Yaz Kış Gezmelik Yer: Çıldır Gölü Gezi Rehberi
Çıldır Gölü Gezilecek Yerler
Çıldır Gölü gezi rehberi için hazırlıklarınız tamamlandı mı? Eğlenceli aktiviteleri ve muazzam görüntüsü ile herkesi heyecanlandıracak Çıldır Gölü’ne yolculuk başlasın!
Başlıklar
Çıldır Gölü Hakkında
Çıldır Gölü, Ardahan iline bağlıdır ve Doğu Anadolu bölgesinde Van Gölü’nden sonraki en büyük ikinci göl olma özelliğine sahiptir. Ayrıca en büyük tatlı su gölü olmasıyla birlikte de bölgedeki önemli turizm noktalarından biri haline gelmiştir. Kars ilinde bulunan Ani Antik Kenti’nin Ermenistan sınırını sağlayan Arpaçay nehri ile Telek Çayı arasında bağlantısı bulunan Çıldır Gölü, günümüzde balıkçılığın devam etmesi açısından yerel ekonomiye katkıda bulunmaktadır. Özellikle sazan balığı, hem bölge halkının hem de bizim önerdiğimiz, Çıldır Gölü gezi rehberi kapsamında tatmanız gereken bir lezzettir.
Konumu ve coğrafi şartları bakımından zengin bir bitki örtüsü özelliğine sahip olmayan Çıldır Gölü ve çevresi, bu dezavantajını kış aylarında kapatmaktadır. Kış mevsimi geldiğinde tamamen donan göl ve bembeyaz bir örtüyle kaplanan çevresi büyüleyici bir manzaraya dönüşmektedir. Yani her mevsim ziyarete müsait olsa da, Çıldır Gölü’nün tadı en çok kış mevsiminde, Aralık ayında çıkarılır diyebiliriz. Özellikle donan gölde yürümek ve buz üstünde balık tutmak, kızaklar ile tura çıkmak gibi harika aktiviteler yapılmaktadır.
Çıldır Gölü Yılın Hangi Zamanı Donmaktadır?
Çıldır Gölü’nün donduğu vakitlerde ziyaret edilmesi gerektiğini söylemiştik. Peki ne zaman donuyor bu göl? Absürt bir hava koşulu olmadığı sürece göl Aralık ayının ikinci haftasında donmaya başlıyor fakat üzerinde yürüyebilecek kıvama gelişi için Ocak ayını beklemek güzel bir karar olacaktır. O tarihlerden sonra Ocak, Şubat ve Mart ayı boyunca göl donuk kalmaktadır.
Çıldır Gölü’nde Neler Yapılır?
Çıldır Gölü gezisi kararını verdiyseniz ve aylardan Şubat mevsimlerden kış ise, burada yapılabilecek birden fazla eğlenceli aktivite bulunmaktadır. Bunları; donmuş göl üzerinde yürümek ve kaymak, buzda balık avlamak, Atlı kızak turu yapmak ve festivallere katılmak olarak sıralayabiliriz.
Atlı Kızak Turu
Donmuş bir gölde atlı kızak turu mu? Muhtemelen daha önce deneyim etmediğiniz bir aktivite olan atlı kızak turu, oldukça ilginç olacaktır ve güzel fotoğraflar çekebileceğiniz bir etkinliktir. Kızakçı görevlileri gölün çevresinde her daim bulmanız mümkündür ve turlar yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Kızak turu ücreti ise yaklaşık olarak 20 TL’dir.
Donmuş Çıldır Gölü Üzerinde Yürümek
Bu donmuş gölün üzerinde yürümek insana adeta hiçliğin ortasında hissini vermektedir. Kocaman alana sahip uçsuz bucaksız bir gölde yürümek, bazen gözlerinizi kapatıp serinliğin getirdiği üşüme hissiyatı ile birlikte sadece durup düşünmek isteyebilirsiniz. Ayrıca altınızda bir göl olduğu gerçeği ise her aklınıza geldiğinde hem tatlı bir heyecan hem de ilginç bir kelebek hissi oluşturacaktır. Bunca güzel hissin bir arada olduğu bu aktivitenin üstüne üstlük ücretsiz oluşu ise olayı daha güzel ve denenmesi gereken bir hale getirmektedir.
Buzda Balık Avı
Buraya gelen ziyaretçilerin en sevdiği aktivite diyebileceğimiz buzda balık avı, Çıldır Gölü gezi rehberi kapsamında, denemeden dönmemeniz gereken en önemli etkinliklerden biridir. Çıldır Gölü donmaya başladıktan sonra genellikle hava -15, -16 dereceleri bulurken buzun kalınlığı ise 80 cm’ye ulaşmaktadır. Bunun için kazma, kürek ve hatta testere kullanılarak kısmi bir kesme işlemi uygulanmakta ve balık tutmak için göle ulaşım sağlanmaktadır. Balıkları tuttuktan sonra ise güzelce pişirilip harika bir öğün haline gelmektedir. Tabii ki bu kolay bir iş olmayacağı için yanınızda bir profesyonelin bulunması gerekmektedir. Bunun için gelmeden önce çevredeki balıkçılar ile iletişime geçerek yardımcı olmalarını rica edebilirsiniz.
Bu gölde balık tutmanın başka bir koşulu ise yeterli kalınlıkta giyinmektir. Göl üzerinde hareket halinde olunduğunda dahi çarpıcı bir soğukla karşılaşıyorken, balık tutmak gibi sakin ve hareketsizlik gerektiren bir işi yapacaksanız mutlaka bir kar montu, kar pantolonu ve kalın içliklere ihtiyacınız vardır. Ayrıca soğuktan kaynaklı cilt kurumaları ve çatlakların önüne geçmek için yanınızda bir küçük nemlendirici krem bulundurmanızda fayda vardır ve rüzgar hassasiyetine sahipseniz bir kar veya güneş gözlüğü edinmeniz şarttır.
Çıldır Gölü Festivali
İlk olarak 2013 senesinde gerçekleştirilen Çıldır Kristal Göl Uluslararası Kış Şöleni, o tarihten sonra her yıl Şubat ayında gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Çıldır Gölü gezi rehberi listenizde mutlaka yer alması gereken bir festivaldir. Yerel halk ve çevre bölge ve ülkelerden gelen katılımcılar ile festivalde; cirit, okçuluk, atlı kızak ve buz pateni gibi sporlar ve yarışlar yapılmaktadır. Spor aktivitelerinin yanı sıra kültürel etkinliklere de festivalde yer verilmektedir. Örneğin aşık atışmaları, folklor dansları ve birçok yöresel performans sergilenmektedir.
Çıldır Gölü’nde Nerede Ne Yenir?
Çıldır Gölü gezi rehberi neticesinde yorulmanız ve dinlenme ihtiyacı hissetmeniz gayet olasıdır. Bunun için gidebileceğiniz birkaç mekan:
- Atalay’ın Yeri
Oldukça salaş bir dizayna sahip olan bu mekan en popüler yerlerden biridir ve en çok sarı balığıyla ünlüdür.
İletişim: 0533 934 61 00
- Araçay Kütük Ev
İletişim: 0532 690 50 10
- Günay’ın Yeri
İletişim: 0537 420 47 62
Buna ek olarak daha fazla yer keşfetmek ve farklı tatil fikirleri edinmek için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.