Seyahat Haberleri

Deniz Salyası ile İlgili Marmara Denizi Koruma Eylem Planı

Deniz Salyası Nedir?

Deniz salyası tehdidinden korunmak için 22 maddelik Marmara Denizi Koruma Eylem Planı çerçevesinde başlatılan girişimler hız kesmeden devam ediyor.

Deniz Salyası ile İlgili Haberler

8 Haziran’da başlatılan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı çalışmaları kapsamında dördüncü haftaya gelinmiş durumda. Salya istilası sonucunda Marmara Denizi’nde 592 farklı bölgede birden yürütülen çalışmaların ardından 10.500 metreküp müsilaj toplandı ve bertaraf edildi.

İlginizi çekebilecek bir başka güncel haber: Dünyaya İlan Ediyoruz: Marmaris’te Koronavirüs Yok!

Özellikle Bursa’nın Gemlik Körfezi ve açıklarında, Mudanya ilçesi açıklarında ve Güzelyalı Sahilinde, Yalova kent merkezinde, Altınova, Topçular Feribot İskelesinde, Çınarcık, Esenköy, Armutlu, Balıkesir’de, Erdek Sahillerinde, Çanakkale kent merkezinde, Lâpseki ilçesinde, tarihi Gelibolu Yarımadasında, Kilitbahir, Eceabat ve Seddülbahir koyunda yaklaşık 4 haftadır etkili olan deniz salyası tabakalarına rastlanmadı.

deniz salyası

Güney sahilinde müsilaj neredeyse hiç kalmadı ve müsilajın durumu drone ile görüntülendi. Sahilin deniz salyası istilasından temizlenmiş olduğunu gören vatandaşlar denize girdi, balık tuttu ve deniz kenarında yürüyüş yaptı. Bu konu ile ilgili Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz durum ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Müsilajda gözle görülür bir azalma olduğunu söyleyen Ayaz: “Durum oldukça iyiye gidiyor. Bugüne baktığımızda Çanakkale Boğazı’nda müsilajın azaldığını görüyoruz. Arka tarafa bakacak olursak da Teke Burnu sonrasında Saroz’a doğru deniz salyası yok diyebiliriz. Aynı zamanda Gökçeada ve diğer adalarda da müsilaj oldukça azalsa bile deniz sularında bulanıklık var. Bu durum hem yağmurdan hem de parçalanan müsilajdan kaynaklanıyor olabilir. Bu konu hakkında net bir bilgiye sahip değiliz. İlk başlarda temmuz ayına doğru azalacağını tahmin etmiştim öyle de oldu.” dedi.

deniz salyası

Yaşanan gelişmeler üzerine Twitter hesabından açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Marmara Denizi’nde başlattığımız temizlik çalışmaları sonucunda güzel sonuçlar elde ediyoruz. 4 Temmuz tarihinde toplanan deniz salyası ile birlikte 10 bin 664 metreküp müsilajı düzenli depolama alanları göndermiş bulunmaktayız. 4 Temmuz itibarı ile iller göre bakacak olursak İstanbul 6 bin 66 metreküp, Bursa 166 metreküp, Balıkesir 811 metreküp, Çanakkale 918 metreküp, Yalova 2 bin 73 metreküp, Tekirdağ 154 metreküp, Kocaeli’de 476 metreküp deniz salyası bertaraf etmiş bulunmaktayız. Ayrıca bu çalışma dahilinde karadan 413, denizden 188 bölge olmak üzere 601 bölgede çalışarak müsilajları bertaraf ettik. Denetimlerimizin 27. Gününe geldiğimizde toplam 8 bin 739 denetimi tamamladık ve 2 bin 282 atık su numunesini çevre laboratuvarımızda inceledik.” dedi.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu