EskişehirYurtiçi Gezilerimiz

Seyitgazi Gezilecek Yerler – Eskişehir Seyitgazi Gezi Rehberi

Eskişehir – Seyitgazi Gezisi

Eskişehir’in ilçelerinden biri olan Seyitgazi, şehir merkezinden yaklaşık 40 km mesafede bulunmaktadır. Konum olarak Afyonkarahisar’a da yakın bir yerdedir. İlçe, adını Bizans İmparatorluğu’na karşı verdiği mücadeleyle tanınan Battal Gazi’den almıştır. Yörede dokumacılık faaliyetleri oldukça gelişmiştir. Mimari olarak ise Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır. Eski bir geçmişe sahip olması nedeniyle Seyitgazi gezilecek yerler bakımından çeşitli seçenekler sunmaktadır. İşte Eskişehir Seyitgazi gezi rehberi:

Seyitgazi Tarihçesi

Seyitgazi Gezilecek Yerler

Bölgedeki ilk yerleşimin milattan önce 3000 yıllarında olduğu düşünülmektedir. Bir dönem Bizans İmparatorluğu hakimiyetinde olan bölge daha sonra Osmanlı’ya geçmiştir. Osmanlı hakimiyeti altındayken buraya çok sayıda Türkmen halkı yerleştirilmiş ve zamanla da Türkmen Köyü olarak anılmaya başlanmıştır. İlerleyen dönemlerde bölgeye Seyyid Battal Gazi Külliyesi yaptırılmış ve daha sonra ilçe günümüzdeki adını almıştır.

Seyitgazi Tarihi ve Turistik Yerler

İlçe zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Dolayısıyla da tarihi ve turistik açıdan ziyaretçilerine güzel bir gezi deneyimi yaşatmaktadır. İşte Seyitgazi gezilecek yerler:

Seyit Battal Gazi Türbesi

Seyit Battal Gazi Türbesi

Seyitgazi ilçe merkezinde yer alan Seyit Battal Gazi Türbesi gezilip görülmesi gereken ilk yerlerden biridir. Türbe, Selçuklular döneminde inşa edilmiştir. 1208 senesinde inşasının tamamlandığı bilinen türbe, günümüze kadar sağlam bir şekilde varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Burada aynı zamanda camii ve medreseler de bulunmaktadır. Hepsi aynı alanın içinde yer almaktadır. Türbenin avlusu oldukça etkileyici bir atmosfere sahiptir. Sağlı sollu yer alan lahitler görülmeye değerdir. Seyit Battal Gazi ile birlikte Ümmühan Sultan’ın da türbesi de bulunmaktadır.

Sultan Şücaettin Dergahı

Seyitgazi Gezilecek Yerler

Seyitgazi ilçe merkezinden yaklaşık 7 km uzaklıkta yer alan Sultan Şücaettin Dergahı, Arslanbeyli Köyü sınırları içerisindedir. Dergahın, Seyit battal Gazi Türbesi ile aynı zamanlarda inşa edildiği bilinmektedir. Yapı, 1515 senesinde kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçmiş ve günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Dergah içerisinde cem evi ve aşevi de bulunmaktadır.

Üryan Baba Tekkesi

Seyitgazi Gezilecek Yerler

İlçe merkezinden yaklaşık 6 km mesafede yer alan Üryan Baba Tekkesi, Yazıdere Köyü sınırları içerisindedir. Tekkenin ve etrafında yer alan çeşitli yapıların 1511 senesinde yapıldığı düşünülmektedir. Tekke ve türbenin birçok yapısı yok olmuş olsa da hala kullanılabilir haldedir. Türbenin duvarlarında çeşitli figürler bulunmaktadır. Etrafında mezarlıklar da yer alan yörede yaşayan nüfusun büyük bir çoğunluğu Balkan göçmenleridir.

Arap Tekke Türbesi

Seyitgazi gezilecek yerlerden bir diğer de Arap Tekke Türbesi’dir. Burası Nazım Hikmet’in ilk anıt mezarının yapıldığı yer olması sebebiyle önemlidir. Çok önceleri Arapören adıyla anılan bu bölge zamanla Doğançayır adını almıştır. Yaklaşık 700 senelik olduğu söylenen Kırkkız Dağı’nın eteklerinde yer alan bu yerleşim birçok hikayeye konu olmuştur. Yolu Seyitgazi’ye düşeceklerin Doğançayır Köyü’ne gitmeleri ve de Arap Tekke Türbesi’ni görmeleri tavsiye edilmektedir. Çünkü burası doğası itibariyle de görülmeye değer bir yerdir. Ayrıca tekkeye yaklaşık 6 km uzaklıkta yer alan Melik Gazi Türbesi de gezilip görülebilir.

Kızlar Manastırı

Seyitgazi Gezilecek Yerler

Çukurca Köyü içerisinde yer alan Kızlar Manastırı kayaya işlenmiş oldukça etkileyici bir yapıdır. Volkanik tüf kayalarının işlenerek oluşturulduğu tarihi manastırın ön cephesinde 2 adet sütün bulunmaktadır. Tek bir bölümden oluşan yapının içerisinde 2 adet mezar odası yer almaktadır. Helenistik Çağı’n en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen bu yapı en son 1991 senesinde restore edilmiştir.

Bahşeyiş Anıtı

Seyitgazi Gezilecek Yerler

Gökçebahçe Köyü içerisinde yer alan Bahşeyiş Anıtı, Seyitgazi gezilecek yerler arasında son sırada yer almaktadır. Burası, Kurtkoca Deresi’nin hemen anında yer almaktadır. Anıt üç boyutlu bir görünüme sahiptir. Frig Kaya Anıtları’nın genel özelliklerini burada da görmek mümkündür. Yapının inşa edilme amacı Frig halkının, ana tanrıçaları Kybele’nin bahşettiği nimetler için şükranlarını dile getirmektir. Burası Seyitgazi ilçe merkezinde yaklaşık 25 km uzaklıkta yer almaktadır. Afyon Caddesi üzerinden devam edilerek kolayca ulaşılabilir.

Seyitgazi Yeme İçme Olanakları

Eskişehir, eski çağlarda “Anadolu’nun Buğday Ambarı” olarak anılmıştır. Dolayısıyla şehrin en ünlü yemeklerinin hamur işleri olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca haşhaş da bu yörede oldukça sık kullanılmaktadır. Seyitgazi’ye yolu düşecekler; haşhaşlı ekmek, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme deneyebilirler. Buna ek olarak; çiğ börek, dızmana, kalakay, kıvırma böreği, kelem sarma, ciğer sarması da denenebilecek önemli lezzetler arasındadır.

Ayrıca Eskişehir’in en meşhur yöresel yemekleri ve sokak lezzetleri içeriklerimiz için de tıklayabilirsiniz.

Seyitgazi Konaklama

İlçede turizm faaliyetleri çok gelişmiş olmasa da konaklama alternatifleri boldur. Burada her bütçeye uygun otel bulabilmek mümkündür. Ancak daha farklı bir ortamda konaklamak isteyenler Midas Han’ı tercih edebilirler. Burası tarihi bir han olup günümüzde otel olarak hizmet vermektedir.

Seyitgazi Ulaşım

İlçe, şehir merkezine tam olarak 43 km uzaklıkta yer almaktadır. Afyon’a olan uzaklığı ise 97 km’dir. Eskişehir şehir merkezinden Seyitgazi’ye günde çokça kez seferler düzenlenmektedir. Hem şehir merkezinden hem de otogardan hareket eden otobüslerle buraya kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bu içeriğimizde Seyitgazi gezilecek yerler hakkında gerekli olabilecek tüm bilgiler verilmiştir. Buna benzer daha birçok gezi ve tatil fikirleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri