İstanbulMarmaraYurtiçi Gezilerimiz

Büyükada Gezi Rehberi: Nasıl Gidilir, Neler Yapılır?

Büyükada Gezilecek Yerler

Büyükada Hakkında

İstanbul’a bağlı Adalar ilçesinin bir parçası olan Büyükada, Prens Adaları olarak bilinen adaların en büyüğü konumundadır. Büyükada’nın eski Yunanca ismi Prinkipos’tur. Bu isim de Yunanca “prens” anlamına gelmektedir. Tarihi 6. yüzyıla uzanan adaya ilk başta Bizans İmparatoru tarafından manastır inşa edilmiştir. 8. yüzyılda ise bu manastır genişletilmiştir. Manastırın genişletilmesi adanın biraz daha farklı bir misyon edinmesine sebep olmuştur. Büyükada, manastırın genişlemesinin ardından sürgün adası olarak kullanılmaya başlanmıştır. Siyasi zıtlıklar, uyuşmazlıklar Bizans’ın önemli devlet adamlarının ve bilhassa prenslerin buraya sürgüne gönderilmesi ile sonuçlanmıştır. Prens adası denmesinin sebebinin bu olduğu düşünülmektedir.

büyükada gezisi

Osmanlı eline geçtikten sonra ada sakin ve daha huzurlu bir ortam haline gelse de II. Abdülhamit’in tahttan indirildiği olaylar sonrası saraydaki çoğu görevli buraya sürgüne gönderilmiştir. Yalnızca ülke içerisinden değil, 1929 yılında Rus bir devrimci olan Lev Troçki’de Büyükada sürgünlerine katılmıştır. Stalin tarafından adaya sürgüne gönderilen devrimci, 1933 yılında adada bir suikast sonucu ölmüştür. Şimdilerde ise özellikle İstanbulluların sıkça ziyaret ettiği güzellikleriyle büyüleyen bir yaşam alanına dönüşmüş olan Büyükada, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Büyükada’ya Nasıl Gidilir?

Büyükada geziniz için öncelikle İstanbul’a ulaşmanız gerekiyor. Daha sonra deniz yolu ile Büyükada’ya ulaşmak mümkün. Şehir vapur hatlarını kullanarak adaya ulaşabilirsiniz. Beşiktaş, Kabataş, Kadıköy ve Bostancı’dan yapılan seferlerle doğrudan adaya ulaşılabiliyor. Ne zaman gidebileceğinizi, saatleri öğrenmek için Adalar sefer ve saatlerine bakmanız gerekmektedir. Vapurların yanında deniz motorları ile de Adalar’a ve Büyükada’ya ulaşmanız mümkün. Şimdiden iyi seyahatler diliyor.

Büyükada Gezi Rehberi

Aya Yorgi Kilisesi
1751 yılında inşa edilen yapı Büyükada içerisindeki en ünlü yapılardan biridir. İskeleden uzun bir yürüyüşün ardında ulaşabileceğiniz yerde ilk başta dikkatinizi iki katlı bir yapı çekecek. Bu yapı, Eski Kilise olarak biliniyor. Çan kulesinin ardında ise kesme taştan yapılma olan Aya Yorgi Kilisesi duruyor. Hristiyanların hac noktalarından biri olan Aya Yorgi Kilisesi, kültürel anlamda oldukça değerli bir yerdir. Ayrıca kilise yanında bir de restoran bulunuyor. Burada güzel bir yemek de yiyebilirsiniz. Büyükada sembollerinden biri olan Aya Yorgi’yi mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

aya yorgi

Adalar Müzesi
2010 yılında açılan müze, Aya Nikola bölgesinde bulunuyor. Prens Adaları’nın tarihine ışık tutan bu müzede sürgünler hakkında, adanın kuruluşu ve tarihi hakkında birçok bilgi edinebilir ve aynı zamanda kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Osmanlı ve Bizans döneminden kalma birçok eser göreceksiniz. Özellikle Osmanlı arşiv belgeleri önemli kaynaklar olarak müzede sergileniyor. Görsel kaynaklarla desteklenen birçok esere ev sahipliği yapan müze Büyükada gezi rehberi içinde görülmesini tavsiye ettiğimiz yerlerden bir tanesi. Adalar Müzesi, pazartesi günleri haricinde haftanın her günü açık.

