Amasya

Amasya Müze Rehberi: Amasya Gezilebilecek Müzeler

Amasya'nın En Güzel Müzeleri

Orta Karadeniz Bölgesi’nin en güzel ve tarihi geçmişiyle ön özel şehirlerinden biri olan Amasya gezilebilecek müzeler açısından çeşitlilik göstermektedir. Şehirde gezip görebileceğiniz hem birçok müze hem de çok sayıda turistik yer bulunmaktadır. İşte Amasya geziniz esnasında ziyaret edebileceğiniz müzeleri içeren detaylı Amasya müze rehberi:

Amasya Arkeoloji Müzesi

Amaya gezilebilecek müzeler

Şehrin en eski müzelerinden biri olan Amasya Arkeoloji Müzesi, 1925 senesinde II. Bayezid Külliyesi içerisinde yer alan bir medresede kurulmuştur. Daha sonra alanın yetersiz kalması sebebiyle günümüzdeki modern binasına taşınmıştır. İçerisinde; Tunç Çağı, Helenistik Çağ, Bizans Dönemi ve Osmanlı Dönemi’ne ait eserler sergilenmektedir. Eserlerin birçoğu taş eserler olsa da bahçe bölümünde yer alan I. Mesut’un türbesi içerisinde mumyalar da sergilenmektedir. Mumyaların neredeyse tamamı 14. yüzyıldan kalmadır ve bir dönem Amasya’da emirlik yapan kişilere aittir. Müzeyi ziyarete gelenler genellikle bu bölüm için ilgi duymaktadır. Girişler ücretli olup 10 TL’dir. Haftanın her günü saat 08.00 ile 19.00 aralığında ziyarete açıktır. Şehir merkezinde, Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nde yer almaktadır.

Şehzadeler Müzesi

Amaya gezilebilecek müzeler

Amasya gezilebilecek müzeler içerisinde Osmanlı Dönemi’ni en güzel anlatan müzelerden birisi Şehzadeler Müzesi’dir. Osmanlı şehzadelerinin birçoğunun ilk eğitimlerini aldığı, devlet yönetimi üzerine eğitildiği yer olması sebebiyle Amasya “Şehzadeler Şehri” olarak anılmaktadır. Bu bağlamda Şehzadeler Müzesi, Amasya Valiliği İl Özel İdaresi tarafından inşa edilmiştir. Şehirde yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken müzedir. Osmanlı mimarisini anlatan bal mumu heykelleri oldukça dikkat çekicidir. Müzede; şehzadelerin nasıl bir yaşam sürdüğü, eğitim süreçlerinde hangi eşyaları kullandıklarına dair fikir sahibi olabileceksiniz. 2007 senesinde açılışı yapılan müze 2 katlıdır ve ahşap bir konak şeklindedir. Müzenin inşasında Osmanlı mimarisinin özellikleri esas alınmıştır. Amasya şehir merkezinde, Hatuniye Mahallesi’nde yer alan bu müze pazartesi ve salı günleri haricinde açıktır. Saat 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Girişler ücretlidir ancak çok makul ücretlere sahiptir.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Amaya gezilebilecek müzeler

Kulağa oldukça farklı gelen Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, Amasya şehir merkezinde yer almaktadır. Hemen hemen herkesin bildiği aşıkların hikayesi, Amasya’da zuhur ettiğinden Amasya Belediyesi tarafından böylesi bir müze açılmıştır. Burası ülkemizin ilk aşıklar müzesi konumundadır ve teması gereği oldukça da ilgi çekmektedir. Şehrin girişinde, yol üzerinde ve bir dağ yamacında bulunan bu müzenin burada açılma sebebi Ferhat’ın Şirin için bu dağ deldiğinin rivayet ediliyor olmasıdır. Ulaşım olarak kolay bir noktadadır. Müze yer altında, karanlık bir ortamdan oluşmaktadır. Burada yalnızca Ferhat ile Şirin’in değil; Aslı ile Kerem’in, Romeo ve Juliet’in de siluetleri bulunmaktadır. Müzeye ulaşım oldukça kolaydır. Giriş ücreti 5 TL kadardır ve müzekart geçerli değildir. Pazartesi günleri haricinde haftanın her günü saat 09.00 – 19.00 arasında hizmet vermektedir.

Saraydüzü Kışla Binası ve Millî Mücadele Müzesi

Amasya gezilebilecek müzeler

Amasya gezilebilecek müzeler içerisinde Millî Mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk’ün Saraydüzü Kışla Binası’nda uzun süren müzakereler yapması ve müzakereler sonucunda Amasya Genelgesi’ni ulusa ilan etmesi açısından bu müze önemli bir yere sahiptir. Atatürk’ün her Amasya ziyaretinde üs olarak kullandığı Saraydüzü Kışla Binası tarihi önemi göz önüne alınarak Yeşilırmak kıyısında inşa edilmiştir. Müze içerisinde Cumhuriyet Dönemi’ne ait önemli belgeler ve eserler sergilenmektedir. Ayrıca burası yılın belirli dönemlerinde kültür merkezi olarak kullanılıp çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Müze içerisinde en dikkat çeken eserler Atatürk’ün Amasya ziyareti esnasında Kulistepe Mevkii’nde heyet tarafından karşılanma anının 12 tane bal mumu heykeliyle canlandırıldığı eserlerdir.

Amasya Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi

Amasya gezilebilecek müzeler

Osmanlı Dönemi’nde tıp alanında önemli eserler veren Türk hekimlerden ve cerrahlardan olan Sabuncuoğlu Şerefeddin ilk Türkçe dilde cerrahi eser veren hekim olmuştur. Amasya’nın Yakutiye Mahallesi’nde Yeşilırmak kıyısına paralel bir şekilde uzanan cadde kenarında yer almaktadır. Darüşşifa olarak inşa edilmiş olan yapının girişi kapısında Arapça kitabe yazmaktadır. 1308 yılında inşa edildiği bilinen bu yapının mimarı hakkında ise bir bilgi bulunmamaktadır. Anadolu’da müzikle tedavi uygulandığı bilinen ilk hastanedir. 2011 senesinde yapı müzeye dönüştürülmüştür ve Amasya Belediyesi tarafından işletilmeye başlanmıştır.

Hazeranlar Konağı

Amasya gezilebilecek müzeler

Amasya gezilebilecek müzeler içerisinde son sırada Hazeranlar Konağı bulunmaktadır. Burası 1865 senesinde Şair Ziya Paşa’nın defterdarı olan Hasan Talat Efendi tarafından inşa edilmiştir. 2 ayrı girişi bulunan konak Osmanlı mimarisinin tipik özelliklerini yansıtmaktadır. İçerisinde 19. yüzyıl yaşantısını temsil eden halı, kilim, giysi gibi eserler sergilenmektedir. Buna ek olarak etnografik tarzda da birçok eser bulunmaktadır. Konak nisan – ekim ayları arasında saat 08.00 – 19.00 aralığında, kasım ve mart ayları arasında ise 08.30 – 17.00 arasında hizmet sunmaktadır.  Girişler ücretli olup 15 TL’dir.

Buna benzer daha birçok gezi ve tatil fikirleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri