Amasya

Göynücek Gezilecek Yerler: Amasya Göynücek Gezisi

Göynücek Gezi Rehberi

Amasya’nın 6 ilçesinden en küçük olanı Göynücek, şehrin güneybatı kesimlerinde konumlanmıştır. Tarih boyunca ticaret yollarının kesiştiği bir alan üzerinde yer almıştır ve bölgedeki ilk yerleşimlerin kalkolitik çağa dayandığı bilinmektedir. İlçenin tarihi geçmişini daha somut temellere oturtabilmek amacıyla arkeolojik kazılar ve bilimsel çalışmalar bölgede hala devam etmektedir. Göynücek gezilecek yerler açısından çeşitlilik göstermektedir. Amasya Göynücek gezisi esnasında işinize yarayabilecek faydalı bilgiler GeziLinki’nin Göynücek gezisi rehberinde:

Göynücek Tarihi

Göynücek’te yapılan arkeolojik çalışmalarda ilçenin tarihinin en az Amasya ve Anadolu tarihi kadar eski olduğu sonucuna varılmıştır. Özellikle Ayvalıpınar Höyüğü içerisinde yapılan çalışmalarda en eski yerleşim yerinin burası olduğu anlaşılmıştır. Gediksaray Höyüğü ise Tunç Çağı’nda yerleşimin fazla olduğu bölgeler arasında yer almıştır. Bölgenin tarihsel sürecine bakıldığında Hitit Uygarlığı’nın en önemli şehirlerinden olan Hakmiş’in Göynücek içerisinde olduğu görülmüştür. Bununla birlikte Göynücek çevresinde Frigler, Kimmerler, İskitler, Medler ve Persler hakimiyet kurmuştur. Tüm uygarlıklarının en gözde yerleşim yeri ise günümüzdeki Ilısu Kocaman Tepe Höyüğü’dür.

Milattan önce 301 senesinde Göynücek’te Pers ve Pontus Krallıklarının egemenlikleri görülmüştür. Daha sonra Roma hakimiyeti altına girmiştir. Bölgeye Türklerin gelmesi ise 1175 senesinde gerçekleşmiştir. 1175’te II. Kılıçarslan bu bölgeyi ele geçirmiş ve 1393 senesinde ise Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girmiştir.

Göynücek’te Gezilecek Tarihi ve Turistik Yerler

Amasya’nın en küçük ilçesi ve ekonomik yönden de görece en zayıf bölgesi olan Göynücek’in kendine özgü bir güzelliği vardır. Deniz seviyesinden yüksekliği fazladır ve bu da bölgenin yaz aylarında serin olmasını sağlamaktadır. Yaz aylarında Amasya halkının Göynücek’te kaçabileceği birçok nokta bulunmaktadır. Kışlar pek sert geçmez ancak her mevsim yağış alan bir bölgedir. İlçenin en önemli geçim kaynağı tarımdır. Bamya, soğan, şeker pancarı, haşhaş, arpa ve buğday başta olmak üzere önemli tarım ürünleri burada yetişmektedir. Peki Göynücek gezilecek yerler nerelerdir? İşte Göynücek’te gezilecek tarihi ve turistik yerler:

Gökçeli Kalesi

Göynücek gezilecek yerler

Göynücek ilçe merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta yer alan Gökçeli Kalesi, Göynücek’te yapabileceğiniz tarihi geziler içerisinde ilk sırada gelmektedir. Kale ismini bağlı olduğu Gökçeli Köyü’nden almaktadır. Köy merkezinden burası yaklaşık 1 km mesafededir. Çekerek Vadisi mevkiinde bulunan bu kale görüntüsüyle oldukça ilgi çekmektedir. Kalenin basamaklardan oluşan uzunca bir tüneli vardır ve azı bölümlerinde kayaların oyulması sonucu oluşmuş dehlizler bulunmaktadır. Yapının Roma döneminde garnizon olarak kullanıldığı bilinmektedir. Çevresi kamp ve piknik için idealdir. Tarihi gezi sonrasında ailenizle birlikte açık havada vakit geçirebilir ve dilerseniz de kamp yaparak geceyi burada geçirebilirsiniz.

Ilısu Kaplıcası

Göynücek gezilecek yerler

Göynücek gezilecek yerler arasında belki de en popüler olanı Ilısu Kaplıcası’dır. Burası İçmeler olarak da bilinmektedir. Göynücek sınırları içerisinde yer alır ve kaplıcanın adı Ilısu Köyü’nden gelmektedir. Kaplıcanın su sıcaklığının yaklaşık 40 derece olduğu bilinmektedir. Ancak tesis veya konaklama gibi olanaklar bulunmamaktadır. Bu nedenle de kaplıca yalnızca yöre halkı tarafından tercih edilmektedir. Ancak yolu Göynücek’e düşecek olanlar yine de kaplıcayı ziyaret edebilirler.  Çünkü kaplıca suyunun birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Sinir sistemini düzenlendiği, astım nöbetlerini hafiflettiği, yüksek ve düşük tansiyonu düzenlediği, sakinleştirdiği ve cilt hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir. Ayrıca romatizmal rahatsızlıklar için de etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle akut eklem romatizması olanlar, mide, bağırsak ve idrar yolu rahatsızlığı olanlar için kaplıcanın çok faydalı olduğu düşünülmektedir. Göynücek ilçe merkezinden buraya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanabilmektedir. Özel araçlarıyla gelmek isteyenler için de ulaşım oldukça kolaydır.

Kapı Ağa Medresesi

Göynücek gezilecek yerler

Büyük Ağa Medresesi olarak da bilinen Kapı Ağa Medresesi, Sultan II. Bayezid’in kapı ağası Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmıştır. 1488 senesine inşa edilen medresede Osmanlı mimarisinin etkileri görülmektedir. Özellikle Selçuklu mimarisinin özelliklerinden olan sekizgen plan şemaları ilk defa bu medresede uygulanmıştır. Amasya’da yüksek derece eğitim ve öğretimin verildiği bir yer olan Kapı Ağa Medresesi’nde Taşköprülüzade Mustafa Müslihiddin Efendi başta olmak üzere birçok ilim adamı müderrislik yapmıştır. 19. yüzyılın sonlarına gelindiğine yaşanan depremler ve doğal afetler sonucunda medrese kullanılamaz hale gelmiştir. 1978 senesinde ise kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçmiş ve bugünkü halini almıştır. Göynücek ilçe merkezinden yaklaşık 45 km mesafede yer almaktadır.

Göynücek Yeme İçme Olanakları

Göynücek gezilecek yerler

İlçede yemek içme olanakları için yeterli düzeyde restoran bulunmaktadır. Göynücek’te yöresel bir lezzet tatmak isteyenler şehzade kebabını tercih edebilirler. Bununla birlikte; baklalı dolma ve keşkek de tavsiye edilir.

Ayrıca Amasya  yöresel lezzetler ve sokak lezzetleri gibi içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Göynücek Konaklama Olanakları

İlçe çok gelişmiş bir belde olmasa da konaklama anlamında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Her bütçeye uygun konaklama alternatifleri mevcuttur.

Göynücek Ulaşım – Göynücek’e Nasıl Gidilir?

İlçenin şehir merkezine olan uzaklığı yaklaşık 50 km’dir. Bununla birlikte Göynücek; İstanbul’a 720 km, İzmir’e 880 km ve Ankara’ya ise 290 km uzaklıktadır.

Bu içeriğimizde Göynücek gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler sunulmuştur. Buna benzer daha birçok gezi ve tatil fikirleri için YouTube kanalımıza da göz atabilirsiniz. Hamamözü Gezilecek Yerler

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri