Tekirdağ

Hayrabolu Gezilecek Yerler: Tekirdağ Hayrabolu Gezisi

Hayrabolu Gezi Rehberi

Hayrabolu Trakya’nın en eski yerleşim alanlarından biridir. 1358 yılında Türkler tarafından fethedilmiş olsa da kısa bir zaman sonra Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiştir. Şehir merkezinden yaklaşık 52 km uzaklıkta olan Hayrabolu’nun kuzeyinde Kırklareli, batısında Edirne ve doğusunda ise Muratlı bulunmaktadır. Trakya bölgesinin en verimli toprakları Hayrabolu Deresi vadisinde yer alır. İlçe plato görünümüne sahip olup yaklaşık 220 metre kadar bir yüksekliktedir. Tekirdağ‘ın 1924 senesinde il haline gelmesiyle birlikte Hayrabolu, Tekirdağ’a bağlanmıştır. Son verilere göre şehrin yıllık nüfus artış hızı en düşük ilçesi burasıdır. Şehrin en eski yerleşim yerleri de burada olduğundan ilçede gezilip görülebilecek birçok tarihi ve turistik mekan bulunmaktadır. İşte Hayrabolu gezilecek yerler rehberi…

Hayrabolu Tarihi

Hayrabolu gezilecek yerler

İlçe Trakya bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biridir. 1357 senesinde Türkler tarafından fethedilmiş kısa bir süre sonra ise Roma İmparatorluğu tarafından geri alınmıştır. 1368 yılına gelindiğinde Sultan I. Murat Hayrabolu’yu ikinci ve son kez Roma İmparatorluğu’ndan geri almıştır. Bölgenin fethedilmesinde Yörükler önemli bir rol oynamıştır. Fetihten sonra Hayrabolu’ya Anadolu’dan çok sayıda evliya gelmiştir ve bu sebeple de ilçede çok sayıda türbe ve anıt bulunmaktadır.

Hayrabolu’da Gezilebilecek Tarihi ve Turistik Yerler

Hayrabolu gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine çeşitli seçenekler sunmaktadır. İlçede hem doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz hem de dini-kültürel geziler yapabileceğiniz önemli yerler mevcuttur. Bu başlık altında da ilçede gezip görebileceğiniz başlıca yerler sıralanmıştır.

Ulu Cami

Hayrabolu gezilecek yerler

İlçe merkezine bağlı İlyas Mahallesi’nde bulunan Ulu Cami aynı zamanda Güzelce Hasan Camii olarak da bilinmektedir. Caminin 1500 senesinde Sultan II. Bayezid’in damadı Güzelce Hasan Bey tarafından yapıldığı bilinmektedir. Cami, günümüze kadar çok kez bakım ve onarımdan geçmiştir ve günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Hem ulusal hem de uluslararası çaptaki üniversiteler, cami üzerinde çeşitli araştırmalar yapmıştır. Yapılan araştırmalar neticesinde caminin içinde sesin yayılış şekli ve caminin her noktasına gün ışığının değmesi özel bir unsur olarak görülmüştür. Ulu Cami, Hayrabolu ilçe merkezinden yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunur. Tarihi dokusuyla dikkat çeken bu yapı gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir.

Çelebi Sultan Mehmet Camii

Hayrabolu gezilecek yerler

Hayrabolu ilçesinin Hisar Mahallesi’nde yer alan Çelebi Sultan Mehmet Camii, 1419 senesinde yapılmıştır. Kuzey güney doğrultulu uzanan cami dikdörtgen planlıdır. Kuzey cephesinde 7 tane sütünün taşıdı 8 kemerli revaklar ile doğu cephesinde 7 sütünün taşıdı 6 kemerli revaklar bulunmaktadır. Caminin mihrabı geçmişte nasılsa günümüze de o şekilde ulaşmayı başarmıştır. Mihrabı mermer olup çatısı kırma çatı olarak yapılmıştır. Orijinal çatısı kubbeliyken günümüze ulaşana kadar çeşitli deformasyonlar yaşamıştır. Caminin kuzey bölümünde bir minare yer olur ve çevresinde ise çok sayıda mezar taşı bulunur. Son olarak cami içerisinde; külliye, mescit, tekke gibi dini yapılar da bulunmaktadır. Caminin bu bölümleri de mutlaka gezilip görülmelidir. Cami ilçe merkezinde, oldukça işlek bir noktada yer almaktadır.

Hacılar Köyü Tümülüsü

Hayrabolu gezilecek yerler içerisinde tarihi yerlerden bir diğeri ise Hacılar Köyü Tümülüsü’dür. Burası Hayrabolu ilçesine bağlı Hacılar Köyü’nde bulunmaktadır. Tümülüsün genişliği 60 metre olup yüksekliği ise yaklaşık olarak 9 metredir. Tümülüsün çevresinde içinde çok sayıda araştırmalar yapılmış ve araştırmalar neticesinde kremasyon mezar tipleri bulunmuştur. Bu mezarların Roma Dönemi’nde yaşamış olan bir komutana ait olduğu düşünülmektedir. Mezarın en dikkat çeken tarafı mezar önünde ziyafet verilen bir yerin olması ve ölülerin yakıldığı yerde kılıç ve kalkanların yer almasıdır. Tarihi geziler yapmayı sevenlerin oldukça beğeneceği bir alandır. Burası şehir merkezinden yaklaşık 50 km Hayrabolu ilçe merkezinden ise 5 km uzaklıktadır.

Hacılar Köprüsü

Hayrabolu gezilecek yerler

Hayrabolu gezilecek yerler içeriğinin son sırasında Hacılar Köprüsü bulunmaktadır. Burası çok bilindik bir yer değildir ancak tarihi bir öneme sahiptir. Tekirdağ yolu mevkiinde Hayrabolu Deresi üzerinde bulunan köprü, Vali Ahmet Ataullah Bey tarafından 1859 senesinde inşa edilmiştir. Köprü 6 gözlü olarak inşa edilmiş ancak daha sonra yıkılmıştır. Yaklaşık 2 sene sonra ise köprü yeniden inşa edilmiştir. Günümüzde aktif olarak kullanılan Hacılar Köprüsü, Hayrabolu’da gezilebilecek tarihi yapılar arasındadır.

Hayrabolu Yeme İçme

Hayrabolu’da yöreye özgü meşhur lezzetler denemek isterseniz ilk tercihiniz Hayrabolu tatlısı olabilir. Bununla birlikte yörenin bir diğer en meşhur lezzeti ise Çerkezmüsellim köftesidir. Yöre halkının en meşhur lezzeti olan Çerkezmüsellim köftesini ilçede yer alan birçok restoranda bulabilirsiniz.

Hayrabolu Konaklama

İlçe turizm açısından pek gelişmiş değildir ancak burada geceyi geçirmek istemeniz durumunda birçok konaklama alternatifine sahip olduğunuzu bilmelisiniz.

Hayrabolu Ulaşım – Hayrabolu’ya Nasıl Gidilir?

Hayrabolu gezilecek yerler

Hayrabolu şehir merkezinden yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunur. Bununla birlikte ilçe İstanbul‘a 184 km, Ankara‘ya 600 km ve İzmir‘e ise 410 km uzaklıkta yer alır.

Bu içeriğimizde Hayrabolu gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler sunulmuştur. Buna benzer daha birçok gezi fikirleri için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz

Başa dön tuşu