Amasya’nın 6 ilçesinden biri olan Suluova ilçesi tarihi dokusuyla ön plana çıkmış yerlerden biridir. Yeşil alanlar bakımından zengin bir ilçedir ve yıllık sıcaklık ortalamaları 12 derece civarındadır. Kar çok nadir olarak görülür ve yılın her mevsiminde yağmurlar görülebilmektedir. İlçenin başlıca geçim kaynakları; hayvancılık, şeker pancarı ve kömür madenleridir. Merzifon kadar popüler ve turistik bir ilçe olmasa da Suluova gezilecek yerler de fazladır. İşte Amasya – Suluova gezisi için işinize yarayabilecek önemli gezi notları:
Başlıklar
Suluova Tarihi
İlçenin tarihi milattan önce 2 bin senelerine kadar uzanmaktadır. Suluova’nın Doğukent Mahallesi’nde yapılan kazılarda ilçe tarihinin kalkolitik çağ ve Hititler dönemine dek uzandığı görülmüştür. İlçe Selçuklular zamanında Türk egemenliği altına girmiştir ve 1386 senesinde ise Osmanlı İmparatorluğu idaresine geçmiştir. Zengin bir linyit kaynağı olan ilçe merkezine 1954 senesine şeker fabrikası kurulduktan sonra hızlı bir gelişim göstermiştir.
2020 nüfus sayımlarında ilçe nüfusunun 47 bin 314 olduğu görülmüştür. Amasya’nın Merzifon’dan sonra en kalabalık ilçesidir. Şehir merkezi düz bir arazi üzerine kurulmuştur ve batıdaki illeri Karadeniz’e bağlayan otoyol kavşağı üzerinde yer almasıyla gelişim eğiliminde olan ilçelerden biridir.
Suluova’da Gezilecek Tarihi ve Turistik Yerler
Birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan Suluova’da gezilecek çok sayıda tarihi ve turistik yerler vardır. Bölgede hala devam etmekte olan arkeolojik kazılar vardır. Kazılar neticesinde ilk çağa kadar dayanan eserler bulunmaktadır.
Yedi Kuğular Kuş Cenneti
Yedi Kır Barajı çevresinde yer alan Yedi Kuğular Kuş Cenneti, 100’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Doğal bir tabiat parkı olan bu alan kuşların yaşam alanlarından biri haline gelmiştir. Suluova gezilecek yerler içerisinde önemli bir yere sahip olan Yedi Kuğular Kuş Cenneti, 1989 senesinde sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Yaklaşık 820 hektarlık bir alan üzerinde yer almaktadır. İçerisinde onlarca kuş türü yaşamaktadır ve hepsini de gözlemleyebilme olanağına sahipsiniz. Kuşların Orta Karadeniz’deki en önemli üreme alanlarından biridir ve bu nedenle de ziyaretçilerin gezi esnasında ekstra hassasiyet göstermeleri istenmektedir.
Yedi Kuğular Kuş Cenneti birçok kamp severin Amasya’da ilk tercihleri arasında gelmektedir. Doğası ve havasıyla çok huzur verici bir ortamdır. Çevresinde kamp yapabileceğiniz, trekkinge çıkabileceğiniz güzel rotalar bulunmaktadır. Amasya’nın Suluova ilçesinden yaklaşık 10 km kadar uzaklıktadır.
Kapaklı Orman Fidanlığı ve Dinlenme Tesisleri
Akdağ eteklerinin altında yer alan Kapaklı Ormanı şehrin en güzel açık hava mekanlarında biridir. Burası daha çok piknik ve mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Alan tamamen çam ağaçları ile örtülüdür ve yaz aylarında oldukça serin olmaktadır. Bu nedenle de Amasya halkının yaz sıcaklarından kaçmak için en önemli rotaları arasındadır. Oldukça temiz bir havası ve buz gibi suları vardır. Orman İşletmeleri Müdürlüğü’nün fidan yetiştirme tesisi de buradadır. Yılın bazı dönemlerinde fidan ekme etkinlikleri de düzenlenmektedir. Kapaklı Orman Fidanlığı ve Dinlenme Tesisleri, Suluova ilçe merkezine 16 km ve Amasya şehir merkezine ise 45 km uzaklıkta yer almaktadır.
Derinöz Barajı
Suluova ilçesinin Seyfe Köyü yolu üzerinde bulunan Derinöz Barajı ilk olarak sulama amacıyla inşa edilmiştir. Daha sonra bu alan Amasya halkının ve çevre illerden gelen ziyaretçilerin piknik alanlarından biri olmuştur. Derinöz Çayı üzerinde yer alan bu barajın yapımı 2002 senesinde son bulmuştur. Bu alana gelerek balık tutabilir, çevrede yürüyüşe çıkabilir, kamp yapabilir ya da sevdiklerinizle birlikte piknik yapabilirsiniz. Piknik için masalar ve çeşmeler bulunmaktadır. Ancak çevrede alışveriş yapabileceğiniz herhangi bir tesis ya da büfe yer almamaktadır. Giderken tüm ihtiyaçlarınızı temin etmenizde yarar olacaktır. Derinöz Barajı, Suluova ilçe merkezine yaklaşık 25 km mesafede bulunur.
Gani Baba Türbesi
Suluova gezilecek yerler içerisinde son sırada Gani Baba Türbesi yer alıyor. Burası Gazi Derviş Abdülgani El Halvea’nın kabrinin olduğu bir türbedir ve Anadolu’da savaşırken şehit düşmüştür. Şehit düştükten sonra Gani adı ile anılır olmuştur. Türbe üzeri açık mermer bir mezardır. Tersekan Çayı civarında bulunan bu türbenin çevresi başta çam ağaçları olmak üzere yeşilliklerle çevrilidir. Yöre halkının en çok tercih ettiği piknik alanlarından biri haline gelmiştir. İlçe merkezinden yaklaşık 10 km mesafededir.
Suluova Yeme İçme Olanakları
Suluova’da yiyebileceğiniz en önemli lezzet keşkektir. Düğün, tören gibi özel günlerde sıkça yapılıp tüketilen keşkek bu bölgenin kusursuz lezzetlerinden biridir. Keşkek haricinde baklalı dolma ve cızlak da deneyebileceğiniz lezzetler arasındadır.
Ayrıca Amasya yöresel lezzetler ve sokak lezzetleri gibi içeriklerimize de göz atabilirsiniz.
Suluova Konaklama Olanakları
İlçede turizm faaliyetleri çok gelişmiş olmasa da konaklama alternatifleri yeterli düzeyde ve her bütçeye hitap edebilecek bir yapıdadır.
Suluova Ulaşım – Suluova’ya Nasıl Gidilir?
İlçe merkezi ile şehir merkezi arasındaki mesafe yaklaşık olarak 30 km’dir. Bununla birlikte Suluova; İstanbul’a 650 km, İzmir’e 900 km ve Ankara’ya ise 320 km uzaklıktadır. Hamamözü Gezilecek Yerler
Buna benzer daha birçok gezi ve tatil fikirleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz. Amasya’da Kuş Cenneti: Yedi Kuğular Karavan Tatili