adalar müzesi

Reşat Nuri Güntekin’in Evi
Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Acımak, Yeşil Gece… Daha birçok eserin sahibi olan ünlü Türk edebiyatçı Reşat Nuri’nin evi Büyükada’da bulunuyor. Sanatçının bir dönem ailesiyle beraber yaşadığı ev hayallerdeki evler gibi pembe panjurlara sahip. Adada en iyi korunan evlerinden biri Reşat Nuri Güntekin’in evidir. Eğer sanatçının eserlerini okuduysanız bu evi görmek isteyebilirsiniz. İçeri girmek yasak, müzeye dönüştürülmemiş ancak manevi değeri oldukça yüksek bir yapı. Denize nazır ev Maden Mahallesi’nde bulunuyor. Büyükada gezi rehberinde görmek isteyebileceğiniz yerlerden.

reşat nuri güntekin’in evi

Troçki’nin Evi
Asıl adı Sivastopol Köşkü olan ev daha sonra sürgün hayatında Troçki’nin evi olmuştur. Ünlü Rus devrimci Lev Troçki 1929-1933 yılları arasında bu evde kalmış ve otobiyografisini ardından da Rus Devrim Tarihi adlı kitabını burada kaleme almıştır. Ev neredeyse harabe halinde, içine girmeniz tehlikeli olabilir ancak tarihi değeri olan bu yapıyı görmek isteyebileceğinizi düşünüyoruz, Troçki Evi’nin Büyükada gezi rehberi içine girmesinin sebebi bu.

troçki

Büyükada Gezi Rehberi ile Prens Adaları’nın Büyük Prensi’ni Tanıyın!

Köşkler&Nostaljik Sokaklar
Adada gezmenin en iyi yollarından biri bisiklet kiralamak. Bisiklet kiralarının arttığı sıkça duyduğumuz şikayetlerden ancak Büyükada sokakları için verdiğiniz paraya değeceğini düşünüyoruz. Adeta bir tablodan çıkmış gibi görünen ada sokaklarını bisikletinizle gezerken önünüze birçok tarihi, eski köşk çıkacak. Özellikle Nizam bölgesinde ve Reşat Nuri Güntekin’in evinin de bulunduğu Maden Mahallesi’nde birçok tarihi köşk bulunuyor. Ayrıca bisikletle sokakları gezdikten sonra Aya Yorgi’ye kadar çıkabilirsiniz. Büyükada gezisi sırasında mutlaka ama mutlaka yapmanız gereken şey bisiklet turu!

köşkler

Hamidiye Camii
Halk arasında Selvili Camii olarak bilinen yapı, 1895 yılında Abdülhamit’in emriyle yaptırılmıştır. Önce okul binası olarak yaptırılmış olsa da adada Müslüman nüfusu arttıkça buranın camiye çevrilmesi kararlaştırılmıştır. Çiniler, mavi ve sarı kalem işlemeleri ile güzel bir mimariye sahip olan caminin güzelliklerini görmenizi tavsiye ederiz. Büyükada içinde yaşayan Müslümanlar için önemli olan yapı ziyaretçilerini bekliyor.

hamidiye camii

Prenses Koyu
Büyükada’nın koylarından biri olan Prenses Koyu, adanın batısında bulunmaktadır. Vapur iskelesinin yanından kalkan motorlarla ulaşabileceğiniz Prenses Koyu etrafında konaklama yapabileceğiniz birçok pansiyon ve aynı zamanda hazır yemekler alabileceğiniz kafeterya bulunuyor. Burası belki de Büyükada içindeki en sevilen koylardan bir tanesi. Plaj tarafına giriş için ise belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Şemsiye ve şezlong hizmetleri de bulunuyor. Özellikle yaz aylarında Büyükada gezisi planlayanlar mutlaka Prenses Koyu’nu ziyaret etmeli.

prenses koyu

Büyükada’da Konaklama

Büyükada’da konaklayabileceğiniz en iyi yerleri daha önce sizler için paylaşmıştık. Büyükada’da konaklama seçenekleri için: Büyükada Otel: Büyükada Otelleri Rehberi

 

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu