AkdenizAntalyaYurtiçi Gezilerimiz

Patara Gezi Rehberi: Işığın Başkenti Likya’nın Başkenti

Patara Gezilecek Yerler

Sizi tarihin tozlu sayfaları arasına biraz daha yaklaştıracak yerler listenizi genişletecek bir yer arıyorsanız, Patara gezi rehberi!

Patara Nerede? 

Antalya’nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesinde yer alan Patara, Antalya’ya yaklaşık olarak 230 kilometre uzaklıktadır. Kaş ilçesine geldiğinizde ise Patara için 45 kilometreye yakın bir mesafe daha kat etmeniz gerekir. Patara Antik Kenti, Fethiye’ye de 125 kilometre gibi bir uzaklıkta bulunmaktadır. Bu kent, Likya’nın en önemli şehirlerinden biridir ve zamanında Likya’ya başkent olmuştur. Farklı birçok döneme ait kalıntıların bulunduğu Patara’ da 1988 yılında kazı çalışmaları başlatılmıştır. Ayrıca Patara’nın bir diğer özelliği Caretta-Carettaların çok uzun yıllardır yumurtalarını bıraktıkları nadir sahillerden biri olmasıdır.

patara gezisi

Patara Antik Kenti’ne ulaşım sağlamak için hava yolunu tercih edecekseniz, Antalya Havalimanı’na iniş yapabilir ve oradan Kalkan’a gidecek servislere binebilirsiniz ama Patara gezi rehberi haricinde ve ona yakın görülecek yerler arıyorsanız, havalimanından Fethiye dolmuşlarına binebilir ve oranın keyfini çıkarabilirsiniz. Ondan sonra Fethiye otogarına giderek, Kalkan veya Kaş dolmuşlarına binerek Patara’ya ulaşabilirsiniz. Kara yolu ile de şehirler arası otobüs ve şahsi aracınızla ulaşım sağlamanız mümkün.

Patara Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1988 yılında başladığını söylediğimiz kazılar sonucu elde edilen somut bulgulara göre Patara Antik Kenti M.Ö. 8.yy. da kurulmuş. Makedonya Kralı Büyük İskender’im kuşattığı kentler arasında olduğu bilirin. Ayrıca Roma Dönemi’nde de önemli bir kent olmuştur. Tarihte özellikle sevkiyat açısından Patara limanı oldukça önemlidir. Özellikle tahıl sevki yapılmıştır ve bu tahıllar için önemli bir depo özelliği de göstermiştir. Doğu Akdeniz’in en önemli 3 tahıl deposundan biridir. Bizans Dönemi’nde de gelişimini hız kesmeden devam ettiren Patara Antik Kenti Hristiyanlar için önem taşır ki burada da duyacağınız gibi söylentilere göre Noel Baba Pataralıdır.

patara gezisi

Osmanlı Dönemi’nde şehir, devlete iletişim için 7 yıl hizmet etmiştir ve Anadolu’nun il telsiz istasyonunun kalıntılarını burada bulabilmek mümkündür. Bu kent Hitiler tarafında Patara olarak isimlendirilmiştir. Likyalılar kente Pttara demişlerdir. Yine yapılan kazılar sonucu elde edilen seramik kalıntılarına bakılarak şehrin tunç çağından izler taşıyabileceği düşünülmüştür. Son olarak anlatılan efsaneye göre çıkan güçlü bir fırtına şehrin bir bölümünü kumlar altında bırakmış ve limanın da bir bölümünü kumla doldurduğu için liman, geçmişe nazaran önemini yitirmiştir.

Patara Gezisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan bu antik kent Akdeniz iklimine sahiptir. Bu nedenle kış aylarının da çok sert geçmediğini söylemek mümkündür ama Patara için en uygun zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır. Özellikle denizin keyfini doya doya çıkarmak isterseniz kesinlikle yaz aylarını tercih etmelisiniz.

Patara’da Ne Yenir? Patara’da Neler Yapılır?

Patara küçük bir yer burada nerede yemek yiyebilirim? Yemek, yemek için ilçeye mi gitmem gerekecek? Soruları kafanızı kurcalıyorsa, Patara gezi rehberi ile yemek listenizi oluşturmanız açısından sizin için birkaç restoran ve yemek önerimiz var. Patara Antik Kenti’nde sadece Türk ve Akdeniz mutfağı değil, Avrupa mutfağı da bulunuyor. Yani her çeşit insana hitap edecek yemek mevcut. Marinem Resort Patara Hotel sahile bir işletme açmış ve burası plajdaki tek seçeneğiniz. Fiyatlar da biraz pahalı. Yemek için merkezi tercih ederseniz Sultan Pizza yerli yabancı birçok turistin uğrak mekânı. Pizzalar, tavuk ve et çeşitleri, deniz ürünleri ve pastane bölümüyle oldukça güzel bir yer. Florya Restoran ise et, tavuk, balık ve soğuk meze çeşitleri ile size güzel lezzetler tattıracak. Çevrede ızgara yapan, gözleme yapan ve sizi yerel sofralara götürecek çokça yer mevcut.

patara antik tiyatro

Patara’da görmeniz gereken birçok kalıntı var. Pata Harabelerini mutlaka görmelisiniz, Patara Antik Kenti’ne uğramalı ve amfi tiyatroya bakmalısınız. Bahsedilen Hadrian Tahıl Ambarı da görmeniz gerekenler arasında. Patara gezi rehberi tarihin tozlu sayfalarında gezmenize sebep olacak. Bu tarihi gezintiden sonra bir de Patara plajında mutlaka zaman geçirmelisiniz. Plaja vardığınız zaman karşınızda duran denizin mavinin her tonuyla sizi buluşturduğunu göreceksiniz. Neron Feneri diye adlandırılan ve bilinen en eski fener olma özelliğini gösteren bu feneri, görebilirsiniz. Patara’da yapılan at safarilerine katılabilirsiniz.

patara antik kenti

Toros yaylaları Patara’nın hemen yukarısında bulunuyor, bu yaylaları gezebilirsiniz. Gömbe Yaylası, Uçarsu Çağlayanı ve Yeşilgöl takip edebileceğiniz en iyi rota olacaktır. Ayrıca Gömbe’ de, her sene ağustos ayında şenlikle bir panayır kuruluyor. Bunların yanında Patara Yolu ve Saklıkent Kanyonu’nda güzel bir yürüyüş yapabilir ve etrafı daha yakından keşfedebilirsiniz. Kaş, Fethiye gibi yerlere yakın olması sebebiyle Patara gezi rehberi için yeni rotalar belirleyebilir ve Patara’da yapılacak şeyler bittikten sonra buralarda gezilecek yerler keşfedebilirsiniz. Patara Antik Kenti için giriş ücretlidir ancak müze kartınız varsa, ücretsiz girebilirsiniz. 

  • Buna benzer daha birçok gezi fikri ve tatil turları için GeziLinki’nin YouTube kanalını ziyaret edebilirsiniz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri