Tekirdağ

Tekirdağ Gezilecek Yerler: Tekirdağ’da Ne Yapılır?

Tekirdağ Gezi Rehberi

Marmara Denizi’nin yanı başında, Trakya’nın en etkileyici şehirlerinden olan Tekirdağ, ülkemizin gezilip görülmeye değer yerlerinden biridir. Şehirde çok sayıda plaj, park, yeşil alan ve tarihi yapı bulunmaktadır. İstanbul’a yakın olması sebebiyle de Tekirdağ çokça ziyaretçi ağırlamaktadır. İstanbul, Kocaeli veya bir başka çevre ilden Tekirdağ’a günübirlik ziyaretler gerçekleştirebilir ve şehrin birçok önemli yerini gün içerisinde gezip görebilirsiniz. Tekirdağ gezilecek yerler içerisinde üzüm bağları oldukça farklı bir deneyim olabilir. Şehirde çok sayıda üzüm bağları yer almaktadır ve ülkemizin en kaliteli şarapları burada üretilmektedir. Tekirdağ gezisi planlayanlar için Tekirdağ’da ne yapılır sorusuna cevap bu içerikte yer almaktadır.

Rakoczi Müzesi

Tekirdağ gezilecek yerler

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Rakoczi Müzesi 25 Eylül 1982 tarihinde hizmete açılmıştır. Burası eskiden bir Türk Evi olup daha sonra Macaristan Hükümeti tarafından satın alınmış ve müzeye dönüştürülmüştür. Burada 1676 ile 1735 yılları arasında Erdel Prensi ve Macar halk kurtuluş kahramanı II. Rakoczi Frençh yaşamıştır. Rakoczi Macar ayaklanmasının başına geçmiş ve Avustralyalılara karşı başarısız olmuştur. Bu gelişme sonucunda Osmanlı İmparatorluğu’na sığınmış ve yaşamının sonuna kadar da Osmanlı topraklarında yaşamıştır. Rakoczi Müzesi içerisinde Rakoczi’ye ait özel eşyalar, yağlı boya resimleri, Rakoczi ailesine ait eşyalar, Türkiye – Macaristan ilişkilerini ve halk sanatlarındaki birlikteliklerini yansıtan eserler sergilenmektedir. Rakoczi Müzesi’ne şehir merkezindeki toplu taşım araçlarıyla ulaşmak mümkündür. Burası pazartesi günlerinde kapalı olup kalan günlerde saat 9:00 ile 17:00 arasında hizmet vermektedir. Müzeye girişler ücretlidir ancak çok küçük, sembolik bir ücreti vardır.

Namık Kemal Evi

Tekirdağ gezilecek yerler

Tekirdağ’da gezilecek yerler içerisinde hem tarihi hem de mimarisi ile gezip görmeye değer yerlerden bir tanesi Namık Kemal Evi’dir. Birinci dönem Tanzimat Edebiyatı’nın ünlü şairlerinden Namık Kemal, Tekirdağ’da doğmuştur. Doğduğu evin yakın çevresindeki eski Tekirdağ evleri örnek alınmış ve onun hatırasını yaşatmak amacıyla; Tekirdağ Milli Eğitim Vakfı, Tekirdağ Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Namık Kemal Derneği gibi çeşitli kuruluşların ortak çalışmalarıyla bir müze ev tasarlanmıştır. Bu ev, 19. yüzyıl Osmanlı evlerinin mimarisine uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Evin bodrum katı sergi salonu olarak düzenlenmiş ve zemin katı ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Namık Kemal’in portreleriyle süslenmiştir. Ayrıca bu katta bir teşhir dolabı ve Namık Kemal’in mezarı ile Rakoczi’nin yağlı boya tabloları yer almaktadır. 6 odası bulunan evin sofa bölümünde; Namık Kemal’in ve ailesinin fotoğrafları, özel belgeler, basında yer alan haberler ve eski Tekirdağ resimleri bulunmaktadır. Namık Kemal Evi, şehir merkezinde Süleymanpaşa belediye binasının hemen karşısında yer almaktadır. Cumartesi ve pazar günleri ziyarete kapalı olan müze evi için giriş ücreti bulunmamaktadır.

Süleymaniye Camii

Tekirdağ gezilecek yerler

Tekirdağ’da ne yapılır sorusu için verilebilecek en güzel cevaplardan biri Süleymaniye Camii’ni gezmek olacaktır. Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1551 ile 1557 yılları arasında Mimar Sinan’a inşa ettirilmiştir. Osmanlı mimarisinin en önemli ve en görkemli örneklerinden birisi Süleymaniye’dir. Yapımından günümüze kadar yapı birçok doğal afete maruz kalmış olsa da caminin duvarlarında herhangi bir çatlak ve kırık oluşmamıştır. Dört fil ayağı üzerine oturan caminin kubbesi 53 metre yükseklikte olup 27,5 metre çapındadır. Cami süslemeler bakımından oldukça sadedir. Mihrap duvarındaki pencereler, vitraylar ile süslüdür. Mihrabın her iki tarafında yer alan pencereler üzerindeki çini madalyonlarda Fetih Suresi ve Nur Suresi yazılıdır. Dört minaresi bulunan cami, Osmanlı külliyeleri içerisinde Fatih Külliyesi’nden sonra ikinci büyük külliye olarak bilinmektedir. Süleymaniye Camii, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde Salih Omurtak Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Çorlu Kalesi

