Orta Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Amasya “Şehzadeler Şehri” olarak bilinmektedir. Tarihine bakıldığında oldukça köklü bir geçmişe sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca şehrin günümüze kadar olan süreçte 19 farklı devletin egemenliğine girdiği söylenmektedir. Her ne kadar eski bir geçmişe sahip olsa da şehrin adı geçmişten günümüze kadar değişmeden, bugünkü haliyle gelmiştir. Yunan tarihçi ve filozof Strabon’a göre Amasya ismi burada yaşamış olan Amazon Kraliçesi Amasis’ten gelmektedir. Karadeniz ikliminin tipik özellikleri görülen Amasya gezilecek yerler bakımından oldukça farklı alternatiflere sahiptir. Amasya’yı gezmek isteyenler için Amasya’da ne yapılır sorusu merak konusu olabilir. İşte detaylı bir şekilde hazırlanmış Amasya gezi rehberi:
Başlıklar
Amasya Kalesi
Şehir merkezi sınırlarında yer alan Amasya Kalesi Harşena Dağı kayalıkları üzerinde konumlanmıştır. Şehir merkezinde, ulaşımın oldukça kolay olduğu bir noktada yer aldığından her daim ziyaretçisi bulunmaktadır. Kalenin deniz seviyesinden yüksekliği 700 metre civarındadır ve kale 2 ayrı bölümden oluşmaktadır. Aşağı kale ve yukarı kale olmak üzere adlandırılan bu bölümlerin manzaraları da farklıdır. Aşağı kale bölümü tepenin eteklerinden başlayarak adeta tüm şehri sarmalamış durumdadır. Bu bölümün şehre açılan 4 adet kapısı vardır ve bu kapılar; Sekiz Kapısı, Meydan Kapısı, Karanlık Kapı ve Midenos Kapısı gibi isimlere sahiptir. Kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Ancak tarih serüveni boyunca başta Roma ve Bizans olmak üzere Pontus, Pers gibi uygarlıklar tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Kalenin içerisinde; saraylar, cephanelikler, ambarlar, su sarnıçları ve Yeşilırmak’a kadar inen gizli yollar bulunmaktadır. Burada en dikkat çeken unsur “Cilanbolu” adı verilen bir su kuyusudur. Bu kuyu yaklaşık 150 basamaktan ve 8 metre derinlikten oluşmaktadır. Amasya’da ne yapılır sorusu için Amasya Kalesi gezisi güzel bir seçenek olabilir. Kaleye girişler ücretli olup 5 TL kadardır. Haftanın her günü saat 08.00 – 18.00 arasında ziyarete açıktır.
II. Bayezid Külliyesi
Amasya gezilecek yerler arasında gezilmesi gereken başlıca yerlerden birisi de II. Bayezid Külliyesi’dir. Burası Amasya şehir merkezinde, Yeşilırmak deresinin yanı başında bulunmaktadır. Külliyenin, Sultan II. Bayezid’in talimatıyla Amasya Sancak Beyi Şehzade Ahmed tarafından 1481 ile 1485 seneleri arasında yaptırılmıştır. Külliyenin içerisinde cami, aşevi, misafir odaları ve medreseler bulunmaktadır. Oldukça büyük bir alan üzerinde yer alan külliyenin ortasında cami, sağ tarafında medrese ve sol tarafında ise misafirhaneler bulunmaktadır. Caminin taç kapısının tam karşısında, avlu kısmında yer alan şadırvan külliyenin en dikkat çeken noktalarından biridir. Külliye gezisi esnasında ziyaretçiler en fazla vakti camiye ayırmaktadır. T plana sahip caminin tam olarak 3 girişi bulunmaktadır. Mihrap kısmı hem çok sade hem de oldukça özgün bir işçiliğe sahiptir. Külliye, şehir merkezinde Hacı İlyas Mahallesi’nde bulunmaktadır. Göynücek ilçe merkezinden yaklaşık 45 km uzaklıktadır.
Hazeranlar Konağı
Amasya şehir merkezinde bulunan Hazeranlar Konağı 1865 senesinde Şair Ziya Paşa’nın defterdarı olan Hasan Talat Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. Konağın bu adı almasının sebebi Hazeran Hanım’dır. Hazeran Hanım bir dönem bu konakta yaşamını sürdürmüştür. Konağın 2 ayrı girişi vardır. Birinci giriş sübyan mektebi ile evlerin arasında kalmış avlu kapısıdır. Arnavut kaldırımların olduğu bölüm burasıdır. Geleneksel Osmanlı mimarisiyle inşa edilmiş konağın iki bölümü vardır ve bu bölümler haremlik – selamlık şeklindedir. Konak içerisinde 19. yüzyıl yaşantısını temsil eden halı, kilim, giysi, mutfak eşyaları, kadın ziynet eşyaları gibi eserler sergilenmektedir. Ayrıca etnografik tarzda ise kitabeli halılar, bindallılar, gümüş takılar, altın renkli sırma işlemeler sergilenmektedir. Konak nisan ve ekim ayları arasında saat 08.00 – 19.00 arasında, kasım ve mart ayları arasında ise 08.30 – 17.00 arasında hizmet vermektedir. Konağa girişler ücretli olup 15 TL’dir.
