İstanbulKeşfet

Yaklaşım Tüneli Nedir? Ücretsiz Metro İstanbul Yaklaşım Tüneli Taksim

İstanbul Bienali Yaklaşım Tüneli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Metro İstanbul, sıradışı bir sergi mekanını İstanbul’a kazandırmıştır. Yaklaşım Tüneli adı verilen bu sergi İstanbulluların oldukça ilgisini çekmiş durumdadır. Peki, Yaklaşım Tüneli nedir? İşte merak edilen tüm detaylarıyla Metro İstanbul Yaklaşım Tüneli Taksim:

Yaklaşım Tüneli Nedir?

Taksim Gezi Parkı’nın altında yer alan Yaklaşım Tüneli Taksim ya da güncel adıyla M2 Yenikapı – Hacıosman Metro Hattı’nın 1992 senesinde temeli atılan Taksim istasyonunun inşaatı sırasında yapılan ve hala da açık tutulan tünellerden bir tanesidir. Yaklaşım Tüneli esasen teknik bir isimdir. Metro inşaatları sırasına şantiye alanına araç ve gereçleri taşımak ya da benzeri amaçları gerçekleştirmek için kullanılan bu tüneller inşaat bittikten sonra çeşitli şekillerde bırakılabiliyor. Genellikle bu alanlar doldurularak kapatılsa da İBB bu alışkanlığa yeni bir soluk getirerek İstanbul’un göbeğinde yer alan Taksim’deki Yaklaşım Tüneli gibi yaratıcı ve ilgi çekici projelerle şehre yeni zenginlikler katmıştır.

Yaklaşım Tüneli Nedir?

Tünel 200 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde ve 4,5 metre yüksekliğinde olup bir ucu en yoğun kullanılan raylı hatlardan birine, diğer ucu ise şehrin en hareketli noktalarından olan Taksim – Harbiye’ye açılmaktadır. İstanbul Bienali kapsamında ilk defa kullanılacak olan Yaklaşım Tüneli Taksim’i ziyaret ederek oldukça farklı bir konseptte olan sergide güzel vakit geçirebilirsiniz.

Yaklaşım Tüneli Sergisinde Neler Var?

Yaklaşım Tüneli nedir sorusunu yanıtladıktan sonra sergide neler var sorusu merak konusu olabilir. Öncelikle bu serginin daha önceki gittiğiniz sergilerden oldukça farklı, bol ışıklı ve pırıl pırıl bir sergi salonu olmadığını bilmelisiniz. Eğer beklentiniz bu yöndeyse hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Tüneli ziyaret eden birçok sanatçı ve sanatsever, sergiyi gezdikten sonra zaten klasik sergilerden sıkılmış olduklarını ve böylesi farklı bir konseptte sergiyi gezme fırsatı yakaladıkları için mutlu olduklarını ifade etmiştir. 2005 senesinde söz konusu tünelde bir Mimarlar Kongresi toplantılısı yapılmış ve bu toplantı için yapılan sergide duvara çizilen eserler hala görünmektedir. Karşı Sanat Çalışmaları ekibinden sergiyi gezen ve eserin sahibini tanıyan bir sanatçı; eserin künyesi hakkında kısa bilgiler vermiş, eser de bu bağlamda 17 yıl sonra tekrar aynı yere yerleştirilmiştir.

Yaklaşım Tüneli Nedir?

Yaklaşım Tüneli, aslında şu herkes tarafından bilinen korku tünellerini de anımsatmaktadır. Kimileri tüneli gezerken kendini korku tüneli geziyormuş gibi hissettiklerini dile getirmiştir. Tünelin tarihte önemli bir konumunun olduğunu söylemek de mümkündür. Film yönetmeni ve sanatçı Carlos Casas’in araştırmaya dayalı bir projesi olan Kiklop, Mussoli’nin 1930’ların ortalarında doğduğu coğrafya olan İtalya’daki bir kasabada kurmuş olduğu bir eski uçak fabrikası vardır. Fabrikanın tasarımında Uzun Boru Deneyleri Uluslararası İşbirliği Merkezi (CICLoPE) adlı bir askeri havacılık tesisinden etkilenmiştir. Burası aynı zamanda Yaklaşım Tüneli projesinin geliştirildiği yer olup akışkanlar dinamiği, türbülans, sürtünme gibi konularda araştırma yapılması için de kurulmuştur. Burada, dünyanın en uzun borularından biri üretilmiş ve Carlos Casas, bienal için hazırlamış olduğu “Kiklop” adlı çalışmasıyla ekolojik ve fizyolojik travmaların bıraktığı miraslarla ilgili duyusal keşiflere yenisini eklemiştir.

Sese ve görselliğe dayalı olan proje, Taksim metro istasyonuna bağlanan ve yakın bir zamanda sergi mekanı olarak yeniden değerlendirilen Metro İstanbul Yaklaşım Tüneli Taksim’de mekana özgü bir tasarım olarak sunulmaktadır. Tünelin bir yankılama odası olarak kullanıldığı Predappio borusu, geçmişin yankılarına derinden gelen bir hatırlamayla su yüzüne çıktığı, insanı içine alan bir çekicilik sunuyor.

Yaklaşım Tüneli Sergisinde Hangi Sanatçıların Eserleri Var?

Yaklaşım Tüneli Nedir?

Sergide yerel ve uluslararası düzeyde tanınmış olan onlarca sanatçının eserini görebilmek mümkündür. Bu sanatçılardan bazıları; Arek Qadrra, Berka Beste Kopuz, Canavar, Deniz Çimlikaya, Ece Eldek, Eda Aslan, Eda Emirdağ & İrem Nalça, Emin Köseoğlu, İpek Yücesoy, İsmet Köroğlu, Marina Papazyan, Metehan Özcan, SABO, Seydi Murat Koç, Umut Erbaş ve Yekateryna Grygorenko şeklinde sıralanabilir.

Yaklaşım Tüneli Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Tünel, pazartesi haricinde haftanın her günü saat 10.00 – 18.00 arası ziyaret açıktır. Girişler ücretsiz olup bilet alımı vs. bulunmamaktadır. Epilepsi ve tansiyon hastalarının, kapalı alan korkusuna sahip olan bireylerin girmesi pek uygun değildir.

Bu içeriğimizde Yaklaşım Tüneli nedir sorusu ile birlikte sergiye ait birçok konuda bilgiler sunulmuştur. Siz de İstanbul’da farklı şeyler yapmayı düşünüyorsanız sergiyi ziyaret edebilirsiniz. Buna benzer daha birçok gezi içerikleri için YouTube kanalımıza da göz atabilirsiniz.

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri