Trabzon’un En İyi Müzeleri – Trabzon Müze Rehberi
Trabzon’daki En Güzel Müzeler
Doğası, tarihi, kültürel zenginliği, yöresel yemekleri ile Trabzon her bakımdan Doğu Karadeniz’in en güzel şehirleri arasındadır. Tarih boyunca birçok imparatorluğa başkentlik yapmış olmasıyla zengin bir tarihi ve kültüre birikime sahip olmuştur. Bu içeriğimizde de Trabzon’da tarihi gezi yapmak isteyenler için Trabzon’un en iyi müzeleri listelenmiştir. İşte sizler için özenle hazırlanmış olan Trabzon müze rehberi:
Başlıklar
Trabzon’daki Müzeler
Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
Kostaki Konağı olarak da bilinen Trabzon Müzesi, Trabzon’un arkeolojik ve etnografik eserlerine ev sahipliği yapan tarihi bir ev müzesidir. Konak, 1900’lü yılların başlarında Yunan kökenli bir bankacı tarafından özel konut olarak inşa edilmiştir. Konağın mimarının İtalyan kökenli olduğuna dair güçlü ipuçları bulunsa da net bir bilgi mevcut değildir. Binanın yapım aşamasında kullanılan birçok malzemenin İtalya’dan temin edilmiş olduğuna ulaşılmıştır. Yunan kökenli bankacı iflas edince konağa el konulmuş ve konak Nemlioğlu Ailesi tarafından satın alınmıştır. Kurtuluş Savaşı döneminde konak bu bölgenin karargâhı olarak kullanılmış ve 1924 senesinde Mustafa Kemal Atatürk, Trabzon ziyareti esnasında eşi Latife Hanım ile birlikte burada konaklamıştır. Konak tarih boyunca birçok farklı amaçla kullanılmıştır. Bir dönem vali konağı, başka bir dönem müfettişlik ofisi ve hatta meslek lisesi olarak kullanılmıştır. Son olarak müzeye dönüştürülerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir. Türkiye’deki sivil mimari örneklerinin en seçkin örneklerinden biridir. Bodrum katı haricinde 3 kattan oluşmaktadır. Bodrum katında arkeolojik eserler, birinci katta etnografik eserler, zemin katta köşkün tarihine dair eşyalar sergilenmektedir. Haftanın her günü saat 09.00 – 18.00 arasında açık olup giriş ücreti 10 TL’dir.
Trabzon Ayasofya Müzesi
Trabzon’un en iyi müzeleri kapsamında sayılabilecek müzelerden biri de Ayasofya Müzesi’dir. Burası esasen bir Rum Ortodoks kilisesidir. 1584 senesinde camiye dönüştürülmüştür. Bu kilisenin tarihi, Trabzon’un Rum İmparatorluğu’na başkentlik yaptığı 13. yüzyıla uzanmaktadır. Kilise, deniz kıyısının yakınlarında ve kasaba sınırlarının yaklaşık 4 km uzağında yer almaktadır. Bölgede hala Bizans kalıntıları mevcuttur. Yapı, Bizans mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Şehrin, 1461 senesinde Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinden sonra kilise camiye dönüştürülmüş ve freskler boyalarla kaplanmıştır. Fetihten sonra bir süre daha kilise olarak kullanılmaya devam edilmiştir. 1584 senesinde camiye dönüştürüldükten sonra bakımı pek yapılmadığından kullanılmamıştır. 1865 senesinde Trabzonlu cemaatin topladığı paralarla onarılmış ve 1. Dünya Savaşı’na dek ibadet amacıyla kullanılmıştır. Savaş döneminde hastane olarak kullanılmıştır. 2013 senesinde ise tekrar ibadete açılmıştır. Günümüzde hem cami hem de müze olarak ziyaret edilebilmektedir.
Atatürk Köşkü Müzesi
Soğuksu sınırlarında yer alan Atatürk Köşkü, Trabzon’un en önemli tarihi yapıları arasındadır. 19. yüzyılın başlarında, Soğuksu’da bir yazlık amacıyla yaptırılan köşkte Rönesans döneminin mimari etkileri belirgin bir şekilde görülmektedir. 1924 senesinde, Atatürk’ün bu köşkü ziyaret etmiş olması, onu şehrin en önemli simgelerinden biri haline getirmiştir. Atatürk’ün şehri üçüncü ziyareti olan 1937 senesinde burada 2 gece konaklamıştır. Burada, bütün mal varlığını Türk ulusuna armağan etme kararını almış ve mal varlığının bir listesini çıkararak gereğinin yapılması için başbakana emir vermiştir. Burada, mal varlığını milletine adarken şöyle diyordu: “İnsanın serveti manevi kişiliğinde olmalıdır. Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime vermekten ferahlık duyuyorum.”
Müzenin giriş katında bir oturma odası, dinlenme odası, yemek odası, misafir odası bulunmaktadır. Birinci katta çalışma odası, büyük yatak odası, bekleme ve toplantı odası yer almaktadır. İkinci katta ise 2 küçük oda bulunmaktadır. Köşk, haftanın her günü ziyarete açıktır.
Trabzon Tarih Müzesi
4 bin yılı aşkın bir tarihi geçmişe sahip olan Trabzon Tarihi Müzesi, zengin koleksiyonuyla kültürel bir zenginliğe ev sahipliği yapmaktadır. Cumhuriyetin henüz ilk kurulduğu yıllarda açılması gerekliliğiyle kamuoyunda tartışmalara sebebiyet veren müze, yaklaşık 80 yıllık bir gecikme ile Ortahisar Belediyesi tarafından açılmıştır. Fetihten sonraki süreçte bir Türk irade merkezi haline getirilen Ortahisar’da, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğmuş ve çocukluğunu geçirmiş olduğu sokakta bir Türk Evi içerisinde açılmıştır. Müze içerisinde, 18. yüzyıldan itibaren şehri ziyarete gelmiş seyyahların gravürleri görsel materyaller ile ortaya konulmuştur. Burada binlerce yıllık geçmişe sahip olan kartpostallar, resmi yazışmalar, fotoğraflar, gravürler sergilenmektedir. Özellikle de Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı yıllarında, Trabzon ve çevresinde yaşanan olaylara dair binlerce belge yer almaktadır. Şehrin tarihine yakından tanıklık edebileceğiniz bu harika müze için giriş ücreti sadece 5 TL’dir.
Bu içeriğimizde Trabzon’un en iyi müzeleri listelenmiştir. Şehirde bulunan müzeler elbette bu listedekiler ile sınırlı değildir. Ancak hem yerliler hem de şehri ziyarete gelen gezginler tarafından en çok tercih edilen müzeler bu şekildedir. Siz de şehrin tarihine daha yakından tanıklık etmek istiyorsanız listemizde yer alan müzeleri gezip görebilirsiniz. Buna benzer daha birçok gezi ve tatil içerikleri için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz. Trabzon Of