Aksarayİç Anadolu

Ihlara Vadisi Gezi Rehberi ile Aksaray’ın Turistik Noktalarını Görün!

Ihlara Vadisi Nerede?

Ihlara Vadisi gezi rehberi ile Aksaray’ın en turistik noktalarından birine güzel bir yolculuk yapabilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler.

Ihlara Vadisi Nerede?

Ihlara Vadisi, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı bir turistik yerdir. Aksaray-Nevşehir yolu üzerindeyseniz 11 km uzağınızda kalıyor. Kapadokya gezisi sırasında buraya uğrayanlar da, buraya gelmişken Kapadokya’ya uğrayanlar da oldukça fazla. Çünkü vadi Aksaray’a 40, Nevşehir’e 93 km uzaklıkta bulunuyor.

Araç kiralamak istiyorsanız ineceğiniz havalimanından araç kiralayabilir ve Ihlara Vadisi gezi rehberi sırasında toplu taşıma tercih etmek yerine dilediğiniz saatte dilediğiniz yere gidebilirsiniz.

Ihlara Vadisi Gezi Rehberi

Hasandağı volkanik patlamaları sonucunda oluşan ve kaynağını Melendiz Nehri’nin oluşturduğu Ihlara Vadisi; aşınmalar, rüzgar ve nehrin akımından kaynaklanan aşınmalara uğramış ve zamanla şimdiki şeklini almıştır. Vadi zaman zaman 120 metreyi bulabilen derinliklere sahip, ayrıca 14 km uzunlukta.

Burası dünyanın en büyük kanyonlarından biri. Neredeyse Hristiyanlığın ortaya çıkışından beri bir dini merkez sayılmış ve çokça yerleşim yeri de burada konuşlanmış. 14 km uzunlukta olduğunu belirttiğimiz vadide çokça kilise bulunmakta.

ıhlara vadisi gezisi

Buraya; Melendiz’deki suyun akımıyla ve etkisiyle “dönerek akan suyun halkı” da denirmiş. Bu kanyonda Hristiyanlık için önemli adımlar atan din adamlarından aziz Nazianzoslu Gregorius da yetişmiş. Vadi boyunca bulunan 105 adet kiliseden Ağaçaltı, Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Prenliseki, Eğritaş, Direkli, Saint Georgeus, Karagedik, Ala, Bezirhane, Bahattin Samanlığı ve Batkın Kiliseleri halkın ziyaretine açık durumdalar.

Ihlara Vadisi Turu Ne Zaman Yapılmalı?

Bu geziyi baharda ya da sonbaharda yapmak en uygunu olacaktır. Kışları sert geçtiğinden, bir kış tatili planlamıyorsanız Ihlara Vadisi gezi rehberi planınızı mayıs, haziran ya da eylül, ekim gibi aylarda hayata geçirmek hem çok yürüyeceğinizden, hem de doğada daha çok vakit geçireceğinizden daha uygun olacaktır.

Ihlara Vadisi Turu Sırasında Neler Yenir?

Kahvaltı için tercih edebileceğiniz sıkma Aksaray’ın yöresel yemeklerinden biri. Peynir, tereyağı ve taze çökelek ile hazırlanıyor. Bamya çorbası da İç Anadolu kültüründe yer alan bir yemek, Aksaray’da da bazı İç Anadolu şehirlerinde olduğu gibi bu çorbayı çeşitli restoranlarda tatmanız mümkün.

Kuzu etinden yapılan Aksaray Tava da şehre gelen ziyaretçilerin en çok tercih ettiği lezzetlerden biri. Yemek, özel yapılmış kaplarında pişiyor. Çeşitli baharatlarla ve mantarla pişirilen mantarlı bulgur pilavı da şehrin yöresel yemeklerinden biri. Yine İç Anadolu’da sıkça gördüğümüz mantı kültürüne ait farklı bir lezzet de dolma mantı. Ihlara Vadisi gezi rehberi kapsamında deneyebileceğiniz farklı lezzetlerden biri.

ıhlara vadisi gezisi

Un helvasına benzer dolaz tatlısını da, Aksaray’daki çoğu tatlıcıda bulmanız mümkün. Ayva tatlısı, papara, soğan dolması, karıştırma kapak böreği gibi farklı lezzetleri de deneyebilirsiniz. Şeker pancarı yahnisi ise yine buraya özgü bir yemek olup, güveçte pişenleriyle ünlüdür. Ihlara Vadisi gezi rehberi sırasında daha çok tatlı yemek istiyorsanız da sarığı burma, çiğleme gibi tatlıların da tadına bakabilirsiniz.

Ihlara Vadisi Gezisi İçin Tavsiyeler

Vadiye yürüyerek indikten sonra sizi yaklaşık 4-5 km sürecek bir yol bekliyor. Bu yolu yürürken etrafınızdaki manzaranın tadını çıkarabilir ve vadiyi fotoğraflayabilirsiniz.

Ağaçaltı Kilisesi’nin ziyarete açık kiliselerden biri olduğundan bahsetmiştik. Vadide eskiden yaşam alanı olan çok fazla kilise ve mağara bulunmakta ancak; Ağaçaltı Kilisesini süsleyen İsa’nın göğe yükselmesi, doğumu gibi duvar resimleri mevcut.

Vadideki yürüyüşünüzün bitmesine yakın Belisırma köyüne ulaşacaksınız. Burada hem dinlenebilir, hem de hali hazırda bulunan banklarda soluklanabilir ya da nehrin üzerindeki restoranda yemek yiyebilirsiniz. Restoranın gözlemeleriyle ünlü olduğunu hatırlatalım.

Yürüyüşünüzün sonunda katıldığınız turlara ait otobüsler sizi bekliyor olacak. Ancak kendi aracınızla geldiyseniz, yürüdüğünüz yoldan geri dönerek vadideki yürüyüşünüzü tamamlamış olacaksınız.

Ihlara Vadisi boyunca devam ederseniz ise ileride konik şeklindeki peri bacalarına sahip olan Yaprakhisar Köyüne ulaşacaksınız. Daha ileride ise, Kapadokya Bölgesindeki en önemli dini mekanlardan biri olan Selime Manastırı var. Manastırın döneminde, rahipler tarafından kayaları oyarak yapıldığı bilinmektedir.

ıhlara vadisi gezisi

Bölgede karasal iklim özellikleri yanı sıra, Akdeniz iklimi özelliklerinin de görüldüğünü hatırlatalım. Sizler yine de, gezinizden önce hava şartlarına bakarak plan yaparsanız en uygun kıyafet seçimini ve gezme planını kendinize göre yapmış olursunuz. Ulaşım için birçok seçeneğiniz olduğunu da hatırlatalım; Nevşehir ya da Kayseri’ye hava yoluyla ulaşıp, oradan araç kiralayarak ya da otobüslerle vadiye ulaşabilirsiniz. Tren yolculuğu ile Kayseri’ye gelip, daha sonra vadiye giden otobüsleri de tercih edebilirsiniz.

Yaz mevsimi boyunca 07.00-19.30 arasında, kış mevsimi boyunca da 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Ihlara Vadisi’ne müze kartla giriş yapabilirsiniz. Vadi girişinde hediyelik birçok eşya satan dükkanların olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Buradan sevdiklerinize ya da evinize gezinizden hatıra kalacak şeyler satın alabilirsiniz.

Ihlara Vadisi gezi rehberi ile bu rotaya ilişkin işinize yarayabilecek her konuya değinilmiştir.

  • Bunlara ek olarak daha fazla yer keşfetmek ve farklı tatil fikirleri edinmek için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri