Bütün bir yıl boyunca keskin buzulları, masmavi gölleri ve yeşilin bin bir tonuna sahip ormanları Kaçkar gezi rehberi planlanmalı ve bu yer görülmelidir.
Başlıklar
Kaçkar Nerede?
Türkiye’nin kuzeyinde Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan dağ sırası, Kaçkar Dağlarıdır. Kaçkar, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı ve 2400 metre yüksekliğindedir. Kaçkar gezi rehberi kapsamında göreceğiniz üzere Aşağı Kaçkar ve Yukarı Kaçkar olarak Mermanet ve Açaba köylüleri tarafından kullanılan bir yayladır. Ayrıca Kaçkar Vadisi boyunca akan Kaçkar Deresi, Altıparmak Dağlarının eteklerinde başlamaktadır. Kaçkar Yaylası ve Kaçkar Vadisi boyunca akan bu dere 15 kilometrenin sonunda Fırtına Deresi’ne kavuşur.
Bu derenin Fırtına Deresi’ne kavuşmasından iki kilometre uzaklıkta yer alan Kaçkar Şelalesi her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bu yaylanın bundan önceki yıllarda çok daha gözde bir yer olduğunu söylemek mümkündür. Bugün ise bu yaylada kalanlar yayla ve Kaçkar aşkından vazgeçemeyen yaylacılardır. Ayrıca bundan önceki zamanlarda her yıl ağustos ayından itibaren 1 ay süren Vartovar Şenlikleri başlığı altında horon eğlenceleri yapılırdı. Şimdilerde ise yaylaya ilginin azalması ile bu şenlikler de son buldu.
Kaçkar Gezisi Yapılırken Gezilecek Yerler
Pokut Yaylası
Bu yayla Rize’nin ünlü ilçesi olan Çamlıhemşin ilçesinde yer almaktadır. Üstelik 1800 metre yüksekliğine rağmen mucizevi özelliğe sahip olan Karadeniz esintisi sayesinde ağaç yetişen nadir yerlerden biridir. Ayrıca Pokut, Karadeniz’in en iyi seyir terası olarak da bilinmektedir. Kaçkar gezi rehberi kapsamında bu gezi sırasında görsel bir şölene tanıklık edebileceğiniz bir yer olarak Pokut yaylası gösterilebilir.
Tatos Gölleri
Bu göller, Çamlıhemşin’in Verçenik Yaylası sınırlarında bulunuyor. Tatos Dağları eteklerinde bulunan çanaktaki buzulların erimesi ile dolan ve birbirine bağlı olan Tatos Gölleri toplamda 3 tanedir. Ayrıca bahar sonu ve yaz aylarında bu göllerin kenarında rengarenk çiçekler açar ve bu çiçekler sonbahar mevsimine kadar ziyaretçilerini karşılar.
Yukarı Kavrun Yaylası
Bu yayla 2600 metre rakımda olup Kaçkar Dağı zirvesine yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Ayrıca bu yayla Kaçkar Dağında tırmanış yapan dağcılarında uğrak noktasıdır. Kaçkar gezi rehberi kapsamında sizin de kesinlikle görülecek yerler listenizde olmalı.
Marbudam Yaylası
Bu yayla Rize’nin Çayeli ilçesine bağlıdır ve yaylasa sadece yaz aylarında yaşam bulunmaktadır. Eğer yaz aylarında ziyaret edecek olursanız mısır ekmeği kokusu eşliğinde yayla insanıyla sıcak bir sohbet sizi bekliyor.
Dilberdüzü
Dilberdüzü, yaklaşık 2900 metre yükseklikte bir düzlük olup Kaçkarların zirvesine tırmanan dağcıların kamp alanlarından biridir. Ayrıca Dilberdüzü’nün ortasından bir dere akıyor ve yaz ayı boyunca istediğiniz zaman dere kenarına çadır kurabilirsiniz. Kaçkar gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz güzel bir aktivite.
Kaçkar’a Ne Zaman Gidilir?
Kış mevsiminde kar bütün vadileri doldurur, yaylaları örter ve buradaki evler de yok olur. Ayrıca buzulların eğimi her zaman çığ düşmesi için uygundur. Kısacası ne zaman isterseniz o zaman gitmek uygundur. Sadece haziran ve eylül ayları arasında yeşilin bin bir tonu arasında yürüyüş ve tırmanış için uygunken şubat ve mart ayları kış tırmanışları için oldukça uygundur. Kaçkar gezi rehberi kapsamında planlama yaparken ne zaman gideceğinize bu şartları değerlendirerek karar vermelisiniz.
Kaçkar Gezisi Boyunca Konaklama
Öncelikle tam bir doğa harikası olan Kaçkar Dağlarında hem zevkinize hem de bütçenize uygun birçok seçenek bulabilirsiniz. Konaklamak için çok uzağa gitmenize gerek yok. İlk seçeneklerinizden biri Kaçkar otelleri olabilir. Çevrede birçok otel bulunmakta. Bu otelleri bütçenize göre değerlendirerek hangisinde kalacağınıza karar verebilirsiniz. Bunun yanında dilerseniz Kaçkar dağ evleri de konaklama için tercih edebileceğiniz yerler arasında. Üstelik doğayla iç içe ve manzaraları da oldukça güzel. Kaçkar gezi rehberi kapsamında diğer seçenekleriniz Kaçkar pansiyonları veya Kaçkar apartları olarak sayılabilir.
Kaçkar Gezisi Yapılırken Ne Yenir? Neler Yapılır?
Bu doğal ortamda yayla sakinlerinin bizzat kendilerinin yaptığı leziz tereyağı, dağ çileği reçeli, kaymaklı kahvaltı, Karadeniz’in dillere destan mıhlaması, sütlü krema ve elde açılmış yufka ile özenle hazırlanmış Laz böreğini mutlaka denemeniz gerekmektedir. Bunun yanında lahana sarması ve et yemeklerini de tatmalısınız. Kaçkar Yaylası’nda bulabileceğiniz lokanta veya turistik bir tesis yoktur. Bu nedenle sizi evlerine davet edecek güler yüzlü yayla sakinleri ile tanışabilirsiniz. Ayrıca yine aynı sebepten ötürü bol bol yiyebileceğiniz ev yemekleri de var. Kaçkar’da yapabileceğiniz şeylere gelince mutlaka güzel bir yürüyüş yapmalı, birkaç gün bir dere kenarında kamp kurmalısınız. Ayrıca dilerseniz yardım alarak tırmanış da yapabilmeniz mümkün.
Kaçkar’da Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlginizi çekebilir: Çoruh Nehri Rafting: Dalgaların Arasından Süzülmek
Kaçkar’a yaz aylarında gitseniz bile yağmura ve soğuğa hazırlıklı olmanız gerektiğini unutmayın. Yalnız siz yaylada oturuyorken pırıl pırıl bir güneş siz fark etmeden yüzünüzde ciddi yanıklara da sebep olabilir. O nedenle yanınıza güneş kremi almayı unutmamalısınız. Ayrıca Kaçkar’ın yapısından dolayı yanınıza bir yürüyüş ayakkabısı ve bot da almanız gerekmektedir. Kaçkar gezi rehberi anlamında bunlara dikkat ederek güzel bir tatil geçirebilirsiniz.