ÇanakkaleDini-Kültür Turları

Troya Müzesi Nerede? Troya Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Troya Müzesi Gezilecek Yerler

Troya Müzesi, Çanakkale’nin 30 kilometre güneyinde yer alan içerisinde bölgenin en önemli tarihi eserinin bulunduğu bir müzedir. 2013 yılında yapımına başlanılan, 90.000 metrekarelik alanda yer alan Troya Müzesi, 2018 yılında misafirlerine kapısını açmıştır.

Troya Müzede bulunan 3.000 metrekarelik sergi salonunda, Troas ve Truva antik kentlerinden birçok tarihi eser sergilenmektedir. Sergi salonunun içerisinde; sunak, yazıt, lahit, balta, kesici aletler, heykeller, pişmiş toprak seramikleri, metal kaplar, madeni paralar, silahlar, cam bilezikler, figürinleri parfüm şişleri, kemik nesneler gibi birçok tarihi kalıntıyı bünyesinde barındırmaktadır.

Ayrıca Truva’da gerçekleşen ilk kazılar esnasında Heinrich Schliemann tarafından keşfedilen ve 2012 yılında Türkiye’ye iade edilen dünyaca ünlü altın takılarda Truva Müzesi’nde sergilenmektedir.

Troya Müzesi, tarih severler için modern bir biçimde inşa edilmiştir.

İçerisinde, Parion, İskenderiye Troas, Lampsakos, Thymria, Tavolia, Imbros ve Assos antik kentleri tarihini ve eserlerini bir araya getirerek misafirlerine tarihi yaşatmaktadır.

TRUVA MÜZESİ ESERLERİ

-Müzenin birinci katında, Tunç Çağı hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Tarihi bilgileri daha sürükleyici hale getirmesi için görsel efektler ile de Tunç Çağı tarihi anlatılmaktadır. Öte yandan Antik Truva kentinden çıkarılan en eski eser olan Luvi Mührü, bu katta sergilenmektedir.

-Müzenin ikinci katında, Truvalı Paris’in Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helen’i kaçırmasıyla birlikte Spartalıların Truva antik kentine saldırmasını içeren, Homeros’un ünlü eseri İlyada’da anlatılan Truva Savaşı’na ait kalıntılar, görsel efektler ve dijital araçlar yer almaktadır.

Ayrıca 1994 ‘de keşfedilen Polyksena Lahti ile 2012 yılında gün yüzüne çıkan Triton Heykeli bu katta sergilenmektedir.

-Troya Müzesi’nin üçüncü katında Orta çağ dönemi tarihi anlatılmaktadır. Troya ve tarihi sıra ile Beyliklerin eserleri, Osmanlı Dönemi’nde yapılmış eserler Truva Müzesi ziyaretçileri için sergilenmektedir. Osmanlı Dönemi eserleri arasında; sikkeler, çanak-çömlekler, seramikler, yazılar, gravür ve fotoğraflar bu katta sergilenmektedir.

TROYA MÜZESİ GİRİŞ ÜCRETİ

Truva Müzesi’nde tek seferlik 35 TL’lik bir ücret ödeyerek tüm katları ve tarihi kalıntıları gezip görebilirsiniz. Ayrıca MüzeKart, Troya Müzesi’nde geçmektedir. Troya Müzesi‘nin önünde bulunan otoparkın ücreti ise 10 TL’dir.

Öte yandan basın kartlı basın mensubu iseniz müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz.

Kış dönemi saatleri 08:30 ile 18:00 arasındadır.

Yaz dönemi saatleri 10:00 ile 17:00 arasındadır.

TROYA MÜZESİ’NE NASIL GİDİLİR?

Kendi aracınız ile gidecekseniz Çanakkale merkeze geldikten sonra 30 kilometre mesafedeki Troya Müze’sine direkt gelebilirsiniz. Şehir merkezinden müzeye gidiş tabelalarla gösterilmektedir.

Şehirlerarası otobüs ile gelecekseniz, Çanakkale şehir terminalinden, belediye otobüsü ile eski kordona gelerek, buradan Troya Müzesi turlarına katılabilirsiniz. Bölgeye Bursa veya Balıkesir şehirlerinden gelecekseniz Ezine’ye gelip Troya Müzesi tabelalarını takip edebilirsiniz.

Ayrıca Troya Müzesi’nden Troya Antik Kenti 920 metre, Çanakkale Arkeoloji Müzesi 400 metre uzaklıktadır.

Buna benzer daha birçok tatil ve gezi fikirlerinden yararlanmak için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Ümit Akbaba

Selam, ben Ümit. Eşim Serap ve oğlumuz Metehan ile #Türkiye'yi gezmeye devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu