Tekirdağ’ın merkez ilçelerinden biri olan Süleymanpaşa ilçesi mavi ve yeşil buluşturan turistik bir beldedir. Süleymanpaşa gezilecek yerler hem doğa meraklıları hem de tarih meraklıları için zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahiptir. Aynı zamanda Süleymanpaşa’da birçok plaj da bulunmaktadır. Özellikle İstanbul ve çevre illerden birçok gezginin hafta sonu kaçamağı yaptığı yerler arasındadır. Süleymanpaşa ilçesini gezmek için bir gün ayırmanız yeterlidir ancak burada kamp yapmak ya da denize girmek istiyorsanız en az 2 – 3 gün geçirmeniz tavsiye edilir. İşte Tekirdağ Süleymanpaşa gezisi için işinize yarayabilecek bilgiler.
Başlıklar
Süleymanpaşa Tarihi
Tekirdağ yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bereketli toprakları ve Balkanlar ile Anadolu arasında kalan konumu nedeniyle birçok medeniyet ve kültürün etkisi altında kalmıştır. Süleymanpaşa’nın kuzeyinde Muratlı ve Hayrabolu, doğusunda Çorlu, batısında Malkara ve güneybatısında Şarköy bulunmaktadır. Adını, Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci padişahı olan Orhan Gazi’nin büyük oğlundan almıştır. 6 Aralık 2012 tarihinde Büyükşehir Yasası kapsamında ilçeye günümüzdeki ismi verilmiştir.
Süleymanpaşa’da Gezilebilecek Tarihi ve Turistik Yerler
Tekirdağ’ın en turistik ilçelerinden biri olan Süleymanpaşa gezilecek yerler açısından ziyaretçilerine çok çeşitli olanaklar sunmaktadır. Bu başlık altında da Süleymanpaşa’da gezilebilecek tarihi ve turistik yerler sıralanmıştır.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Süleymanpaşa ilçesine bağlı Ertuğrul Mahallesi’nde bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1967 senesinde hizmete açılmıştır. Müze içerisinde Tekirdağ ve çevresinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen tarihi eserler sergilenmektedir. Müze toplam dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; taş eserler salonu, arkeolojik küçük eserler salonu, etnografya salonu ve açık teşhir salonudur. Taş eserler salonunda Tekirdağ ve çevresinde bulunan yerlerde yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen heykeller, tabletler, adak stelleri gibi eserler sergilenmektedir. Küçük eserler salonunda, tarih öncesinden Bizans dönemine kadar olan süreçte kullanılmış; mutfak eşyaları, madeni paralar, süs eşyaları, ok ve mızrak uçukları gibi eserler bulunmaktadır. Etnografya bölümünde, Osmanlı Dönemi’nde ve yakın dönemde günlük yaşamda kullanılan giysi, takı, silah ve yöreye özgü eserler sergilenmektedir. Son olarak açık teşhir bölümü ise müziğinin bahçe bölümünde yer alır ve burada mezar taşları kabartmalar heykeller yazıklar ve lahitler sergilenmektedir.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi; pazartesi, cumartesi ve pazar günlerinde ziyarete kapalıdır. Bu günler haricinde saat 10:00 ile 16:00 arasında müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Rüstem Paşa Külliyesi
Burası da yine Ertuğrul Mahallesi’nde bulunmaktadır. Külliye, Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı olan Rüstem Paşa tarafından yapılmıştır. Yapının içerisinde cami, hamam, çarşı, medrese ve kütüphane gibi bölümler bulunmaktadır. Ancak en dikkat çeken yapı camidir. Cami 1553 senesinde inşa edilmiştir ve denize hakim muhteşem bir manzarası vardır. Caminin inşası Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Avlusunda kurşun kaplı, beşgen bir çatı ile örtülü kare planlı şadırvan bulunmaktadır. Süleymanpaşa gezilecek yerler içerisinde Rüstem Paşa Külliyesi mutlaka gezilip görülmeye değer bir yerdir. Yapının içerisinde bulunan bir diğer dikkat çeken yapı ise kütüphanedir. Kütüphane cami ile medrese bölümleri arasında bulunmaktadır. Çok ihtişamlı bir görüntüye sahip olan kütüphane, kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçmiş ve günümüzde kullanılmaktadır. Burası Ertuğrul Mahallesi Mimar Sinan Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Konum olarak oldukça merkezi bir noktada yer aldığından ulaşımı kolaydır.
Alkaya Plajı
İlçe merkezinden yaklaşık 4 km mesafede yer alan Dereağzı Mahallesi’ne bağlı Alkaya Plajı Süleymanpaşa’da denize girilebilecek en güzel yerlerden biridir. Denizi oldukça temiz olup sığ yerleri bulunmaktadır. Kumsalında ise birçok olanak mevcuttur. Restoran, büfe, tuvalet, duş ve çadır yerleri gibi olanakların bulunduğu kumsal ayrıca oldukça bakımlıdır. Burada günübirlikçi ziyaretçilere çok rastlanılmamaktadır. Daha çok çadır kampı için gelenleri görmek mümkündür. Ayrıca Alkaya Plajı’na çok yakın bir mesafede bulunan Dereağzı Plajı da denize girilebilecek uygun yerlerden biridir. Olanaklar bakımından Alkaya Plajı ile oldukça benzerlik gösterir. Alkaya Plajı ilçe merkezinden yaklaşık 4,5 km mesafede bulunur. Buraya hem özel araçlarla hem de toplu taşıma araçlarıyla kolay bir şekilde ulaşabilmek mümkündür. Plaja girişler ücretsizdir. Ancak şezlong ve şemsiye gibi hizmetler için ücret talep edilmektedir.
Süleymanpaşa’da Yeme İçme
Süleymanpaşa gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler geldikten sonra sırada yeme içme konusunda bulunmaktadır. Süleymanpaşa’ya özgü lezzetler denemek istiyorsanız; damat paçası, kandilli mantı, burma sucuk, peynir helvası, cizleme, Tekirdağ köftesi ve Hayrabolu tatlısı deneyebilirsiniz.
Süleymanpaşa Konaklama
İlçe gelişmeye yüz tutan bölgelerden biri olduğu için konaklama alternatifleri gün geçtikçe artmaktadır. Burada her bütçeye uygun kalınabilecek; otel, apart ev, pansiyon gibi konaklama seçenekleri bulabilirsiniz.
Süleymanpaşa Ulaşım – Süleymanpaşa’ya Nasıl Gidilir?
İlçe, şehir merkezinden yaklaşık 35 km mesafede yer almaktadır. Ayrıca Süleymanpaşa İstanbul’a 150 km, Ankara’ya 560 km ve İzmir’e ise 370 km uzaklıktadır.
Bu içeriğimizde Süleymanpaşa gezilmesi ve görülmesi gereken yerler hakkında detaylı bilgiler sunulmuştur. Buna benzer daha birçok gezi fikirleri için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ayrıca; Tekirdağ yöresel yemekleri, sokak lezzetleri ve müze rehberi için tıklayın.