AkdenizKeşfet

Türkiye’de Gezilecek Yerler: Akdeniz Bölgesi Tarihi Yerler

Akdeniz Gezi Rehberi

Sizlerle paylaşmak istediğimiz Türkiye’de gezilecek yerler listesi elbette ki ilk durak olarak tarihi yerlere gidiyor. Türkiye, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kutsallığı olan topraklar üzerine kurulu bir ülke. Bu sebeple ülkemiz içerisinde birçok tarihi yer bulunuyor, öyle ki günlük hayatta adeta üzerine basıp geçtiğimiz toprakların derinliklerinde hâlâ birçok eser bulunmayı bekliyor. Bölgelere göre en popüler tarihi yerleri sizler için derledik. İşte, Türkiye’de gezilecek yerler listesi!

Kız Kalesi

Kız Kalesi, Mersin ilinin Erdemli ilçesinde bulunur. Şehir merkezi ile Kız Kalesi arasındaki mesafe 60 kilometreye yakın. Erdemli ilçesi içerisinde Kızkalesi mahallesinde, denizin ortasında bulunan yapının tüm halkın bildiği bir de hikayesi vardır. Deniz kıyısı ile arasında 600 metre gibi bir mesafe olan kale içinde bulunan bir yazıtta buranın 12. yüzyılda I. Leon tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Kız Kalesi efsanesine göre ise vaktiyle bir kral bölgede hüküm sürerken genç ve güzel kızının geleceğini öğrenmek adına bir falcıyı kalesine çağırmıştır. Daha sonra bu falcı krala, kızının bir yılan tarafından sokularak öldürüleceğini söyleyince kral korkup denizin ortasına Kız Kalesi’ni inşa ettirmiş. Gel zaman git zaman prenses orada yaşamaya alışır, kral zaman zaman kızını ziyarete gider veya hizmetçileri aracılığıyla kaleye bir şeyler gönderirmiş. Günlerden bir gün kral, prensese bir sepet dolusu üzüm göndermiş. Kız üzüm sepetine elini attığında sepetin içinden çıkan bir yılan onu sokmuş ve oracıkta can vermiş.

Türkiye’de gezilecek yerler listesinde olan Kız Kalesi, denize girmek isteyenlerin de en çok tercih ettiği yerlerden biridir. Kalenin içine geçiş vardır ve yapılan kazılarda ortaya çıkanları görebilirsiniz. Kazılardan gelen bilgilere göre de bu kale, Kıbrıs Krallığı tarafından zapt edilmiş ve Roma Dönemi’nde de korsanlar tarafından kullanılmıştır.

türkiye'de gezilecek yerler
KIZ KALESİ

Olimpos Antik Kenti

Olimpos Antik Kenti, Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan bir tarihi alandır. “Olympos” sözcüğü eski Yunancada “ulu dağ” anlamına geliyor. Patara’da bulunan Likya Yol Kılavuz Anıtı’nda bu yerin adı Korykos olarak anılmaktadır. Dünyanın iki büyük tarihçisi de Olimpos Antik Kenti hakkında yorumlarda bulunmuştur. Antik Tarihçi Strabon’a göre Likya bölgesinin en büyük yerleşim alanlarından biri de Olimpos’tur. Bir diğer Antik Tarihçi Çiçero, Olimpos’u zenginlik ve sanat eserleri ile dolu bir şehir olarak anlatmaktadır.

Olimpos’un, Likya Birlik içerisinde Likya’nın doğusunu temsil ettiği bilinen bilgilerden bir tanesi. Üç adet oy hakkına sahip olduğu bilindiğinden Birlik’in en önemli şehirlerinden bir tanesi olduğu düşünülüyor. Ayrıca yine Likya Birlik’in sikkelerinde Olimpos Antik Kenti’nin adı geçmektedir. Kentin tam olarak ne zaman kurulduğu bilinen bir bilgi olmasa da Birlik sikkelerinden MÖ 168-167 tarihinde çıkarılanlarında Olimpos’un adı var. İşte tam bu sebeple Türkiye’de gezilecek yerler listesinin tarihi yolculuğunda Olimpos Antik Kenti önemli bir durak. Olimpos’un en önemli liman kentlerinden biri olduğu da yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır ayrıca şehrin ortasından çıkan Olimpos Çayı sebebiyle gemilerin şehrin içine kadar girebilmesi büyük bir avantajdır. Kazılardan çıkan kalıntılar arasında tiyatrolar, hamamlar ve mezarlık vardır.

türkiye'de gezilecek yerler
OLİMPOS ANTİK KENTİ

Hadrian Kapısı

Hadrian Kapısı, Antalya’yı çevreleyen sur üzerine yapılmış anıtsal bir kapıdır. Kemer formunda olan kapıya aynı zamanda Üçkapılar’da denilmektedir. MS 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus’un Antalya’yı ziyareti şerefine yapıldığı için Hadrian Kapısı olarak anılmıştır. Kapıların tarihi değeri elbette çok yüksek ancak Türkiye’de gezilecek yerler listesi içinde önemli bir yere sahip olan Antalya’nın en çok ziyaret edilen noktalarından biri olan Kaleiçi’ne girişte bu kapılar kullanıldığından önemi çok çok daha büyüktür. Latince bir kitabesi de bulunan kapılar mutlaka görmeniz gereken eserlerden diyebiliriz. Hadrian Kapısı, Atatürk Caddesi’nde bulunuyor.

hadrian kapısı
HADRİAN KAPISI

Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti, Antalya’nın Aksu ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Roma Dönemi içerisinde Anadolu’nun en düzenli kentlerinden biri olmuş olan Perge’nin Hititler Dönemi’ne dayandı ve Parha adıyla bilindiği düşünülmektedir. Mimarisi ve heykeltıraşlığı ile bilinen Antik Kent’te inanılmaz güzel eserler bulunmuştur. Öyle ki bu heykellerin çoğu Antalya Müzesi’ne konulmuştur ve orada sergilenmektedir.

Perge Antik Kenti içinde iyi korunmuş 15 bin kişi kapasiteli bir tiyatro, MS 2. yüzyılda inşa edilmiş sahne binası vardır. Buradan çıkarılan eserler de Antalya Müzesi’nde Perge Tiyatrosu Salonu içerisinde sergilenmiştir. Dikdörtgen planlı agora, yüksek kuleler, anıtsal çeşmeler, hamamlar, 12 bin kişi kapasiteli ve sütunlu caddeler Perge Antik Kenti içinde sizi karşılayacak eserlerden. Türkiye’de gezilecek yerler arasında olan Perge, İncil’de yazılı olmasından dolayı Hristiyanlığın kutsal mekânlarından biri sayılmaktadır.

türkiye'de gezilecek yerler
PERGE ANTİK KENTİ

Cennet-Cehennem

Mersin’in Silifke ilçesi içerisinde bulunan Cennet ve Cehennem Obrukları, Narlıkuyu yakınlarındadır. Doğal yollarla oluşmuş ve tarihi değeri de olan mağaralar oldukça derin olmasıyla tanınmıştır. Ayrı ayrı isimlerini duyacak olursanız aralarında 80 metre olan bu derin mağaralar Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru olarak anılmaktadır. Yeraltı sularının kireç tabakasını eriterek çökmesiyle oluşmuş doğal oluşumlardandır. Bu şekillere coğrafyada obruk adı verilmektedir.

Cennet Obruğu’nun tabanına tam 450 basamakla ulaşılmaktadır. Ağız kısmının açıklığı 250×110 metre olmakla beraber derinliği de 70 metreye ulaşmaktadır. Mağaranın giriş kısmında ise blok kesme taşla yapılmış küçük bir kilise bulunmaktadır. Tarihi bir yapı olan kilise geçmişte kuşkusuz ki ibadet etmek için tercih edilmiştir. Kilisenin adı Meryem Ana Kilisesi’dir.

Cehennem Obruğu ise Cennet’in 75 metre kuzeyindedir. Ağız kısmının açıklığı 75×50 metredir. 128 metre derinliğe sahiptir ancak Cehennem çöküğüne inmek ağız yapısından dolayı mümkün değil. Yunan mitlerine göre Zeus, yüz başlı ejderha Typhon’u buradaki bir kavgada yendikten sonra onu Etna Yanardağı’nın altına sonsuza dek kapatmadan önce bir süre Cehennem çukurunda hapseder. Çöküğün güney ucunda da bir Zeus Tapınağı mevcut.

cennet ve cehennem
CENNET-CEHENNEM

Şu yazımız dikkatinizi çekebilir: Sonbahar ve İlkbaharda Akdeniz Deniz Suyu Sıcaklıkları

Ayrıca ilginizi çekebilir: Sultanahmet Gezilecek Yerler Rehberi: Tarihi Bir Gezinti

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri