KaradenizYurtiçi Gezilerimiz

Karadeniz Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler – Karadeniz Bölgesi’ni Keşfedin

Karadeniz Bölgesi'nde Gezilecek Yerler

Ülkemizin doğa harikası bölgelerinden olan Karadeniz Bölgesi, gezip görmeye doyamayacağınız rotalar sunmaktadır. Karadeniz Bölgesi hem doğusuyla hem batısıyla hem de Orta Karadeniz olarak adlandırılan bölgesiyle gezginlere kapsamlı ve oldukça da keyifli bir gezi vadetmektedir. Karadeniz Bölgesi’ni keşfe çıkıp bölgeyi yakından tanımak isteyenler için Karadeniz gezilmesi ve görülmesi gereken yerler listesi GeziLinki okurları için hazırlanmıştır. İşte Karadeniz Bölgesi’ni keşif:

Karadeniz’in Gezilecek En Güzel Yerleri

Tokat Kalesi – Tokat

tokat-kalesi

Yapım tarihi ve hangi medeniyet tarafından yapıldığı bilinmeyen yapının tahminen 5 ya da 6. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Yapının inşa edildiği kayalıklar doğal bir kale özelliği göstermektedir. Ancak sur ve kale içerisinde yer alan odaların insanlar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Kalenin günümüze kadar ulaşan kısımları üzerinde yapılan araştırmalar, yapının Orta Çağ döneminden kalma olduğunu işaret etmektedir. Tokat jeopolitik konumu sebebiyle birçok medeniyetin tam merkezi olmuştur. Bu nedenle de Asurlular, Persler, Hititler, Makedonlar, Bizanslılar ve Romalılar gibi çeşitli medeniyetlerin kültürünü taşımaktadır. Kale, iniş geçidi ve gışgış ismi adı verilen bir bölgede konumlanmıştır. Konumunun saldırı ve savunma açısından dönemin en önemli koruma alanlarından biri olduğu bilinmektedir. Kale oldukça yüksek bir tepede yer almaktadır. Bu sebeple de etkileyici bir manzaraya sahiptir. Kale, şehir merkezinde yer almaktadır.

Sümela Manastırı – Trabzon

Karadeniz gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sümela Manastırı, Trabzon’un en önemli tarihi yapılarından biridir. Kentsel, doğal ve arkeolojik olmak üzere tam 25 sit alanını içerisinde barındırır. Kent içerisinde 983 tane “Taşınamaz Kültür Varlığı” yer almaktadır. Bu varlıklar içerisinde en önemli olanları; Sümela (Meryem Ana Manastırı), Ayasofya Müzesi, Kızlar Manastırı, Kuştul ve Vazela Manastırı, Gülbahar Hatun Camii, İskender Paşa Camii, Trabzon Müzesi ve Atatürk Köşkü’dür. Yapı ilk inşa edildiğinde bir kaya mağarası olsa da zamanla Meryem Ana anısına bir küçük kilise inşa edilmiş ve zamanla da manastır haline getirilmiştir. Yapının gözlerden uzak, yüksek bir dağ yamacında yapılmasının sebebi ise Roma İmparatorluğu döneminin ilk yıllarında Hristiyanlık dinin yasaklanması ve rahiplerinden de korkusundan ibadetlerini gizli yapmak zorunda kalmalarıdır. Roma İmparatorluğu, Hristiyanlığı resmi din olarak kabul ettikten sonra burada dini eğitimin aynı sıra fizik, kimya, geometri, astroloji, tıp gibi eğitimler de verilmeye başlanmıştır. Trabzon şehir merkezi ile Sümela Manastırı yaklaşık 42 kilometre mesafededir ve araçla yaklaşık 55 dakika kadar sürmektedir.

Fırtına Vadisi – Rize

Karadeniz gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Karadeniz gezilmesi ve görülmesi gereken yerler içerisinde olmazsa olmaz yerlerden bir tanesi de Rize’de yer alan Fırtına Vadisi’dir.  Genellikle adrenalin ve doğaseverlerin tercihleri arasında yer alan Fırtına Vadisi yaklaşık 60 km uzunluğundadır. Vadi içerisinden akan dere Karadeniz’e dökülmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde rafting denildiğinde ilk akla gelen yer burasıdır. Ayrıca çevrede çok sayıda gezilebilecek doğal güzellikler de vardır. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Fırtına Vadisi özellikle yaz aylarında daha fazla ziyaretçi çekmektedir. Peki Fırtına Vadisi çevresinde nereler gezilip görülmelidir? Fırtına Vadisi yakınlarında gezip görebileceğiniz başlıca yerler Zil Kalesi ve Elevit Yaylası’dır. Zil Kale, ilçe merkezinden 15 km uzaklıkta yer alır. Deniz seviyesinden yaklaşık 750 m yüksekliktedir. Elevit Yaylası ise genellikle şenlik ve piknik amaçlı tercih edilen bir bölgedir. Yaz aylarında, birçok akşam burada horonların oynandığını görebilirsiniz. Son olarak Fırtına Vadisi’nde zorluk dereceleriyle farklılık gösteren tam 4 rafting parkuru yer almaktadır. Ekstrem spor meraklısıysanız burası tam size göre olacaktır.

Maden Müzesi – Zonguldak

Karadeniz gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Zonguldak’ın en önemli geçim ve üretim kaynağı olan taşkömürü madenciliği, şehirde hayatın her alanında izini görebileceğiniz bir kültüre sahiptir. Şehir merkezinde yer alan Maden Müzesi’nin bulunduğu alan 1880’li yıllarda üretime açılmıştır. Günümüzde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun eğitim yerlerinden biridir. Alanda yaklaşık 1 km uzunluğunda bir yer altı açıklığı bulunmaktadır. Yer altı kuyusu haricinde bütün madencilik üniteleri de buradadır. Şehir merkezine oldukça yakın bir konumda yer aldığından her gün kalabalık olabilmektedir. Müze binası içerisinde birçok amaçlı salon, bir sergi salonu, bir kafeterya, bir hediyelik eşya reyonu gibi bölümler yer almaktadır. Müzenin resmi olarak açılışı ise 9 Aralık 2016 tarihinde gerçekleşmiştir. Haftanın her günü saat 08.30 – 17.00 arasında açık olup giriş ücreti 20 TL’dir. Ancak öğrencilere, 65 yaş üzeri ve 18 yaş altı vatandaşlara ücretsizdir.

Şeytan Kalesi – Ardahan

Karadeniz gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Şehri simgeleyen en önemli yapılardan biri Şeytan Kalesi’dir. Şeytan Kalesi, Ardahan’ın Çıldır ilçesinin Yıldırımtepe Köyü sınırlarında yer almaktadır. Köy merkezinden yaklaşık 1,5 km uzaklıkta, derenin sağ kıyısında yer alan bir kayalık tepe üzerinde konumlanmıştır. 3 tarafı denizlerle çevrili olan kalenin nefes kesici bir manzarası vardır. Orta Çağ’dan kalma bir yapı olduğu düşünülen kale Gürcistan kaynaklarında “Kacistsihe” (Şeytan Kalesi) olarak geçmektedir. Zaman içerisinde de bu adını koruyarak günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Bazı kaynaklarda, ünlü Gürcü Şair Şota Rustaveli’nin 12. yüzyıla ait destanı Kaplan Postlu Adam’da geçen Kacta Tsihe’nin (Alamut Kalesi), Şeytan Kalesi olduğuna dair bilgiler yer almaktadır. Bu yapı, Ardahan’ın en sevilen ve en çok ziyaretçi ağırlayan yerlerinden biridir. Son dönemlerde restorasyon çalışmalarıyla yenilenmiş ve ışıklandırılmıştır. İlerleyen dönemlerde tepeye bir de seyir terasının eklenmesi planlanmaktadır. Girişlerin ücretsiz olduğu bu devasa yapı, yolu Ardahan’a düşenlerin mutlaka gezip görmesi gereken alanlar arasındadır.

Ulugöl Tabiat Parkı – Ordu

Ulugol-Tabiat-Parki

Karadeniz gezilmesi ve görülmesi gereken yerler içerisinde harika bir doğal güzellik olan Ulugöl Tabiat Parkı, Gölköy ilçe merkezinden yaklaşık 17 km uzaklıkta yer almaktadır. Süleymaniye ve Haruniye Köyü sınırlarında bulunur. Göl, 80 dekar olup şehrin en büyük gölü konumundadır. Çevresi ormanlarla kaplı olup dingin bir doğası vardır. Yerleşim yerlerinden kısmen uzaktır. Bu yönüyle doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler için ideal bir ortamının olduğunu söylemek mümkündür. Sonbahar aylarında burası adeta bir renk cümbüşüne sahne olmaktadır. Alan içerisinde 3 tane heyelan set gölü yer almaktadır. Bu göllerin biri büyük olup diğer ikisi kısmen daha küçüktür. Alanda piknik, doğa yürüyüşü ve kamp gibi aktiviteler yapılabilmektedir. Piknik için uygun oturma alanları, mangal yerleri bulunmaktadır. Ancak malzemeleri alana gelmeden önce temin etmenizde fayda olacaktır. Burada konaklamak istemeniz durumunda tek seçeneğiniz kamp olmayacaktır. Tabiat parkı içerisinde bungalov tipi ahşap evler de mevcuttur. Dilerseniz uygun fiyatlarla burada da kalabilirsiniz. Tabiat parkı içerisinde otopark yer aldığından park sorunu bulunmamaktadır. Ordu şehir merkezinden yaklaşık 60 km uzaklıktadır. Giriş ücreti bulunmamaktadır.

Bu içeriğimizde Karadeniz Bölgesi’nin görülmeye değer rotaları hakkında öneriler sıralanmıştır. Yolunuz Karadeniz’e düşerse ya da Karadeniz turu yapmayı planlıyorsanız listede yer alan mekanları mutlaka gezip görmelisiniz. Bunlara ek olarak daha fazla gezi ve tatil içeriklerine ulaşmak için YouTube kanalımıza da göz atabilirsiniz.

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri