Ereğli Gezi Rehberi: Zonguldak’ta Görülecek Yerler
Ereğli Gezilecek Yerler
Zonguldak’a bağlı Ereğli gezi rehberi için plan yapıyor ve planınızı yaparken yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, hazırladığımız yazı tam size göre!
Başlıklar
Karadeniz Ereğli Nerede?
Zonguldak ili sınırları içerisinde bulunan Karadeniz Ereğli, Karadeniz Bölgesi’nde yer almakla birlikte; 175 binlik yerleşik nüfusa de yaklaşık 780 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Ereğli gezi rehberi hakkında tavsiyeler vermeden önce, buraya nasıl ulaşacağınız hakkında ve ilçe hakkında biraz daha bilgi vermeye çalışalım.
Gülüç, Kandilli ve Ormanlı olmak üzere ilçeye bağlı bulunan 3 adet belde vardır. Yaklaşık 80 kilometrekarelik bir kıyı şeridine sahip Karadeniz Ereğli, taş kömürü ocakları sanayi kuruluşlarıyla da tanınmaktadır.
Zonguldak il merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Karadeniz Ereğli, Ankara’ya 300 kilometre ve İzmir’e ise yaklaşık 670 kilometre uzaklıkta bulunur. İstanbul’a 280 kilometrelik uzaklıkta bulunan ilçeye kendi aracınızla, araç kiralayarak ya da otobüs ile seyahat edebilirsiniz.
Karadeniz Ereğli Gezilecek Yerler
Harmankaya Şelaleleri
Birçok doğa sporu tutkununun ve turistin ziyaret ettiği Harmankaya Şelaleleri, mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden biridir. Belli mesafelerde ve yükseklikte 3 adet şelale Harmankaya Şelaleleri’ni gezdiğiniz sırada karşınıza çıkacaktır. Ayrıca Harmankaya Şelaleleri’nin ormanlık bir alan içinde olmasından dolayı; geziniz sırasında meşe, ıhlamur, gürgen ve kızılcık gibi birçok ağacı ve bitki türünü gözlemleyebilme şansınız olacaktır.
Gazi Alemdar Gemisi Müzesi
Kurtuluş Savaşı’nda gerçekleşen ilk ve tek deniz savaşının Karadeniz Ereğli’de gerçekleşmesinden dolayı Ereğli gezi rehberi kapsamında Gazi Alemdar gemisi müzesini ziyaret etmenizi mutlaka öneririz. Karadeniz Ereğli halkının Türk subaylarının çabasıyla Türkiye’nin Kurtuluş savaşı sırasındaki imzaladığı ilk uluslararası antlaşma da burada imzalanmıştır.
İstanbul’dan kaçırılan Alemdar gemisi, o dönemde Zonguldak ve Karadeniz tarafını hakimiyeti altına alan Fransızlar tarafından ele geçirilmek biz tanış ancak gemiyi getiren Türk subayları ve Karadeniz Ereğli halkı tarafından esir alınmışlardır. Daha sonra ise bahsettiğimiz antlaşma imzalanmıştır ve bu antlaşma Türkiye Cumhuriyeti devleti ile imzalanan İlk uluslararası antlaşma olmuştur.
Filyos
Tarihi milattan önce yedinci yüzyıla kadar dayanan Filyos antik kenti, eski ismi ile Tios, çoğu zaman siyasi güce sahip olamamasından dolayı bir balıkçı kenti olarak varlığını sürdürmüş ver ama zamanında da yağmalanmıştır. Balıkçı kent olarak kullanılması ise yeniden inşa edildikten sonra Osmanlı dönemine gelindiğinde görülmektedir. Karadeniz Ereğli geziniz sırasında ziyaret edebileceğiniz Filyos; Roma ve Bizans dönemlerinden kalan kale, surlar, su kemeri ve tiyatro gibi çeşitli kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.
Cehennemağzı Mağarası
Antik dönemdeki adıyla Acheron Vadisi, yan yana 3 adet numaradan oluşmaktadır ve Cehennemağzı mağaraları ismi ile bilinmektedir. Cehennem ağzı mağarası Zonguldak il merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıktadır ve buraya ulaşımı kolaylıkla sağlamak mümkündür.
İlk Çağ’da bulunan en önemli 2 kehanet merkezinden birinin bu mağaralar olduğu söylenmektedir. Ayrıca Cehennemağzı Mağaraları’nın mitolojide de önemli bir yeri vardır. Herkül’ün yer altına indiği yer olarak da bilinen mağaralar, mitolojik hikayelerde geçmektedir.
Ereğli Kalesi
Ereğli kalesi yaklaşık 160 metrelik bir yükseklikte bulunmaktadır. Milattan önce 4. yüzyılda Herakleia Pontike’nin ilk akropolisi burada kurulmuştur. Şu anda askeri yasak bölge içinde yer alan Ereğli kalesi, özel bir yalıtım malzemesi ile kaplanmıştır.
Karadeniz Ereğli Gezisi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Karadeniz iklimi özelliklerini taşıyan Karadeniz Ereğli, yılın her mevsiminde ziyaret edebileceğiniz bir ilçedir. Ereğli gezi rehberi için bir not da; yağmura hazırlıklı olmanız olacaktır.
Haziran, Temmuz, Ağustos ayları içerisinde ise Zonguldak’ın ve Karadeniz Ereğli ilçesinin ortalama 20 derece sıcaklıkta olduğunu ve en çok güneş aldığı aylar olduğunu belirtelim. Ortalama yıllık yağış miktarının fazla olmasından dolayı hangi ayda ziyaret ederseniz edin, yağmurluk vb. kıyafetleriniz ile yağmura uygun ayakkabılarınızın yanınızda bulunması size kolaylık sağlayacaktır.
Karadeniz Ereğli’de Ne Yenir?
Karadeniz Ereğli ziyaretiniz Zonguldak yöresine ait yemekleri tadabilirsiniz. Zonguldak mutfak kültüründe buğday, yulaf, bakla çavdar gibi ürünler oldukça yer edinmiştir. Ayrıca bu bölgede yetişen zılbıt otu da Zonguldak ve Karadeniz Ereğli yemek kültüründe önemli bir yere sahiptir.
Malay Zonguldak’ta ve Karadeniz Ereğli’de oldukça tanınan yöresel yemeklerden biridir. Çoğu restoranda ya da yöresel yemek yiyebileceğiniz küçük işletmelerde bir un çorbası olan umaç ve Malay yemeği bulunmaktadır. Osman çileği ve kuzu kestanesi gibi lezzetleri de tadabilirsiniz.
Karadeniz’e ait meşhur kapalı pideyi tadabileceğiniz pideci Hasan kuru ise, 2 kuşaktır bu mesleği icra eden ve bölgede oldukça bilinen bir pidecidir. Birçok deniz ürünü ve mezeyi tadabileceğiniz Karadeniz Ereğli’yi gezerken taze balıklar sipariş edebilir ve çoğu restoranda balık ya da deniz ürünlerini alıp orada pişmesini söyleyerek yemek yiyebilirsiniz. Özellikle Ekim ayında Karadeniz Ereğli gizliliğinizi planlıyorsanız lüfer balığı yemenizi tavsiye edebiliriz.
- Buna benzer daha birçok gezi, tatil ve gastronomi içerikli paylaşımlar için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.