Tekirdağ gezilecek yerler

Tekirdağ gezilecek yerler içerisinde köklü tarihi geçmişi ile Çorlu Kalesi önemli bir yere sahiptir. Kalenin geçmişi Orta Çağa kadar uzanıyor. Yapı, bundan yüzyıllar önce Balkanlar ve Avrupa üzerinden Anadolu’ya ulaşma ihtimali olan saldırıları ve akınları engellemek amacıyla inşa edilmiştir. Kalenin inşasında tuğlalar, Horasan harcı ve moloz taşlar kullanılmıştır. Yapı günümüze ulaşana kadar elbette ki eski görkemini ve formunu kısmen de olsa kaybetmiştir. Kalenin günümüze en sağlam ulaşan bölümleri sur duvarları ve kapısı olmuştur. Çorlu Kalesi’nin hem doğrusu hem de batısı dere yatakları ile çevrilidir. Görünümü ve konumu göz önüne alındığında geçmişte askeri açıdan ne kadar önemli bir yapı olduğu anlaşılmaktadır. Çorlu Kalesi 19 Ekim 1990 tarihinde Edirne Kültür Varlıkları Kurulu kararı ile tarihi eser olarak kabul edilmiştir 1993 senesinde ise Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı unvanını kazanmıştır. Bu sebeple kalede ve çevresinde kazı çalışmaları yapılması kesinlikle yasaktır. Çorlu Kalesi şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunur. Özel araçlarıyla kaleye gitmek isteyenler Tekirdağ – Lüleburgaz yolunu kullanmalıdır. Ayrıca Çorlu ilçe merkezinden hareket eden toplu taşıma araçlarıyla da buraya ulaşmak mümkündür.

Kapaklı Kazak Gölü

Tekirdağ gezilecek yerler

Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesi sınırlarında bulunan Kapaklı Kazak Gölü, şehrin en huzurlu dinlenme alanlarından biridir. Alan oldukça büyük olup tam merkezinde bir göl bulunmaktadır. Daha çok kamp ve piknik gibi faaliyetler için tercih edilmektedir. Sadece Tekirdağ’dan değil çevre illerden de birçok gezgin kamp ve piknik malzemelerini alarak buraya gelmektedir. Gölün çevresi fıskiyeler ile donatıldığında özellikle hava karardığında güzel bir manzara oluşmaktadır. Buraya gelerek kamp yapabilir, kitap okuyabilir, aileniz ve sevdiklerinizle güzel vakit geçirebilirsiniz. Kapaklı Kazak Gölü’ne Kapaklı ilçe merkezinden hareket eden minibüsler ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tarihi Yalı Hamamı

Tekirdağ gezilecek yerler

Tekirdağ’da gezilecek yerler içerisinde tarihi bir gezi yapmak isteyenler için ideal bir gezi rotası olabilir. Tarihi Yalı Hamamı’nın 1600’lü yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. Ancak yapının kimler tarafından inşa edildiğine dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Çifte hamam yapısında tasarlanan bu yapının 12 tane kubbesi bulunmaktadır. Hamam, deniz kıyısına inşa edilmiş olduğundan bu isimle adlandırılmıştır. Esasen bu tarihi yapı uzun yıllar boyunca ziyarete kapalı halde kalmıştır. Ancak daha sonra 2004 senesinde İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün aldığı bir karar neticesinde hamam restore edilmiş ve 2020 senesinde yeniden ziyaretçilere açılmıştır. Tarihi Yalı Hamamı Süleymanpaşa ilçesinin Hürriyet Mahallesi’nde yer almaktadır.

Melen Manastırı

Tekirdağ gezilecek yerler

Tekirdağ’da ne yapılır sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise Melen Manastırı’nı gezmek olabilir. Burası Süleymanpaşa ilçesinin Değirmenaltı mevkiinde bulunmaktadır. Pers kralının baskıları sonucunda milattan önce 6. yüzyılda İyon kolonileri bu bölgeye gelmiş ve bölge halkı ile birlikte yaşamaya başlamıştır. O zamanlarda bu bölgede çeşitli Artemis ve Pagan tapınakları inşa edilmiş olup bu tapınaklardan biri de Melen olmuştur. Yapı söz konusu dönemde yetimler okulu olarak ve aynı zamanda şarap fabrikası olarak kullanmıştır. Günümüzde de manastır bir şarap imalathanesinin içerisinde yer almaktadır. Yolunuz Süleymanpaşa’ya düşerse Melen bağlarına gidebilir ve manastırı da gezebilirsiniz. Özellikle şarap tadımı konusunda meraklı olanlar burayı mutlaka ziyaret etmelidir.

Bu içeriğimizde Tekirdağ gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler sunulmuştur. Buna benzer daha birçok gezi fikirleri için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri