Amasya

Amasya Gezi Rehberi: Amasya Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Amasya'nın En Güzel Yerleri

Şehzadeler Şehri olarak bilinen Amasya, Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli merkezlerinden biri konumundaydı. Geçmişi sadece Osmanlı’ya değil milattan önce 60 senesine kadar uzandığı bilinen Amasya; ülkemizin Orta Karadeniz bölgesinde, Anadolu’nun ise kısmen iç kesimlerinde yer almaktadır. Samsun, Tokat, Yozgat ve Çorum şehirleriyle komşu olan Amasya’nın gezip görmeye değecek çok sayıda turistik yeri bulunmaktadır. GeziLinki’nin Amasya rehberi içeriğinde Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler hakkında oldukça işe yarayacak bilgiler sunulmuştur. Amasya geziniz esnasında listede yer alan yerleri mutlaka gezip görmelisiniz.

Yalıboyu Evleri (Amasya Evleri)

Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Amasya’nın kendine özgü çok özel bir mimari geleneği vardır. Anadolu’nun Neolitik dönemi incelendiğinde Amasya’nın konut yapısının çok özgün olduğu görülmektedir. Özellikle Türklerin Anadolu’da geliştirmiş oldukları konut tipleri dikkat çekmektedir. Şehirde tarihi öneme sahip birçok konut görülse de günümüze ulaşan en sağlam yapılar Osmanlı Dönemi’nden kalmıştır. Bu konutların en önemli örnekleri Hatuniye Mahallesi Hazeranlar Sokak’ta, Yeşilırmak kıyısında yer alan Yalıboyu Evleri’dir. Bu evler sırt sırta bir biçimde inşa edilmiştir. Haremlik ve selamlıklar görülmektedir. Tüm konutlar hem avlulu hem de bahçelidir. Bahçelerde ise ocak ve su kuyuları bulunmaktadır. 2 kattan oluşan bu evlerin ikinci katlarıdır cumbalıdır. Evler tarih boyunca birçok yangın ve depremden olumsuz şekilde etkilenmiştir ve dönem dönem de restorasyon süreçlerinden geçmiştir. Amasya şehir merkezinde yer alan Yalıboyu Evleri’ne ulaşım kolaydır. Bazı evlerin içi ziyarete açıktır ancak içini görmeseniz de dışından bile oldukça güzel bir görünüme sahip olduğu söylenebilir.

Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları

Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Amasya’nın tam merkezinde yer alan Harşena Dağı yaklaşık 272 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Tepe üzerinde bir kale ve eteklerinde ise kaya mezarları yer almaktadır. Bu alan 2015 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır. Harşena Dağı aynı zamanda Yeşilırmak Nehri’nin de hemen kıyısında yer almaktadır. Tarih boyunca birçok medeniyet için yerleşim yeri olmuştur. İlk yerleşimin Erken Tunç Çağı’nda olduğu düşünülmektedir. Pontus Krallığı milattan önce 302 senesinde Pers Kralı I. Mithridates tarafından Amasya’da kurulmuş ve Amasya’nın da Pontus Krallığı’nın başkenti olmasıyla Harşena Dağı üzerine çok sayıda anıt mezarlar inşa edilmiştir. Bu mezarların yükseklikleri 8 – 15 metre arasında değişmektedir. Kızlar Sarayı olarak isimlendirilen bir bölüm içerisinde Pontus devletinin 5 kralının kaya mezarları bulunmaktadır. Kral mezarları hakkında yapılan bir araştırmada bu mezarların Anadolu’nun en büyükleri olduğu ve aynı zamanda da dünyada çok nadir emsallerinin olduğu görülmüştür. Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler listenizde mutlaka bulunması gereken mekanlardan biridir. Amasya şehir merkezinde yer almaktadır.

Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi

Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Burası 1925 senesinde kurulmuş, Amasya’nın en eski müzelerinden biridir. İlk olarak II. Bayezid Külliyesi’nde yer alan bir medresenin iki odasında kurulmuştur. Bu odalar içerisinde toplanan az sayıdaki arkeolojik ve İslami dönem mumyaları depolanmıştır. 1980 senesinde ise günümüzdeki modern binasına taşınmıştır. İçerisinde; Kalkolitik Çağ, Tunç Çağ, Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait çok sayıda eser sergilenmektedir. Müze bahçesinde ise Selçuklu, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma taş eserler sergilenmektedir. Ayrıca bahçe bölümündeki Selçuklu Sultanı I. Mesut’un türbesi içerisinde 14. yüzyıldan kalma mumyalar da sergilenmektedir. Mumyaların Amasya’da nazırlık ve emirlik yapan kişilere ait olduğu düşünülmektedir. Oldukça etkileyici görünümlere sahip olan bu eserlerin fotoğraflarının, amatör kameralarla çekilmesine izin verilmektedir. Müzeye girişler ücretli olup tam bilet 10 TL, öğrenci ve 18 yaş altı ise ücretsizdir. Müzekart geçerlidir. Haftanın her günü 08.00 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Amasya şehir merkezinde, Mustafa Kemal Paşa Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Boraboy Gölü Tabiat Parkı

Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler içerisinde şehrin karmaşasından uzak, son derece huzurlu bir gezi için Boraboy Gölü Tabiat Parkı tercih edilebilir. Genellikle burası kamp ve piknik için tercih edilse de siz dinlenmek, yürüyüş yapmak ya da şehrin sıcağından kaçmak için de gezip görebilirsiniz. Tabiat parkının tam ortasında zümrüt yeşili renge sahip bir göl yer almaktadır. Bu göl akarsuların yıkıntılar sebebiyle tıkanması sonucu oluşmuş bir set gölüdür. Gölün çevresi ağaçlarla çevrilidir ve bu ağaçlar suda harika bir yansıma oluşturmaktadır. Bu yansıma sebebiyle göle “Aynalı Göl” de denilmektedir. Tabiat parkı yaklaşık 255 bin hektarlık bir alan üzerinde bulunmaktadır. Hem peyzajı hem de doğası çok huzur vericidir. Burayı birkaç saatlik bir gezi için tercih edebileceğiniz gibi geceyi de geçirebileceğiniz bir alandır. İçerisinde çadır ve karavan kampı alanlarına ek olarak bungalov evler de bulunmaktadır. Tabiat parkına girişler ücretlidir ancak makul ücretleri vardır. Amasya’nın Taşova ilçesinde yer almaktadır. Amasya şehir merkezinden 60 km, ilçe merkezinden ise 20 km uzaklıktadır.

Aynalı Mağara

Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Amasya’da bulunan mağaraların en önemlisi ve en popüler olanı Aynalı Mağara’dır. Büyük bir blok kaya parçasından oluşmaktadır ve yaklaşık 15 metre kadar bir yüksekliğe sahiptir. Dışarıdan bakıldığında usta işi bir taş oymacılığının varlığı göze çarpmaktadır. Mağaranın tamamı parlak bir yapıya sahiptir ve tam olarak da bu nedenle “Aynalı Mağara” ismini almıştır. Mağaranın giriş kapısının yaklaşık 5 metre kadar bir yüksekliği vardır. İçeride yer alan odaların ise 11. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Duvarların bir kısmı renkli resimlerle kaplıdır. Tonoz kısmında 12 tane havari tasviri yer almaktadır. Kuzey ve güney cephelere bakan duvarlarda daha çok kadın ve erkek figürlerine rastlanmaktadır. Doğu duvarında ise Hz. İsa, Hz. Meryem ve Lohannes figürleri vardır. Amasya şehir merkezinde, ulaşımın oldukça kolay olduğu bir alanda yer almaktadır.

Baraklı Şelalesi

Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında bulunan Baraklı Şelalesi şehir sakinleri tarafından daha çok kamp ve piknik gibi faaliyetler amacıyla tercih edilmektedir. Şehir merkezinden yaklaşık 55 km mesafede, Taşova ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Oldukça sessiz ve temiz bir doğası vardır. Özellikle de ilkbaharda mutlaka gezilip görülmesi gereken bir alandır. Bu mevsimde karların erimesiyle şelale daha görkemli bir şekilde akmakta ve ortaya daha güzel görüntüler çıkmaktadır. Doğayla iç içe bir alanda, sıcaklardan kaçarak güzel vakit geçirmek isteyenlerin seveceği bir yerdir. Alanda olanaklar oldukça yetersiz olduğundan gitmeden önce ihtiyaçların karşılanması gerekecektir.

Amasya Saat Kulesi

Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Şehir merkezinde yer alan saat kulesi 1865 senesinde Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1938 senesinde gerçekleşen bir depremde ve çeşitli yangınlarda ağır hasarlar almıştır. 1940 senesinde dönemin valisi tarafından yıktırılmış ve 2002 senesine gelindiğinde kulenin orijinal görünümüne sadık kalınarak yenisi inşa edilmiştir. Şehir merkezi Atatürk Anıtı civarında, Yeşilırmak Kıyısı’nda yer almaktadır.

Bu içeriğimizde Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler hakkında detaylı bilgiler sunulmuştur. Buna benzer daha birçok gezi içerikleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

Başa dön tuşu