Yedi Kuğular Kuş Cenneti
Burası 100’den fazla kuş türünün yaşadığı bir doğal tabiat parkı olan Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Yedi Kır Barajı etrafında yer almaktadır. Turizm açısından Amasya gezilecek yerler içerisinde önemli bir konuma sahiptir. 1989 senesinde sit alanı olarak ilan edilen kuş cenneti, yaklaşık 817 hektarlık bir alandan oluşmaktadır. Yedi Kuğular Kuş Cenneti içerisinde görebileceğiniz başlıca kuş türleri; küçük batağan, bahri, karabatak, gribalıkçıl, büyükbalıkçıl, kılkuyruk, elmabaş patka, karabaş martı ve turnadır. Burası birçok kuşun üreme alanı olduğundan konaklama yapacakların konaklama süreci boyunca oldukça hassas davranmasında yarar vardır. Kampçıların uğrak merkezlerinden biri olsa da burada kampa ateşi ya da herhangi bir ateş yakılması yasaktır. Karavan ya da çadır kampı yapacaklar için ideal bir alandır. Ayrıca çevrede yürüyüş yapılacak çok güzel rotalar da bulunmaktadır. Amasya’nın Suluova ilçesinde yer almaktadır. Suluova ilçe merkezinden 10 km uzaklıktadır.
Tavşan Dağı Yaylası
Burası Orta Karadeniz Bölgesi’nin en yüksek noktası (1.901 metre) olarak bilinmektedir. Güneydoğusunda Merzifon, güneybatısında Gümüşhacıköy, kuzeydoğusunda Havza ve kuzeybatısında ise Samsun’un Vezirköprü ilçesi bulunmaktadır. İdari olarak Merzifon ilçesine bağlıdır. Yörenin bugünkü sosyo-kültürel yapısını 1863-64 senelerinde “Büyük Sürgün” olarak adlandırılan Kafkas Göçleri oluşturmaktadır. Bölgede Karadeniz iklimiyle karasal iklim özellikleri görülmektedir. En yüksek sıcaklık 24 derece civarındadır. Dağ üzerinde çam ve kayın ormanları hakimdir. Yaylada kamp faaliyetleri yaygındır. Yaylaya ulaşım yalnızca özel araçlarla mümkündür. Merzifon ilçesine geldikten sonra Aşağıbük ya da Ortabük köyü üzerinden buraya ulaşabilirsiniz. Merzifon ilçe merkezine yaklaşık 30 km uzaklıktadır.
Minyatür Amasya Müzesi
1914 senesinde çekilmiş olan bir fotoğraftan esinlenerek 2010 senesinde inşa edilen Minyatür Amasya Müzesi, şehrin turistler tarafından en çok ilgi duyulan yerleri arasındadır. Amasya gezilecek yerler içerisinde hatrı sayılır bir popülerliği olan Minyatür Amasya Müzesi şehrin mimarisi yapısını oldukça keyifli bir şekilde sunmaktadır. Esasında burası tarihi bir kent maketidir. Sultan Bayezid Külliyesi’nin imaret binasının bir salonunda, 80 metrekarelik bir alan içerisinde yer almaktadır. 1900’lü yılların şehir dokusunu, kültürel yapısını nostaljik bir görünümle ve son derece gerçekçi bir biçimde yansıtmaktadır. Dağlar, Yeşilırmak, trenler ve daha birçok figürlerle Amasya’nın şehir dokusu yansıtılmaya çalışılmıştır. Maket 1/150 ölçekte olup 1860 tane mimari yapı, insan, hayvan ya da araç figürlerinden oluşmaktadır. Ülkemizin ölçek bazında en büyük kent maketi konumundadır.
Kız Kayası Kanyonu
Amasya gezilecek yerler içerisinde son sırada Merzifon ilçe sınırlarında bulunan Kız Kayası Kanyonu bulunmaktadır. Burası daha çok doğa tutkunlarının gezmekten keyif alacağı bir yerdir. Çaybaşı Köyü’ne oldukça yakın bir mesafede bulunmaktadır ancak alanda olanaklar oldukça yetersiz haldedir. Herhangi bir tesis, işletme, tuvalet gibi bir yapılaşma bulunmamaktadır. Fakat doğası ve tertemiz akan sularıyla büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Özellikle uçuruma bakan kanyonların ayrı bir çekiciliği vardır. Çevrede gezip görebileceğiniz taş değirmenler, Roma döneminden kalma köprü ve irili ufaklı mağaralar bulunmaktadır. Kız Kayası Kanyonu, Merzifon ilçe merkezine yaklaşık 25 km uzaklıktadır.
Bu içeriğimizde Amasya gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler sunulmuştur. Buna benzer daha birçok gezi içerikleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz. Hamamözü Gezilecek Yerler
- Ayrıca; Amasya müze rehberi, yöresel lezzetler ve sokak lezzetleri gibi içeriklerimiz için de tıklayabilirsiniz.