Dini-Kültür Turlarıİstanbul

Dolmabahçe Sarayı Kültür Turu Rehberi

Dolmabahçe Sarayı Gezi Rehberi

Dolmabahçe Sarayı Hakkında

İnşaatı 1843 yılında başlayıp 1856 yılında sonlanan Dolmabahçe, 250.000 m²lik alan üzerinde bulunan bir Osmanlı sarayıdır. Bundan 400 yıl kadar önce Dolmabahçe’nin üzerinde yükseldiği alan, Osmanlı Kaptan-ı Deryası’nın gemileri demirlediği bir koydu. Bu koy, Boğaziçi’nin en büyük koylarından bir tanesiydi. Geleneksel denizcilik törenlerinin de yapıldığı alanlardan biri iken sonraları alan bataklığa döndü. Gidişattan dolayı 17. yüzyıla gelindiğinde bu koy, doldurulmaya başlandı. Doldurulma işleminden sonra padişahların dinlenme yeri ve eğlence alanı haline gelen yer kısaca “hasbahçe”ye (hadayik-hassâ) dönüştürülerek değiştirildi. Bahçeye çeşitli dönemlerde kasırlar, köşkler ve daha çeşitli yapılar yapılarak alan güzelleştirilirken Dolmabahçe Sarayı, uzun bir zaman boyunca Beşiktaş Sahil Sarayı adıyla anıldı.

dolmabahçe sarayı

Dolmabahçe’deki kasırlar, II. Mahmut’un mevsimlik ikametgâhlarından bir tanesiydi. Sultan Abdülmecit’in kırk çocuğunun neredeyse tamamı ise Boğaziçi saraylarında dünyaya gelmiştir. Abdülmecit; ikamet, sayfiye, misafir kabul ve ağırlama, devlet işlerini yürütme amacıyla, Avrupâî plan ve üslupta bir sarayın inşâ edilmesine karar verdi. Dolmabahçe’de bulunan köşklerin yıkımı ve inşası da başlamış oldu. İstanbul Boğazı’nın Avrupa kıyısında uzanan Dolmabahçe Sarayı dış cephesi ve bu cephelerin içinde yükselen saray I. Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Ayrı bir rivayete göre I. Abdülmecit, sarayı yaptırırken, “Kötülük ve çirkinlikler burada yasaktır, burada sadece güzel olan şeyler bulunsun.” demiştir.

Dolmabahçe Nerede? Dolmabahçe Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği yer olan Dolmabahçe, kültür turları içerisinde mutlaka görmeniz gereken eşsiz bir yapı. Tarihi ve manevi değerinin yanında mimarisinin güzelliği ve ustalığı ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başaran yerlerden bir tanesi.

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunmaktadır. Beşiktaş ilçesi sınırları içerisindedir. Lokasyon olarak ise Beşiktaş ve Kabataş arasında kalan alanda bulunmaktadır. Dolmabahçe hem Beşiktaş iskelesine hem de Kabataş iskelesine 10 dakika yürüme mesafesinde bulunur. Bu sebeple deniz seferleri ile Dolmabahçe Sarayı’na ulaşabilirsiniz.

İstanbul’un en merkezi yerlerinden bir tanesi olan Taksim Meydanı ile Dolmabahçe Sarayı arasındaki mesafe yürüyerek yaklaşık 20 dakika sürüyor. Bu sebeple ulaşım da oldukça kolay olacaktır. 5T Sarıyer-Taksim, 559C Rumelihisarüstü-Taksim,110 Kadıköy-Taksim, 112 Bostancı-Taksim, DT2 Ortaköy-Taksim otobüs seferlerini kullanarak İnönü Stadı durağında inip rahatlıkla Dolmabahçe ulaşımını sağlayabilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı Girişi Ücretli Mi? Dolmabahçe Sarayı’nda Müze Kartı Geçerli Mi?

Dolmabahçe Sarayı Milli Saraylar kapsamına girdiği için müze kartı geçerli değil, Dolmabahçe içinde müze kart kullanabileceğiniz tek alan Harem girişi. Ancak girişler de düşündüğünüz kadar pahalı değil! Kültürel turlar için vazgeçilmez alanlardan biri olan Dolmabahçe Sarayı’na giriş ücretlerinin güncel hali şu şekilde:

  • Selamlık Tam bilet 50 TL
  • Harem Tam bilet 40 TL
  • Selamlık + Harem 80 TL
dolmabahçe sarayı

Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri

Dolmabahçe Sarayı, pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Pazartesi günü haricindeki günlerde müzeye son giriş saati 17.00 olarak belirlenmiştir. Köşk ve kasırlar 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Bilet gişeleri ise 17.00’da kapanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri