Edirne’nin 9 ilçesinden biri olan Lalapaşa, Bulgaristan sınırına en yakın olanıdır. Kuzeybatı kesiminde Bulgaristan, doğusunda Süloğlu ve güneyinde ise şehir merkezi yer alır. Lalapaşa yaklaşık 536 bin dekarlık bir alan üzerinde yer alır ve rakımı ise 72 metre kadardır. Balkan kesimleri biraz engebeli yapıdadır ve tepelerin zirve kısmında aşınma sonucu oluşmuş dişli granitler yer alır. İlçede kış aylarında yağmur oldukça fazla yağar ve derelerden taşan sular Tunca Nehri’ne dökülür. Buna rağmen ilçede yine de fazla akarsuyu bulunmamaktadır. Lalapaşa’da yerleşim oldukça eski dönemlere dayandığından çok sayıda gezilecek tarihi ve turistik mekana sahiptir. Lalapaşa gezilecek yerler bu içerikte detaylandırılmıştır. İşte Edirne Lalapaşa gezi rehberi:
Başlıklar
Lalapaşa Tarihi
İlçe Osmanlı Dönemi’nin oldukça önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Genellikle şehzadelerin dinlenme ve avlanma için konakladıkları yerler arasında bulunmuştur. Yakın bir tarihte yapılan kazı çalışmalarında ilçenin oldukça fazla yer altı zenginliklerine sahip olduğu görülmüştür. Tarihi kalıntılardan elde edilen bilgiler ışığında bölgenin 17 bin yıllık bir geçmişi olduğu bulgulanmıştır. Özellikle yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen dolmenler ülkemizde yalnızca Lalapaşa ve Kars’ta bulunmaktadır. Ayrıca bir başka kazı çalışmasında menhirler ve kale kalıntılarına ek olarak su yolları da bulunmuştur. Söz konusu su yollarının Mimar Sinan tarafından yapıldığı bilinmektedir. Yazılı kaynaklarda bölgenin tarihi Trak kavimlerinden başlamaktadır. Milattan önce 8. ve 6. yüzyıla ait kaynaklarda bu bölgede daha çok Traklar’ın yaşadığı açıklanmıştır. Lalapaşa bölgesi I. Murad’ın lalası Lala Şahin Paşa tarafından 1361 senesinde fethedilmiştir ve bu nedenle de bölgeye bu isim verilmiştir.
- Edirne Kakava Festivalleri için tıklayın.
Lalapaşa Tarihi ve Turistik Yerler
İlçe tarihi oldukça eskilere dayandığından bölgede gezilip görülecek yerlerin sayısı bir hayli fazladır. Bu başlık kapsamında Lalapaşa gezilecek yerler hakkında bilgiler verilmiştir.
Dolmen
Lalapaşa dolmenleri iki dik sütundan oluşan ve yaklaşık 2 metre uzunluğa sahip olan tarih öncesi mezarlardır. Mezarların milattan önce 2 bin yıllarında, Demir Çağ’da yaşayan bir topluma ait olduğu bilinmektedir. Mezar taşlarının çoğu 2 dik sütundan oluşmuş olsa da bir kısmı ise blok taşlardan oluşturulmuştur. Mezar odalarının içi, dışarıya açılan koridorları oldukça etkileyici bir niteliktedir. Mezarların içerisinde madeni takılar, gözyaşı şişeleri gibi tarihi eserler bulunmuştur. Bu eserlerin hepsi Edirne Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Lalapaşa’da yer alan Büyünlü Köyü, Hacıdanişment Köyü ve Kalkansöğüt Köyü gibi yerlerde dolmenlere daha fazla rastlanılmaktadır. Bu köylerden sadece birine gidebilecek kadar vaktiniz varsa Büyünlü Köyü’ne gitmeniz daha doğru olacaktır. Burada 6 tane dolmen yer alır ve 4 tanesi de bir arada bulunmaktadır.
Menhirler
“Men” taş, “Hir” ise uzun anlamına gelmektedir. Toprağa dik olarak yerleştirilmiş olan tek bir blok taştan meydana gelen anıtlar “Menhir” olarak adlandırılmıştır. Blok taşlar oldukça kaba ve büyük taşların yontulması sonucu elde edilmiştir. Lalapaşa’da menhir görmek için Hacıdanişment köyüne gidilmelidir. Köyün yaklaşık 4 km uzağında kalan Domrucalı Köy Mezarlığı içerisinde çok sayıda menhire rastlamak mümkündür. Bunun dışında Kırıkköy mevkiinde de 15 – 16 tane menhire rastlamak mümkündür. Üstelik bunların boyları 2 metreden daha fazladır. Birçok menhirin mezar taşı olduğu yapılan çalışmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Öyle ki menhirlerin Avrupa’daki örneklerinin bir kısmına tapılmıştır. Avrupalı Hristiyan din adamlarınca bu davranış yasaklanmış ve birçok menhir parçalanarak yok edilmiştir.
Tümülüsler
Mezar odalarının üst kısmına toprak ve taş gibi materyallerin eklenmesiyle oluşturulan yapay tepecikler “Tümülüs” olarak adlandırılmıştır. Ülkemizde en fazla tümülüsün olduğu bölge Trakya’dır. Trakya’da 3 bin civarında tümülüsün olduğu bilinmektedir. Özellikle Lalapaşa – Edirne mevkiinde yer alan Hıdırağa Köyü içerisinde oldukça yüksek bir tümülüs bulunmaktadır. Buna ek olarak Ortakçı Köyü’nde de 9 tane tümülüs mevcuttur. 2006 senesinde Çöleakpınar Köyü içerisinde bir tümülüste yapılan kazı çalışmasında çok sayıda mezar odasına ve mezar hediyelerine rastlanılmıştır. Hediyeler Edirne Müzesi’nde sergilenmektedir.
Muhiddin Baba Türbesi
1. Bayezid’in vezirlerinden Sadrazam Çandarlı İbrahim Paşa’nın oğlu Muhiddin Çelebi Anadolu Yörüklerinden biridir. 15. yüzyılın sonlarında Lalapaşa bölgesine gelmiş ve buraya yerleşmiştir. Vefatından sonra ise türbenin şimdiki olduğu yere gömülmüştür. Lalapaşa’da dini – kültürel gezi yapmak isteyenlerin görmesi gereken yerlerden biridir.
Lalapaşa Yeme İçme
Lalapaşa gezilecek yerler hakkında yeteri kadar bilgi verdikten sonra sırada “Lalapaşa’da ne yenir?” sorusuna cevap aramak kalmıştır. Lalapaşa’da başlıca yemeniz gereken lezzet mutancana yemeğidir. Bu yemek Osmanlı mutfağından kalmıştır. İçerisinde; kuru kayısı, kuru erik ve kırmızı et bulunur.
Lalapaşa Konaklama
İlçeyi gezmek için 1 gün ayırmanız yeterlidir ancak gece konaklamanız gerekirse kalabileceğiniz oldukça fazla alternatif bulunmaktadır. Her bütçeye uygun otel, pansiyon ve tesis bulabilmek mümkündür.
Lalapaşa Ulaşım
İlçe, Edirne şehir merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta yer alır. Şehir merkezinden toplu taşımalarla kolay şekilde ulaşabilirsiniz. Her 15 dakikada bir ilçeye hareket eden araçlar bulunmaktadır.
Bu içeriğimizde Lalapaşa gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler sunulmuştur. Daha birçok gezi ve tatil fikirleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.
- Ayrıca Edirne’nin en meşhur yöresel yemekleri, sokak lezzetleri ve Edirne müze rehberi içeriklerimiz için de tıklayabilirsiniz.