AsyaTürkmenistanYurtdışı Gezilerimiz

Türkmenistan’ın Başkentini Gezmek: Aşkabat Gezi Rehberi

Aşkabat Gezilecek Yerler

Aşkabat gezi rehberi ile geziniz için ayrıntılı bilgiye sahip olmak istiyorsanız, Aşkabat’ı anlattığımız bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Aşkabat Nerede? Aşkabat Gezisi Hakkında Kısa Bilgi

Aşkabat, Türkmenistan’ın başkentidir. Ülkedeki en büyük şehir olma özelliğini de taşır ve yaklaşık 1.000.000 nüfusa sahiptir. Karakum çölü üzerinde bulunan Aşkabat, ülkenin güney kısmında yer almaktadır ve İran sınırına 26 km kadar yakında bulunur.

1991 yılında SSCB’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan’ın bu şehri, pamuk ve tahıl ürünlerinin yetişmesiyle de ünlüdür. Aşkabat gezi rehberi arasında, daha önce İpek Yolu üzerinde yer almış köyleri de ziyaret edebilirsiniz. Aşkabat’ın Türkmenistan’ın başkenti olması da, yine ülkenin Sovyetlere bağlı olduğu yıllar içinde gerçekleşmiştir. Bu dönemlerde şehrin ismi “Poltorazk” olarak bilinmekteydi.

Aşkabat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1800lü yıllarda ticaret yollarının kesişim noktasında bulunmasından dolayı köy olarak kurulan Aşkabat; 1948’de meydana gelen depremden sonra büyük ölçüde harap olmuş, zamanla yeniden eski haline getirilmiştir. Burada dünyanın ilk Bahai mabedi inşa edilmiş olsa da, mabedi görmeniz yıkıldığından dolayı mümkün değildir.

Mabed zorunlu olarak önce sanat galerisine çevrilmiş, daha sonra ise yıkılmıştır. Şehir Hazar Denizi kıyısında bulunduğundan ve çöl iklimi buraya hakim olduğundan, her sene birçok ülkeden turisti ağırlıyor. Ayrıca Aşkabat gezi rehberi kapsamında buranın çevresinde İran, Kazakistan ve Afganistan’ın bulunduğunu da hatırlatalım.

Şu an bağımsızlığını kazanmış bir devlet olsa da Türkmenistan da bazı katı kurallar mevcut. Kimilerine göre Kuzey Kore’nin katı kurallarına benzer olan kurallara sahip ülke, yine de kültürü ve yapılarıyla birçok misafirini ağırlıyor.

Aşkabat Gezilecek Yerler

Bahsettiğimiz gibi, Türkmenistan uzun yıllar boyunca Sovyetler hakimiyetinde kalmış bir ülke. 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden ülkede, bağımsızlığın 20. yılı anısına Anayasa Anıtı yaptırılmış. Anıt başkent Aşkabat’ta yer almakta ve görkemli anıt havuzlarla, peyzaj düzenlemeleriyle bilinmekte. Anıttaki 91 metrelik kule yüksekliği ve 27 metrelik Türkmen yıldızları kısmı bağımsızlık tarihi olan 27.10.1991’i simgelemekte. Anıtın tamamının yüksekliği yaklaşık 185 metre uzunluğunda.

Orta Asya kültürünün en önemli ögelerinden biri ise şüphesiz ki atlar. Aşkabat gezi rehberi arasında Ahalteke atları için yapılmış Ahalteke Anıtı’nı da görmeniz mümkün.  3 bin yıla dayanan bir geçmişe sahip Ahalteke atları Manas Destanı ve Dede Korkut Hikayeleri’nde de yer almakta.

aşkabat gezisi

Daha önce bahsettiğimiz ve Aşkabatta neredeyse 100.00 kişinin hayatına mal olan büyük depremde hayatını kaybedenlerin anısına yapılmış 1948 Aşkabat Depremzedeleri Anıtı da geziniz sırasında ziyaret edebileceğiniz bir diğer anıt. 1998 yılında inşa edilmiş ve 12 milyon dolar gibi ciddi bir bütçenin aktarıldığı Tarafsızlık Anıtı da, şehrin simgelerinden biri sayılıyor.

