Güneydoğu AnadoluMardinYurtiçi Gezilerimiz

Midyat Gezi Rehberi: Diller ve Dinler Şehri Midyat

Midyat Gezilecek Yerler

Midyat gezi rehberi ile diller ve dinler şehri olarak anılan, tarihi yapılarıyla göz kamaştıran Mardin Midyat’ı görebilirsiniz. Medeniyetler beşiği sizlerle!

Midyat Hakkında

Midyat, manevi ve kültürel anlamda dünya üzerinde görebileceğiniz en yüksek yerlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk olarak MÖ 9. yüzyılda Asur tabletlerinden Midyat’tan Matiate olarak bahsedildiğini görüyoruz. Matiate, Sami dillerine mensup olan Aramice’de ‘vatanım’ anlamına gelmektedir. Üç büyük dinin ve birçok dilin buluşma noktası olan Midyat, Türkiye sınırları içerisinde kalan Mardin ilinin ilçesidir. Medeniyetler beşiği tanımlamasına hiç de yabancı olmayan ilçe içerisinde Türkler, Kürtler, Araplar; Ermeniler, Süryaniler, Keldaniler gibi birçok farklı etnik kökene mensup insan barış içerisinde yaşar. Tarihi dokusu ile göz kamaştıran Mardin Midyat gezi rehberi meraklılarını bekliyor!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Mardin, aynı zamanda ülkenin de en kalabalık şehirlerinden biridir. Şehrin geçim kaynağı hayvancılıktır. Bunun yanında ırkı, dini fark etmeksizin Mardin içinde yaşayan çoğu kişinin ortak noktası Telkari sanatıdır. Telkari, gümüş işleme sanatı olarak tanımlanır. 

midyat

2000 yılından sonra Mardin ve Midyat, sinema ve televizyon sektöründe de oldukça ön plana çıkmaya başlamıştır. Burada birçok film çekilmiştir ve ünlü yönetmenler için hâlâ bir cazibe merkezi konumunda. Özellikle oldukça ünlü olan ATV’de yayınlanan Hercai dizisi de Midyat’ın güzelliğiyle etkileyen konaklarından birinde çekilmiştir. Gelin, Midyat’ı daha yakından tanımak için Midyat gezi rehberi notlarımıza bakalım!

Midyat’a Ulaşım

Mardin merkezde havalimanı mevcut. İstediğiniz şehirden Mardin merkeze yolculuk yapmak ise oldukça kolay. Genellikle aktarmasız uçuşlar var. Mardin merkeze ulaşım sağlandıktan sonra Midyat’a gitmek için merkezden kalkan minibüs veya otobüsleri kullanabilirsiniz. Şanlıurfa, Diyarbakır gibi çevre şehirlerden demir yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Havalimanı ve demir yolu dışında otobüsle ulaşmak için de yolcu bileti alabilirsiniz. Mardin Şehirler Arası Otobüs Terminali’nden saat başı kalkan otobüsler mevcut. Bu otobüsleri kullanarak 1,5 saat gibi bir sürede Midyat’a varmak mümkün. Özel aracınızla yolculuk yapacaksanız, Mardin’e ulaştıktan sonra Midyat’a varmak için yaklaşık 70 kilometre yol gitmeniz gerekiyor.

Midyat Gezisi Sırasında Gezilecek Yerler

Midyat Kent Müzesi

Midyat’ın merkeziyle müze arasında 3 kilometre mesafe bulunuyor. Midyat Kent Müzesi, Midyat gezisi sırasında mutlaka görmek isteyeceğiniz yerlerden. Ulucami Mahallesi’nde olan müzede Sümer, Akad, Asur, Babil, Pers, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı gibi dünyayı etkilemiş büyük uygarlıkların eserlerini göreceksiniz. Midyat’ı Midyat yapan bu tarihi eserler kadar Midyat Kent Müzesi’nin yapısı da oldukça ilgi çekici.

Müze, 1995 yılında açılmıştır ve pazartesi günleri hariç haftanın diğer her günü Midyat Kent Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

midyat gezisi

Cevat Paşa Camii

1925 yılında Cevat Paşa tarafından inşa ettirilen camii, Cevat Paşa’nın ismini taşımaktadır. Çok aşırı eski bir yapı olmasa da kentin en büyük camilerinden bir tanesidir. Cevat Paşa’nın Midyat’ta yaşarken inşa ettirdiği camii hâlâ birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Midyat gezi rehberi kapsamında görmek isteyebileceğiniz camii, kesme taşla yükseltilmiştir. Midyat’ın tüm mimari özelliklerini taşımaktadır ve ince işçilik, geometrik süslemeleri ve ahşap kısımlardaki yerler ilgi çekmektedir.

midyat gezisi

Mor Gabriel Manastırı

Süryani Ortodoks manastırı olan Mor Gabriel’i Midyat geziniz sırasında gezilecek yerler listesine eklemelisiniz. Midyat merkezden yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Güngören Köyü sınırları içerisinde kalan manastıra ulaşım oldukça kolay. Minibüslerle Midyat merkezden buraya varabilirsiniz.

Temelleri 397 yılında atılmış olan manastır, çok iyi korunmuş durumdadır. Kısa sürede inşası tamamlanmıştır ve temelleri Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından atılmıştır. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz manastır sayesinde Süryani ve Hristiyan kültürünü tanıyacaksınız!

midyat gezisi

Meryem Ana Kilisesi

Yoldath Aloha veya Hah Manastırı olarak da bilinen kilise, Süryaniler için oldukça kutsal bir yapıdır. Kare şeklinde yapılmış olması Midyat’ın mimari özelliklerine uymaktadır. Yine taş kesme yöntemiyle inşa edilmiştir. Kilise, 6. yüzyılda inşa edilmiştir ancak kilisede bulunan çan kulesi, yapının geri kalanından çok sonra 20. yüzyılda eklenmiştir. Midyat’ta ve hatta Mardin’de en ince işçiliğe sahip yapı olarak ününü sağlamlaştıran kilise için birçok hikâye anlatılır. Meryem Ana Kilisesi, Anıt Köyü sınırları içerisinde bulunur ve girişi ücretlidir.

midyat gezisi

Midyat Devlet Konuk Evi

Geleneksel Midyat evi örneği olarak adlandırabileceğimiz Midyat Devlet Konuk Evi, Midyat gezi rehberi kapsamında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Zemindeki ana kayanın oyulmasıyla ortaya çıkmış şahane bir yapı olan evin ikinci katında ise teras ve üç tane oda bulunmakta. Geleneksel eşyalarla donatılmış olan Konuk Evi’nde konaklama da yapabiliyorsunuz. Sezonluk ücretler değişiyor.

Geleneksel Midyat mimarisinin özelliklerini taşıyan ev ilçenin tam merkezinde yer alıyor. Çevresinde yine geleneksel yapılanmanın örnekleri, Midyat evleri bulunuyor. Türkiye’nin en çok izlenen dizilerinden biri olan Sıla dizisinin de çekildiği konak, Midyat Devlet Konuk Evi’dir.

devlet konuk evi

Ayrıca buna benzer bilgilendirici ve dini gezi – tatil içerikleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri