Hafta Sonu TatilleriKırklareli

Kıyıköy Gezi Rehberi: Karyalılar Tarafından Kurulan Balıkçı Kasabası

Kıyıköy Gezilecek Yerler

Doğal güzellikleriyle tanınan Kıyıköy hakkında daha detaylı bilgi almak istiyor ve bir Kıyıköy gezi rehberi arıyorsanız hazırladığımız yazıya göz atmalısınız!

Kıyıköy Nerede?

Kıyıköy, Kırklareli ili sınırları içinde bulunan Vize ilçesine bağlı bir sahil kasabasıdır. Kıyıköy gezi rehberi kapsamında tavsiyelerimize geçmeden önce, Kıyıköy hakkında vereceğimiz bilgilere ve Kıyıköy’e ulaşımın nasıl olacağı konusunda vereceğimiz tavsiyelere göz atmanızı isteriz.

Kıyıköy doğal güzellikleri ve dereleri ile bilinen, aynı zamanda temel geçim kaynağının da balıkçılık ve ormancılık olduğu şirin bir sahil kasabasıdır. Ayrıca Pabuçdere ve Kazandere dereleri de bu kasabadan geçerek Karadeniz’e dökülmektedir.

Kıyıköy’ün Karyalılar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Aynı zamanda dünyadaki en eski taş manastırı olma özellliğini taşıyan Aya Nikola Manastırı da burada yer almaktadır. Kıyıköy’de ormancılığın temel geçim kaynaklarından biri olduğunu söylemiştik. Kıyıköy gezisi sırasında fark edeceksiniz ki; sapsız meşe, Doğu gürgeni, saçlı meşe, kayın, Ihlamur ve akçaağaç gibi pek çok ağaç Kıyıköy’de bulunan ormanlarda yer almaktadır. Birçok hayvan türü de bu ormanlarda yaşamakta ve hatta koruma altında bulunmaktadırlar.

Kıyıköy’ün Vize ilçesine bağlı bir kasaba olduğundan da bahsetmiştik. Tarihine baktığımızda Karyalılar tarafından kurulduğunu ve antik çağlarda ismine Salmydessas dendiğini de biliyoruz. O dönemlerden kalan ve kırmızı tuğlalardan oluşturulmuş surlar, Vize ve Saray girişlerinde sizi karşılayacaktır.

Yaklaşık 2000 yerleşik nüfuslu bu küçük kasaba; Vize ilçe merkezine yaklaşık 35 kilometre Kırklareli il merkezine ise 95 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Araç kiralayarak ya da kendi aracınız ile Kıyıköy gezisi planlayabilir, toplu taşımayı da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak bu tarz küçük kasabaları kendi aracınızla gezmenizi sizin açısından daha avantajlı olduğunu da belirtelim. İşte Kıyıköy gezi rehberi ile Kıyıköy gezilecek yerler…

Kıyıköy Gezisi Yaparken Gezilecek Yerler

Aya Nikola Manastırı

Kıyıköy’den geçerek Karadeniz’e açıldığını söylediğimiz pabuçdere kıyısında bulunan aya Nikola manastırı; kendi dönemindeki en iyi kaya manastırı örneklerinden biridir. Kayalara oyularak yapılan manastırın yapısına göz atacak olursak; zemin katında şapel ve ayazmanın, üst katında ise keşiş odalarının bulunduğunu göreceğiz.

Özellikle milattan sonra 527 ila 565 yılları arasında faaliyet gösterdiğini düşünürsek, o dönemde şifa arayan herkesin de sıklıkla uğradığı bir manastır olmuştur. Döneminin en iyi kaya manastırı olma özelliği bakımından; Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy gezi rehberi kapsamında mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden.

Kıyıköy Mağarası

İsmine büyük Kurudere de denen ve tavanları ile yanlarından akan suların küçük bir dere oluşturduğu Kıyıköy mağarası, Kıyıköy kasabasının yaklaşık 2 kilometre güneyinde konumlanmaktadır.

Mağarayı gezdiğiniz sırada giriş bölümüne konuşlanmış yarasaları görecek ve hatta onların gruplar halinde gezinmesini belki de izleyebileceksiniz. Burada ciddi bir kelebek ve yarasa popülasyonu bulunmakta. Kelebeklerin ise genellikle kahverengi renkte olduğu biliniyor.

Kıyıköy Kalesi ve Surlar

Bu surların milattan sonra 6. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. Surların ve kalenin 6. yüzyılda yapıldığını söyledik. Ancak Bizans dönemine gelindiğinde görüyoruz ki özellikle milattan sonra 9 ve 10. yüzyıllarda bazı tadilatlardan ve onarımlardan geçmiştir. Günümüzde kalenin tüm duvarlarının ve surların tümünün ayakta kaldığını söyleyemeyiz.

Ancak 2 adet ana giriş kapısı ve bazı duvarlar halen ziyaretçilerini beklemektedir. Kıyıköy geziniz sırasında göreceksiniz ki suların bazıları neredeyse 5 metrelik yükseklikte iken kalınlıkları ise 2-2.5 metre arasındadır. Eğer limana inmek isterseniz; kaledeki suların güneyinde bulunan gizli kapıdan 180 basamaklı bir merdivenle ulaşır ve bu merdivenlerden indiğinizde de limana inmiş olursunuz.

Kıyıköy Liman Hamamı

İnşa ediliş tarihi bilinmese de, günümüzde Kıyıköy kasabasının etrafını çevreleyen surların Güney tarafında bulunan Kıyıköy Liman hamamı; büyük oranda yıkılmış ve zarar görmüştür. Bu dönemde hamamdan kalan parçalara göz atmak istersek, bu parçaların çoğunluğunun Osmanlı döneminden kaldığını göreceğiz.

Ayrıca daha önce kilise olarak kullanılmakta olan ve daha sonra camiye dönüştürülen Kıyıköy Camii ve Kazandere ile Pabuçdere’yi de görebilirsiniz. Pek çok turist balık tutmak, kano ya da sandal ile gezmek ve fotoğraf çekmek için bu derelerin denize döküldükleri yeri ziyaret etmekte ve burada yüzmektedir.

Kıyıköy Gezisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kıyıköy’ün ormanlarla çevrili olduğundan hatta temel geçim kaynaklardan birinin de ormancılık olduğundan bahsetmiştik. Bu yüzden bir Kıyıköy gezi rehberi ile Kıyıköy tatili planlıyorsanız, en uygun mevsimlerden birinin sonbahar olduğunu belirtmeliyiz. Birçok farklı renk tonunu görebileceğiniz, Havana ne soğuk ne de sıcak olduğu ve bu kasabanın en sakin geçirdiği mevsimlerden biri olduğu için sonbaharda gezinizi tamamlamak oldukça keyifli olacaktır.

kıyıköy gezisi

Buranın yaz döneminde biraz daha kalabalık olduğunu ancak yine de çok güzel vakit geçirebileceğinizi de belirtelim. Eklemek istediğimiz son şey de, Karadeniz’e yakın olan bu kasabayı ziyaret etmeden önce; hangi mevsimde gideceğinize göre tedbirli olmanız ve gerekli kıyafetleri bavulunuzdan eksik etmemeniz.

Kıyıköy Gezisi Yaparken Ne Yenir?

Kıyıköy gezi rehberi yardımıyla gezi sırasında bu kasabaya yakın olan Bahçeköy’de meşhur olan manda yoğurdunu yiyebilir hatta satın alarak evinize götürebilirsiniz. Burada birçok deniz ürünü ve mezeleri de tadabilirsiniz, ancak Kıyıköy’de en çok bilinen balığın kalkan balığı olduğunu da söyleyelim.

Buna benzer daha birçok gezi ve tatil fikirleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri