Ölüdeniz Gezi Rehberi: Dünyanın En Güzel Kumsalı Ödüllü
Ölüdeniz Gezi Rehberi
Türkiye’den ve dünyanın daha birçok yerinden çoğu insanın ziyaret etmek istediği Ölüdeniz ve Ölüdeniz gezi rehberi hakkında derlediğimiz bilgileri görmek için yazımızı okumaya devam edin.
Başlıklar
Ölüdeniz Nerede?
Ölüdeniz, Muğla iline bağlı Fethiye ilçesinin köyü Ovacık’a bağlıdır. Ölüdeniz hakkında daha çok bilgi vermeden ve Ölüdeniz gezi rehberi notlarına geçmeden önce, gelin bu tatil beldesinin tarihine ve hakkındaki diğer bilgilere göz atalım.
Deniz turizminin oldukça geliştiği Muğla’da, pek çok tatil bölgesi bulunuyor. Ölüdeniz de neredeyse her mevsim birçok ülkeden turisti ağırlayan bir tatil beldesi. 2016 yılında dünyadaki en güzel kumsal seçilen Ölüdeniz; Muğla merkeze yaklaşık 130 km, Fethiye’ye ise yaklaşık 15 km uzaklıkta.
Türkiye’de bulunan lagünlerden birine sahip Ölüdeniz, sığ denizi ve sakinliği nedeniyle bu ismi almış. Büyük şehirlerden hava yolu ile ulaşımı tercih edecekseniz, Dalaman havalimanına ulaşıp; oradan araç kiralayabilir ya da çokça tercih edilen havalimanı aktarması yapan şirketler ile iletişim kurabilirsiniz.
Kendi aracınızla seyahat etmeyecekseniz, toplu taşımayı da kolaylıkla kullanabilirsiniz. Otobüsle Fethiye terminaline ulaştıktan sonra, terminalden ya da şehir merkezinden çok sık aralıklarla sefer düzenleyen Ölüdeniz dolmuşlarıyla yolculuk edebilirsiniz. Zaten ölüdeniz-Fethiye arasındaki mesafe çok kısa olduğundan, çok kısa ve kolay bir yolculuk olacaktır.
Buradaki Belcekız plajının ismi ise bir efsaneye dayanmaktadır. Bir kaptanın oğlu ile güzel Belcekızın aşk hikayesine göre, sevdiği oğlanı görebilmek için her gün sığ, sakin sularda bekleyen Belcekız, bir fırtınada sevdiğini kaybetmesi üzerine buradaki kayalıkların üzerine yatar. Efsaneye göre kızın öldüğü yere Belcekız, oğlanın öldüğü yere ise Ölüdeniz denmektedir.
Ölüdeniz’de Gezilecek Yerler
Ölüdeniz Tabiat Parkı
Ölüdeniz gezi rehberi arasında ilk tavsiye etmemiz gereken yer, 1978 yılında Milli Park ilan edilmiş Ölüdeniz Tabiat Parkı. Tabiat Parkı’na girişin ücretli olduğunu belirtelim. Tam bilet 7 TL, öğrenci bileti ise 3.5 TL. Eğer aracınızla geldiyseniz yaklaşık 300 araçlık otoparkı kullanabilirsiniz ve araç girişi 25 TL olarak belirlenmiş.
Plajın içerisinde işletmeler de mevcut. Yemek yiyebileceğiniz ya da bir şeyler içebileceğiniz tesisler bulunmakta. Ayrıca su parkına girebilir ve dilerseniz şezlong da kiralayabilirsiniz. Tabiat Parkı çok büyük olduğundan, buradaki giriş-plaj arası mesafeyi kısaltmak adına küçük araçlarla ulaşım sağlanmaya başlanmış. Ücret karşılığında bu hizmetten de faydalanabilirsiniz.
Belcekız Plajı
Efsaneden söz etmiştik. Belcekız plajı da, Ölüdeniz Tabiat Parkı’nın hemen yanında bulunuyor. Burası; birkaç restoran ve paraşüt, su sporları işletmeleri dışında daha sakin ama daha dalgalı diyebiliriz.
Şezlong kiralayabilir ya da sandalyenizi, havlunuzu plaja atarak denize girebilirsiniz. Ayrıca Ölüdeniz’de çokça gördüğümüz paraşütlerin iniş noktası da Belcekız plajının bir köşesinde. Birçok dolmuş buraya sıklıkla sefer yapıyor. Yakınlarında ise yemek yiyebileceğiniz birçok restoran, eğlence mekanı ve konaklama seçenekleri mevcut.
Babadağ
Yaklaşık 2000 metre yüksekliğe sahip Babadağ, paraşütlerin atlama noktası. Farklı kategorilere göre farklı yüksekliklerden eğitmen eşliğinde paraşütle atlayabileceğiniz gibi, buradaki tesiste manzaraya karşı yemek yiyebilir ya da bir şeyler içebilirsiniz. Gün batımı, yamaç paraşütü yapmak için en çok tercih edilen zamanlardan biri.
Hisarönü
Hisarönü, Ölüdeniz’in en hareketli ve en kalabalık noktalarından biri. Burada pek çok otel, pansiyon, aktiviteleriniz için rezervasyon yaptırabileceğiniz ofisler, eğlence mekanları ve restoranlar bulunuyor.
Bir lunaparka ve alışveriş de yapabileceğiniz pek çok dükkana da Hisarönü’nde rastlayabilirsiniz. Hediyelik eşyaların yanında, pek çok turistin ihtiyacını karşılayabilecek çoğu şey de burada bulunabilir.
Ölüdeniz’de dünya mutfağına ait çoğu yemeği yiyebileceğiniz restoranlara gidebilir, konserlere katılabilir, ya da yalnızca yürüyüş yapabilirsiniz. Gece hayatı da oldukça canlı olduğundan, geç saatlere kadar sıkılmadan vakit geçirmeniz mümkün.
Kelebekler Vadisi
Ölüdeniz gezi rehberi mutlaka görün dediğimiz başka bir yer de Kelebekler Vadisi. Buraya tekne turlarıyla mutlaka uğranıyor. Günlük tekne turlarına katıldığınızda her teknenin uğrayacağı vadiye, Faralya köyüne giden dolmuşlarla da ulaşmanız mümkün.
Gemiler Adası
Gemiler Adası, diğer adıyla Aya Nikola Adası, Ölüdeniz’e yaklaşık 7 km uzaklıkta bulunur. Buraya tekne ile ulaşım söz konusu. Ölüdeniz gezi rehberi kapsamında ziyaret edilmesi tavsiye edilen yerlerden biri olan adaya, Müzekart ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Yaz döneminde 09.00-20.00 saatleri arasında, kış döneminde ise 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık olan adada geçen yüzyıllarda hac merkezi olarak kullanıldığından kiliseleri, şapelleri ziyaret edebilirsiniz.
Ölüdeniz gezi rehberi sırasında ziyaret edebileceğiniz yerler arasında Saklıkent Kanyonu, Patara Antik Kenti, Likya Yolu, Kaya köy gibi yerler de var. Ölüdeniz, köyleriyle ve antik zamandan kalma miraslarıyla hala keşfedilmeyi bekleyen yerlerle dolu bir tatil bölgesi.
Ölüdeniz’e Ne Zaman Gidilmeli?
Çoğu turist yaz mevsiminde Ölüdeniz’i ziyaret etse de, kış döneminde de denize giren, buraya tatile ve yamaç paraşütü yapmaya gelen pek çok insan olduğunu söylemeliyiz. Yaz döneminde oldukça kalabalık olan Ölüdeniz, kışları da sakinliğiyle birçok turisti etkilemekte.
Ölüdeniz’de Ne Yenir?
Ölüdeniz’de deniz mahsülleri oldukça çok tercih edilir. Çoğu restoranda levrek, çipura gibi balıkları taze taze tatmanız mümkün. Ayrıca pek çok meze çeşidi ve özellikle kalamar tavası burada en çok tercih edilen yemeklerden.
Dünya mutfaklarından da pek çok restoran Ölüdeniz’de sırasında yemek yiyebileceğiniz restoranlar arasında. Ancak Ölüdeniz’de, özellikle Saklıkent’te gözlemenin çok meşhur olduğunu hatırlatalım.
Daha birçok kamp tatili önerisi ve gezi fikirleri için GeziLinki’nin YouTube kanalını da ziyaret edebilirsiniz.