ÇocukİstanbulKeşfet

İstanbul Robot Müzesi: Türkiye’nin İlk İnsansı Robot Müzesi İçin Detaylar

İstanbul Robot Müzesi Nerede?

Türkiye’nin seri üretim ile insansı robot üreten ilk robot fabrikası olan AKINROBOTICS, henüz 15 Aralık 2022 tarihinde ziyarete açılmıştır. 1995 senesinde kurulan AKINSOFT yazılım şirketinin bir parçası olan AKINROBOTICS, 2009 senesindeki yoğun AR-GE çalışmaları ile hizmet sektörüne yönelik etkileyici ve tren teknolojik ürünler, yapay zeka ile çalışan robotlar üreterek dünya için bir ilki gerçekleştirmiştir. Bu içeriğimizde Türkiye’nin ilk insansı robot müzesi olan İstanbul Robot Müzesi için giriş ücreti, ulaşım, müzede yer alan robotlar hakkında bilgiler sunulmuştur.

robot müzesi
robot müzesi

İstanbul Robot Müzesi’nde Neler Var?

2009 senesinde AKINROBOTICS’in kuruluşlundan günümüze kadar olan süreçte, yürütmüş olduğu tüm robotik çalışmalarını; 377 metrekarelik 2 ayrı sergi salonunda, 160 metrekarelik giriş bölümünde ve 110 metrekarelik asma katta sergilemektedir. Ayrıca müzeyi ziyarete gelecek olan çocukların keyifli zaman geçirebilmeleri için robotik etkinlik atölyeleri, sosyal robotlar ile etkileşime girebilecekleri alanlar da müze kapsamında yer almaktadır. Türkiye’nin ilk insansı robot müzesini gezecek olacak olanlar için uzman rehberler robotlar hakkında bilgilendirme yapmaktadır. Müzeyi gezerken;

  • AKINROBOTICS tarafından geliştirilen 100’den fazla robot,
  • Robotların üretim süreçlerinde kullanılan yüzlerce motor ve motor parçaları,
  • 800’den fazla elektronik devre,
  • 400’ü aşkın mekanik ürün,
  • 200’den fazla eskiz çalışması,
  • Yaklaşık 8000 adet robotik ürünü gözlemleyebilme fırsatına sahip olacaksınız.
robot müzesi
robot müzesi

Müze içerisinde; robot deneme çalışmaları, yapay zeka yardımıyla çalışan insansı robotlar, sosyal robotlar, hizmet robotları, tarım robotları, temizlik robotları, endüstriyel robotlar ve daha birçok robot çalışması yer almaktadır. Buna ek olarak yine yerli üretim olan ve robotik çalışmalarda kullanılan akıllı aktüatörler, BLDC motorlar, kontrol devreleri, geliştirme kitleri gibi çalışmaların bulunduğu özel bir bölüm de yer almaktadır.

Müzeyi ziyaret edenler; robotların etkileşim anlarına çok yakından tanıklık edebilecektir. Örneğin robot kol ile kıyasıya mücadele ederek Tic-Tac-Toe oynanabilmektedir. Quadroped robotu ARAT’ın engel ve parkurları altüst edişini izlemek, ADA-7’nin sohbet etme ve dans becerilerini görmek, taklit yeteneklerini izlemek harika bir deneyim olacaktır. İşte İstanbul Robot Müzesi içerisinde yer alan robotlar hakkında daha detaylı bilgiler:

Müzedeki Robotlar

Mini Ada Robotu

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen ve tamamen yerli üretim olan Mini Ada Robotu, sosyal robot olarak da bilinmektedir. Robotun geliştirilmesine ilk kez 21 Şubat 2018 tarihinde başlanmış ve ilk versiyonu yaklaşık 2 ay içerisinde tamamlanmıştır. Mini Ada Robotu şu an kullanılabilen, satın alınabilen ve kiralanabilen bir robot olup geliştirme çalışmaları hala devam etmektedir.

robot müzesi
robot müzesi

Mini Ada Robotu, 123 santimetre boyunda ve 45 kilogram ağırlığındadır. Üzerinde bulunan lityum iyon pil sayesinde 4 saat sürede şarj edilmekte ve 8 saat boyunca kullanılabilmektedir. 360 derece serbest dönüş yapabilir ve dakikada 50 metre hızla hareket edebilir. Yapay zeka ile donatılan robotun mikrofonları çevresinde sesleri algılayabilmekte ve ses filtreleme özelliği sayesinde gürültülü bir ortamda olsa dahi ana sesin yönünü algılayabilmektedir. Robotun kolları 3 eksenli çalışabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Yukarı, aşağı, yan ve geri olmak üzere hareket alanları vardır. Alt gövdesinde çarpma ve düşme sensörleri bulunur. Bu sayede çevresindeki nesneleri fark ederek yönünü değiştirmektedir. Baş kısmında yer alan temas sensörü ise teması algılayarak karşılık verir. Müzenin en gözde robotu olan Mini Ada görülmeye değer bir teknoloji harikasıdır.

ARAT: Engel Tanımaz 4 Ayaklı Robot

İstanbul Robot Müzesi içerisinde bulunan bir diğer popüler robot da ARAT’tır. Bu robot; yokuşlarda, engebeli alanlarda ya da merdivenlerde hareket edebilmektedir. Denge koruma algoritması ile donatılmıştır. 4 ayaklı olup bir engel ile karşılaştığında üzerinde yer alan sensörler sayesinde çevresindeki engelleri sınıflandırarak engellere göre hareket edebilmektedir.

 

robot müzesi
ADA-7

ARAT, gerçek zamanlı kinetik hesaplamalar yapabilmektedir. Bu sayede dışarıdan gelen darbelere karşı koyabilir. Dışarıdan bir darbe alacağı esnada duruş şeklini değiştirerek ya da çeşitli hareketler yaparak ayakta kalmaya çalışmaktadır. Dayanabileceğinden daha sert bir darbe alıp düşmesi halinde dışarıdan herhangi bir destek almadan kendiliğinden ayağa kalkabilmektedir. Tamamen yerli üretim olan ARAT; 75 santimetre uzunluğunda, 44 santimetre genişliğinde, 58 santimetre yüksekliğinde ve 27 kilogram ağırlığındadır. Toplam 12 ekleme sahip olup 9 kilograma kadar ağırlık taşıyabilmektedir.

İstanbul Robot Müzesi Giriş Ücreti

robot müzesi
robot müzesi

Müze hakkında bir diğer merak edilen husus da giriş ücretleridir. İstanbul Robot Müzesi biletleri tek tip değildir. Çeşitli üyelik paketleri mevcuttur. Müzenin resmi web sitesi üzerinden üyelik kart işlemleri hakkında daha detaylı bilgi salabilirsiniz. İstanbul Robot Müzesi üyelik kartı ile müzeyi 1 yıl boyunca ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bu kart sayesinde; müze mağazalarından indirimli alışveriş yapabilir, etkinlik ve eğitim programlarına katılabilir, aylık bülten aboneliğinden faydalanabilirsiniz. 3 farklı üyelik kartı mevcuttur. Bunlar:

Mini ADA Üyelik Kartı

Üyelik süresi boyunca sahibine 1 senelik ücretsiz giriş hakkı tanır. Üyelik süresince 1 misafir getirebilme hakkı verir. Müzede yer alan mağazada, kafede, etkinlik ve eğitim programlarında %10 indirim fırsatı tanır. 1 yıllık üyelik ücreti 500 TL’dir.

ARAT Üyelik Kartı

Üyelik süresi boyunca sahibine 1 senelik ücretsiz giriş hakkı sağlar. Üyelik süresince 3 misafir getirebilme olanağı vardır. Müzede yer alan mağazada, kafede, etkinlik ve eğitim programlarında %15 indirim fırsatı tanır. 1 yıllık üyelik ücreti 750 TL’dir.

AKINCI Üyelik Kartı

Üyelik süresi boyunca sahibine 1 senelik ücretsiz giriş hakkı sağlar. Üyelik süresince 3 misafir getirebilme olanağı vardır. Üyelik süresi boyunca kart sahibinin eşine ve 18 yaşından küçük 2 çocuğuna giriş hakkı tanır. Müzede yer alan mağazada, kafede, etkinlik ve eğitim programlarında %20 indirim fırsatı tanır. 1 yıllık üyelik ücreti 900 TL’dir.

Tam bilet ücreti 125 TL, indirimli bilet ücreti 75 TL, yabancı uyruklu ziyaretçiler için tam bilet 275 TL, yabancı uyruklu ziyaretçiler için indirimli bilet ücreti 165 TL’dir. İndirimli biletlerden yararlanabilecekler; 3 yaş ve üzeri çocuklar, 7-25 Yaş arası öğrenciler, öğretmenler, 65 yaş ve üstü ziyaretçilerdir.

  • Biletinizi İnsansı Robot Müzesi resmi web sitesinden online olarak satın alarak %15 indirimden faydalanabilirsiniz.

İnsansı Robot Müzesi Ulaşım

robot müzesi
ILK-KAT-GENIS

Müze, Avcılar’da Akınsoft Plaza’da yer almaktadır. Özel araçlarıyla gidecek olanlar D-100 – E5 Karayolunu kullanmalıdır. Otobüs ile gidecek olanlar ise;

  • 146 – Boğazköy / Bahçeşehir – Bakırköy
  • 76 – Beylikdüzü – Bakırköy
  • 76B – Avcılar Cihangir Mahallesi – Bakırköy
  • 76C – Büyükçekmece – Bakırköy
  • 76O – Avcılar Cihangir Mahallesi – Otogar
  • 76Y – İhlas Marmara Evleri – Bakırköy hatlarını kullanarak müzeye 1 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Avcular Murat Kölük Devlet Hastanesi durağında inebilir.

Metrobüs ile gidecek olanlar Şükrübey metrobüs durağı ya da Avcular Merkez Üniversitesi durağında inmelidir. Her iki durak da müzeye ortalama 5 dakikalık yürüyüş mesafesinde yer almaktadır. Detaylı bilgi için telefon: 0552 179 12 98.

Bu içeriğimizde Türkiye’nin ilk insansı robot müzesi hakkında kapsamlı bilgiler sunulmuştur. Buna benzer daha birçok güncel gezi ve tatil fikirlerinden haberdar olmak için YouTube kanalımıza göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri