EgeMuğlaYurtiçi Gezilerimiz

Dalaman Gezi Rehberi: Doğal Güzellikle Antik Dünyanın Buluşması

Dalaman Gezilecek Yerler

Masmavi denizi, yemyeşil ormanları, asırlara dayanan tarihi ile benzersiz bir yere yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Cevabınız evet ise bizimle Dalaman gezi rehberi macerasına katılın!

Dalaman Nerede?

Dalaman, Ege Bölgesi’nde bulunan, Muğla’ya bağlı bir ilçedir. Bölgenin en büyük ilçeleri arasında yer alan Dalaman, oldukça bilinen ve sevilen bir tatil beldesidir. Her sene milyonlarda insan Dalaman gezi rehberi araştırması yaparak burada tatil yapmakta ve aynı zamanda Dalaman’ın doğal ve tarihi güzelliklerini görmektedir. İlçenin çevresinde Köyceğiz, Ortaca, Fethiye ve Çameli ilçeleri bulunmaktadır. Belirli bölgelere olan uzaklığına bakıldığında ise Dalaman Antalya’ya 240, Muğla’ya 75 ve Fethiye’ye 45 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ulaşım için karayolu ve havayolu en çok tercih edilen seçeneklerdendir.

Dalaman’ın tarih sahnesine çıkışı kesin tarihlerle bilinemese de burada birçok medeniyetin daha önceleri yaşamış olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında Lekler, Solymoslular, Persler, Atinalılar, Romalılar, Bizanslılar ve son olarak ise Osmanlı yer almaktadır. Tarihsel süreçte Dalaman bölgesinde yaşamış olan bu milletlerin her birinin bir kalıntısı ilçede kalmış ve Dalaman’da göreceğiniz çoğu eser günümüze kadar ulaşmıştır. Ayrıca 1983 senesine kadar Köyceğiz’e bağlı olan Dalaman, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile ilçe olma hakkını kazanmıştır.

Dalaman’da Gezilecek Yerler

Hippokome Antik Kenti

Eski Karya dilinde at anlamına gelen hippo kelimesiyle birlikte Hippokome “at şehri” anlamını taşımaktadır. Dalaman’da mutlaka gelip görmeniz gereken bu antik kent Bizans ve Roma İmparatorlukları’nın izlerini büyük ölçüde yansıtmaktadır. Dalaman merkeze yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan Hippokome Antik Kenti’ne ilçeden kalkan servisler ile ulaşım sağlamanız mümkündür.

Lissai

Eğer Dalaman gezi rehberi araştırması yapıyor ve bir gezi rotası oluşturuyorsanız bu adacık formundaki antik kenti de mutlaka listenize yazmanız gerekmektedir. Burası da tıpkı Hippokome gibi Karyalılar döneminden kalma antik bir bölgedir. Antik kente ulaşım sağlamak için Dalaman merkezden Sarsala Koyu’na doğru hareket etmeniz gerekmektedir.

Antik Demirciler Çarşısı

Tarihi 13. Yüzyıla dayanan bu çarşı Rumlar tarafından kurulmuştur. Burada günümüzde artık ünlü olmayan, geçmiş yıllardaki popülerliğini kaybetmiş demircileri ve demircilik dükkanlarını, ürünlerini görmeniz mümkündür. Çarşıdan ayrıca Dalaman dönüşü için kendinize ve sevdiklerinize anı olacak eşyalar da satın alabilirsiniz. Tarihi seven bir yapınız varsa, tatiliniz sırasında bu çarşıya da mutlaka zaman ayırmalısınız.

Tlos Antik Kenti

Tarihi zenginliklerle dolu Dalaman’da sıradaki durağınız yine bir antik kent olacaktır. Tlos Antik Kenti, Likya uygarlığı tarafından tarihi net bilinmeyen bir dönemde kurulmuştur. Bu eski yerleşim yeri kurulduğu dönem zamanı içerisinde dini, kültürel ve ekonomik yönlerden bir merkez önemine sahip olmuştur. Dalaman gezi rehberi araştırması yaparken bu antik kente de uğrayıp tarihin izlerini inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Kapukargın Kükürt Kaplıcası

Dalaman’a kadar gelip bu sağlıklı sulara uğramadan gitmek, tatilinizi yarım yapmış olmanıza sebep olacaktır. Yaklaşık olarak 42 dönümlük arazi üzerine inşa edilen bu havuzlar, piknik alanları ile adeta taçlandırılmıştır. Son dönemde ünü gittikçe artmaya devam eden Kapukargın Kükürt Kaplıcaları, Dalaman için kesinlikle gidilmesi önerilen durak noktalardandır. İçerisinde bulunan çay bahçesi, restoran, voleybol sahası gibi hizmetlerle burada keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Dalaman’a Ne Zaman Gidilir?

Dalaman, coğrafi konum olarak Ege ve Akdeniz bölgeleri arasında yer alan Muğla’nın bir parçası olduğundan bölgeye hakim olan iklim tipi de Akdeniz iklimidir. Bu neticede ilçede kışlar ılık ve yağışlı, yazlar sıcak geçmekte ve yıl içerisinde ekstrem hava koşulları görülmemektedir. Yani Dalaman gezi rehberi düzenlemek için belirli bir zamana bağlılığınız yoktur fakat buranın bir tatil beldesi olduğunu göz önünde bulunduracak olursak, geziniz için en uygun dönem yaz ayları olacaktır.

Dalaman’da Ne Yenir? Dalaman’da Neler Yapılır?

Dalaman gezi rehberi için yer ararken gezeceğiniz birçok yer ve yapacağınız pek çok aktivite olacaktır. Bu neticede yorulacak ve karnınızda açlık çanlarını duyacaksınızdır. Dalaman’da tadabileceğiniz lezzetli yemekler ile karnınızı keyifle doyurmanız kaçınılmaz olacaktır. Bu lezzetler arasında “Koca Kafa” yani Mavru kefali, deniz börülcesi, sılcan yoğurtlaması, yayı balığı ve elbette zeytinyağlılar bulunmaktadır. İlçe merkezinde veya plaj bölgelerinde bulabileceğiniz birçok kafe ve restoranda bu lezzetleri tadabilir veya pizza, hamburger gibi yaygın yiyeceklerle de öğünlerinizi yapabilirsiniz.

Yapmanız gereken aktiviteler arasında kesinlikle doğal güzelliklerden biri olan Kocagöl’ü görmek yer almalıdır. Dalaman’ın ortalama 11 km güneyince yer alan bu göl, kükürtlü acı sulardan oluşmuştur ve yerel halk tarafından Alagöl olarak dillendirilmektedir. Çevresi yeşilin her tonunu kapsayan ormanlarla kaplı olan bu gölde kamp, trekking, piknik gibi pek çok aktivite yapma şansınız da bulunmaktadır.

Dalaman İçin Tavsiyeler

Dalaman özellikle yaz sezonunda binlerce turist tarafından rağbet gören bir bölge olduğundan, Dalaman için tarihleri haziran-temmuz-ağustos ayları içerisinde ayarlayacaksanız konaklama yeri konusunda sıkıntı yaşamamak için dikkatli şekilde takip etmelisiniz. Ayrıca burada sıkça denize gireceğiniz için yanınızda birden fazla mayo ve diğer deniz ürünlerini bulundurmanızda fayda olacaktır.

  • Daha birçok gezi ve tatil fikirleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu