Çanakkale Müze Rehberi: Çanakkale Gezilebilecek Müzeler
Çanakkale'nin En İyi Müzeleri
Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan iki şehrimizden biri olan Çanakkale hem tarihi hem de turistik yerleriyle gezilesi bir rotadır. Türkiye’nin kuruluş tarihinden önemli bir yeri olan şehirde çeşitli kültürlerin izlerine de rastlanılmaktadır. Özellikle şehrin müzeleri çok dikkat çekicidir. Çanakkale gezilebilecek müzeler bakımından ziyaretçilerine zengin seçenekler sunmaktadır. İşte GeziLinki özel Çanakkale müze rehberi:
Başlıklar
Arkeoloji Müzesi
Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde şehirdeki antik kentlerden ya da çevre yerlerdeki kazı çalışmalarından elde edilen eserler sergilenmektedir. Kronolojik bir sırayla eserlerin sergilendiği müzede 2700 civarında etnografik eser, yaklaşık 13.000 tane arkeolojik eser ve 15.000’i aşkın da sikke bulunmaktadır. Müze içerisinde çeşitli salonlar bulunmaktadır. Bu salonlar; Troia Salonu, Assos Salonu, Dardanos Tümülüsü Salonu’dur. Buna ek olarak Afrodit Heykeli ve Polyksena Lahti gibi önemli eserler de bulunmaktadır. Müzelere giriş ücretlidir ancak oldukça uygun bir ücreti vardır. Yaz aylarında; 08.00 – 19.00 arasında, kış aylarında ise 08.00 – 17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Deniz Müzesi
Çimenlik Kalesi içerisinde yer alan Deniz Müzesi, Çanakkale Savaşı’nın kutsal mimarisini sembollerinden biridir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olması sebebiyle askeri bir müze olarak kabul edilmektedir. Bu yönüyle de Anıtkabir gibi düşünebilir. Kale içerisinde; Nusret Mayın Gemisi’nin bir adet maketi, kütüphane, savaş esnasın kullanılan kıyafetler, mermiler ve silahlar bulunmaktadır. Çanakkale Savaşı’nı anlatan birçok fotoğraf ve resimler de yine buradadır. Müze çevresinde hediyelik eşya satın alabileceğiniz yerler de bulunmaktadır. Müzeyi gezdikten sonra hem dinlenmek hem de müzeye ait daha fazla bilgiye sahip olmak için Çanakkale Savaşı İhtisas Kütüphanesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Deniz Müzesi pazartesi ve perşembe haricinde her gün açıktır. Müzekart geçersiz olsa da giriş ücreti oldukça uygundur. 09.00 – 17.00 arasında hizmet vermektedir.
Troya Müzesi
Çanakkale gezilebilecek müzeler arasında en önemlisi Troya Müzesi’dir. 2013 senesinde inşa sürecine başlanan bu müze yaklaşık 90 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer almaktadır. Müzenin; teşhir salonu, depolama, idari birimler, sosyal donatı mahalleri gibi çeşitli bölümleri bulunmaktadır. 3 kattan oluşan müzenin teşhir salonuna ulaşmak için bir rampanın inilmesi gerekmektedir. Bu rampa yaklaşık 500 metredir. Müze bir hikaye şeklinde dizayn edilmiştir. 7 başlıktan oluşan hikaye tamamlandığında müze gezisi de tamamlanmaktadır. Zemin katta kentler bir pano yardımıyla anlatılmıştır. Anlatım dili oldukça sadedir ve bu yönüyle de çocuklar için de uygundur. Birinci katta Tunç Çağı dönemine ait eserler kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. İkinci katta Arkaik Çağ’dan Doğu Roma’ya uzanan bir sergi alanı bulunmaktadır. Son kat olan üçüncü katta ise Troya ve çevresindeki bölgede yerleşik yaşam sürmüş medeniyetlerin çeşitli eserleri sergilenmektedir. İzmir yolu üzerinde bulunan müze haftanın her günü 08.30 – 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Girişler ücretli olup 60 TL’dir. Müzekart geçerlidir.
Çanakkale Piri Reis Müzesi ve Galerisi
Piri Reis Müzesi ve Galerisi, mevcut listenin ikinci sırasında yer alan Deniz Müzesi ile benzer özelliklere sahiptir. Bu müze deniz ve su bilimleri müzesi olup bu alanda eserlerin sergilendiği galerilerden oluşmaktadır. Faaliyetlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne bağlı olarak sürdürmektedir. İçerisinde Piri Reis’in en önemli eserlerinden olan Kitabı Bahriye’nin bir bölümü yer almaktadır. Deniz canlıları olarak ise Türkiye’deki 4 denizden yakalanmış olan 200’ü aşkın kemikli ve omurgasız su canlıları bulunmaktadır. Müze Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Terzioğlu Yerleşkesi içerisinde bulunur. Haftanın her günü açık olup saat 08.00 ile 18.00 arasında hizmet vermektedir. Girişler ise ücretsizdir.
Seramik Müzesi
Çanakkale gezilebilecek müzeler içerisinde daha farklı bir konseptte olan Seramik Müzesi de oldukça başarılı bir müzedir. Özellikle Çanakkale’yi ziyaret eden yabancı turistlerin şehirdeki en çok tercih ettiği müzelerden biridir. Çanakkale Belediyesi’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren müze 2013 senesinde ziyarete açılmıştır. Ancak müze binası oldukça eşlidir. 1906 senesinde Er Hamamı olarak inşa edilir ve 1940’lara kadar bu amaçla kullanılır. 1950’li yıllardan itibaren yaklaşık 10 sene kadar yatılı öğrenci yurdu olarak kullanılmıştır. Gerekli yasal izinlerden sonra müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. İçerisinde çok sayıda seramikten üretilmiş sanat eserleri sergilenmektedir. Pazartesi günleri haricinde hizmet veren müzeye girişler ücretsizdir. 10.00 – 19.00 arasında ziyarete açıktır.
Hamidiye Tabyası – Çanakkale Savaşları Tarih Müzesi
Şehir merkezinde Barbados Mahallesi içerisinde yer alan Hamidiye Tabyası yaklaşık 105 bin metrekarelik alanıyla şehrin en gezilesi müzelerinden biridir. Boğazların güvenliğini sağlamak amacıyla 1800’lü yılların sonlarında II. Abdülhamid tarafından yaptırılmıştır. Dönemin en güçlü savaş topları bu alanda sergilenmektedir. İçerisinde Çanakkale Savaşı’na dair pek çok detayı görebilir ve ardından çevresinde yer alan yürüyüş parkurlarında vakit geçirebilirsiniz. Pazartesi haricinde her gün ziyarete açıktır. Girişler ücretli olup 20 TL civarındadır. 09.00 – 19.00 arasında hizmet vermektedir.
Bu içeriğimizde Çanakkale gezilebilecek müzeler hakkında bilgiler verilmiştir. Çanakkale geziniz için Çanakkale gezi rehberi içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Buna benzer daha birçok gezi ve tatil içerikleri için GeziLinki’nin YouTube kanalını da ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca Çanakkale’nin meşhur sokak lezzetleri ve yöresel yemekleri için de tıklayabilirsiniz.