aşkabat gezileri

Türkmenbaşı Camii ve Ertuğrul Gazi Camii

Orta Asya’daki en büyük kubbeye sahip Türkmenbaşı Camii de geziniz sırasında ziyaret etmeniz gereken yerlerden. Camii 2002 ile 2004 yılları arasında tamamlanmış. Görüntüsü İstanbul’daki Sultan Ahmet Camii’ye benzer ve aynı anda yaklaşık 5000 kişinin birlikte ibadet edebileceği bir kapasiteye sahip Ertuğrul Gazi Camii ise; dört minaresi ve çok büyük bir kubbeyle ziyaretçilerin uğrak noktalarından bir diğeri.

türkmenistan

Aşkabat gezi rehberi kapsamında şehrin en işlek yerlerinden biri olan Cumhuriyet Meydanı ise; sayısız yeşil alana, restoranlara, otellere oldukça yakın bir yer. Bağımsızlık Meydanı ise ülkenin bağımsızlığı simgeleyen heykellere sahip olmasının yanı sıra, ülke yönetimindeki Savunma Bakanlığı gibi önemli binalara yakın.

bağımsızlık meydanı

Aşkabat’ta gezmeniz gereken yerlerin başında müzelerin olduğunu ve buraya müzeler şehri de dendiğini söylememiz gerek. Şehirde bulunan Aşkabat Türkmen Halı Müzesi ve Aşkabat Ulusal müzesi uğramanızı tavsiye ettiğimi müzeler arasında. MÖ 250 yılına ait olduğu düşünülen Nisa Antik Kenti ve şehrin simgelerinden sayılan Çöl pazarını ve tren garını da ziyaret edebilirsiniz.

Aşkabat’ta Ne Yemeli?

Aşkabat gezi rehberi kapsamında şehirde simgeleşen kaytaz böreğini, bir çeşit ekmek olan petiri, Türkmenlerin rakısı olan çakıfı, şaşlık yemeğini, Orta Asya kültüründe benzerlerini sıkça gördüğümüz shurpayı ve kulaklarımızın aşina olduğu Türkmen pilavını deneyebileceğiniz restoranlar mevcut.

Aşkabat Gezisi İçin Tavsiyeler

Burada fotoğraf çekmek yasak, bunu bilerek hareket etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü geziniz sırasında özellikle sarayları, devlet binalarını sıkça fotoğraflayacak olursanız uyarı alma ihtimaliniz yüksek.

Türkmenistan’ın genelinde saat 22.00’den sonra eğlenebileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz mekanlar kapalı olacak. Düzeni korumak adına yürürlüğe konulmuş uygulamalardan biri de bu. Yani Aşkabat’ta gece hayatına karışma gibi bir durumun olmadığını bilin.

İstanbul’dan Aşkabat’a uçuşlar yaklaşık 4 saat sürüyor. Havalimanına ulaştıktan sonra araç kiralamanızı tavsiye ediyoruz. Çöl iklimi hakim olduğundan Aşkabat’ta yazları yüksek sıcaklıklar, kışları ise düşük sıcaklıklar görülüyor. Buraya bahar aylarında gezi planlamanızı öneriyoruz.

Bir kış gezisi planlıyorsanız da her Ocak ayında burada İpek Yolu Rally’si düzenlendiğini hatırlatalım. Festivaller hakkında daha fazla bilgi almak için Festivaller sayfasına göz atabilirsiniz.

Toplu taşımayı tercih edebilir ve oldukça uygun fiyata seyahat edebilirsiniz. Ancak daha önce söylediğimiz gibi araba kiralamak en mantıklı yol olacaktır. Çünkü yürüyerek gezmeniz bu büyük yüzölçümlü şehirde pek de mantıklı olmayacaktır.

  • Buna ek olarak daha fazla yer keşfetmek ve farklı tatil fikirleri edinmek için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri