İstanbulKeşfetYurtiçi Gezilerimiz

İstanbul’da Müzekart ile Ücretsiz Gezilebilecek Yerler

İstanbul’da Müzekart ile Nereler Gezilir?

İstanbul, ülkemizin en önemli turizm ve metropol şehirlerinden biridir. Şehirde gezilip görülmeye değer çok sayıda tarihi ve turistik mekan, doğal güzellikler, müzeler bulunmaktadır. Eğer yeni yerler görmeyi seviyor, sık sık geziyorsanız bir Müzekart sahibi olmanız faydalı olabilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren tüm müzelerde, tarihi yapılarda geçerli olan Müzekart ile birçok yeri ücretsiz ve sınırsız bir şekilde gezip görebilirsiniz. Bu içeriğimizde de İstanbul’da Müzekart ile ücretsiz gezilebilecek yerler listelenmiştir.

İstanbul’da Müzekart Geçen Yerler

Topkapı Sarayı

İstanbul’da Müzekart ile ücretsiz gezilebilecek yerler

İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırılan Topkapı Sarayı, padişahların yaptırdıkları ilave yapılarla günümüzdeki görünümünü almıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılmıştır. Tarih boyunca birçok Osmanlı padişahı burada yaşamıştır. Kuruluş yıllarında yaklaşık 700 bin metrekarelik bir alanda yer alan sarayın bugünkü alanı yaklaşık 80 bin metrekaredir. Saray halkının Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı gibi saraylarda yaşamaya başlaması ile Topkapı önemini yitirmiş ve içinde devlet görevlileri yaşamıştır. Topkapı Sarayı’nın ilk defa bir müze gibi ziyarete açılması Abdülmecid döneminde olmuştur. Günümüzde yerli ve yabancı on binlerce turisti kendine çeken yapı, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiştir. İstanbul Tarihi Yarımada içerisindeki tarihi eserlerin en başında gelen yapıyı Müzekart ile ücretsiz şekilde gezebilirsiniz. Topkapı Sarayı’na Müzekart sahibi olmayanlar için giriş ücreti 60 TL, kombine biletler (Topkapı Sarayı + Aya İrini) yerli ziyaretçiler için 100 TL, yabancı ziyaretçiler için 320 TL’dir.

Küçüksu Kasrı

İstanbul’da Müzekart ile ücretsiz gezilebilecek yerler

İstanbul’un Anadolu Yakası, Beykoz ilçesinde yer alan Küçüksu Kasrı ya da bir diğer bilinen adıyla Göksu Kasrı günümüzde tarihi bir köşk olarak varlığını sürdürürken aynı zamanda restoran olarak hizmet sunmaktadır. 1856 senesinde yapımına başlanan köşkün tamamlanması 1751 senesini bulmuştur. Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış olup padişahın has bahçesi olarak kullanılmıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra yapı Devlet Konuk Evi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Küçüksu Kasrı önceleri iki katlı ahşap bir bina olarak inşa edilse de daha sonraki yıllarda birçok kez onarımdan geçmiş, bugünkü halini Sultan Abdülmecit zamanında almıştır. Tarihi yapı halk ziyaretine açıktır. Müzekart ile ücretsiz yerleri gezmek isteyenler burayı da ziyaret edebilir. Pazartesi ve perşembe günleri hariç her gün 09.00- 17.00 saatleri arasında açıktır.

Dolmabahçe Sarayı

İstanbul’da Müzekart ile ücretsiz gezilebilecek yerler

İstanbul’da Müzekart ile ücretsiz gezilebilecek yerler için bir diğer öneri de Dolmabahçe Sarayı’dır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmış en değerli yapılar arasındadır. Batı mimarisiyle tasarlanmış olan yapı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı’nın modernleşme amacına yönelik en somut örnekleri arasında gösterilmektedir. Beşiktaş’ta, Kabataş’tan Beşiktaş’a uzanan Dolmabahçe Caddesi’yle İstanbul Boğazı arasında, 250 bin metrekarelik bir alan üzerinde konumlanmıştır. Giriş ücreti 90 TL’dir. Dolmabahçe Sarayı + Harem Bileti 150 TL’dir. Dolmabahçe Sarayı + Harem + Milli Saraylar Tablolar Müzesi Bileti 200 TL’dir. Müzekart sahipleri için ücretsizdir.

Galata Kulesi

İstanbul’da Müzekart ile ücretsiz gezilebilecek yerler

İstanbul’un Galata semtinde bulunan kule, 6. yüzyılda Cenevizliler döneminde inşa edilmiştir. Cadı şapkası geçirilmiş bir görünüme sahip konik biçimindeki tepesi, fantastik bir hava katmıştır. Kule, şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olmakla birlikte şehrin en önemli yapıları arasında gösterilmektedir. 360 derecelik muhteşem bir panoramik bir İstanbul manzarası sunan yapıdan; İstanbul tarihi yarımadası, Haliç ve İstanbul Boğazı girişinden Adalar‘a kadar birçok yeri görebilirsiniz. Galata Kulesi her gün 10.00 – 19.00 (1 Kasım – 1 Nisan arası) 08.30 – 23.59 (1 Nisan – 1 Kasım arası) saatleri arasında ziyarete açık olup Müzekart sahipleri için girişler ücretsizdir.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

İstanbul’da Müzekart ile ücretsiz gezilebilecek yerler

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan, İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İslâm sanatı eserlerini kapsayan ilk Türk müzesidir. 1913 yılında yapımı tamamlanmış müze, Mimar Sinan’ın en önemli yapılarından biri olarak kabul gören Süleymaniye Camii külliyesi içinde yer almaktadır. 1914’te, “Evkaf-ı İslâmiye Müzesi” (İslâm Vakıfları Müzesi) adı ile ziyarete açılmış olsa da Cumhuriyetin ilanı ile birlikte bugünkü adını almıştır. İstanbul’un en önemli turistik yapılarından biri olan müzeye, Müzekart ile ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı

İstanbul’da Müzekart ile ücretsiz gezilebilecek yerler

İstanbul’da şehrin su gereksinimini karşılamak üzere 527 senesinde inşa edilmiş olan Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya’nın güneybatısında, Soğukçeşme Sokağı’nda yer almaktadır. Suyun içinden yükselen pek çok mermer sütun olması sebebiyle Yerebatan Sarayı olarak anılmaya başlanmıştır. Çok önceleri Sarnıcın üzerinde bir bazilika bulunması nedeniyle Bazilika Sarnıcı olarak da adlandırılmıştır. Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılan bu yapı, şehrin büyük bir bölümünün su ihtiyacını karşılamıştır. İstanbul’un Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesinden sonra Sarayburnu ve Bahçe Kapısı civarına su dağıtım merkezi olarak hizmet sunmaya başlamıştır. Osmanlılar’ın şehirde kendi su tesislerini kurmasından sonra kullanılmasa da şehrin önemli simgelerinden biri haline gelmiştir. Haftanın her günü ziyarete açıktır. Saat 09.00 – 19.00 arasında ziyaret edilebilir. Müzekart geçerli değildir. Giriş ücreti; yerli ziyaretçi için 50 TL, yabancı turistler için 190 TL, öğrenci ve öğretmenler için ise 20 TL’dir.

Rumeli Hisarı

İstanbul’da Müzekart ile ücretsiz gezilebilecek yerler

İstanbul’da Müzekart ile ücretsiz gezilebilecek yerler kapsamında Rumeli Hisarı da gezilebilir.  Bebek ve Emirgan arasında yer alan Rumeli Hisarı, 30 dönümlük bir arazi üzerinde konumlanmıştır. Yapı, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’u Karadeniz’den gelebilecek tehditlere karşı güvende tutmak amacıyla yaklaşık 4 ayda yaptırılmıştır. Hisarın inşasına, 15 Nisan 1452’de başlanmış olup iş bölümü yapılarak her bölümün inşası bir paşanın denetimine bırakılmıştır. Kıyı tarafına bakan bölümün inşasını da bizzat Fatih Sultan Mehmet’in kendisi üstlenmiştir. 31 Ağustos 1452’de inşası tamamlanan hisar dünyanın en büyük kale burçlarına sahiptir. Zemin katları ile birlikte Saruca Paşa ve Halil Paşa kuleleri 9 katlı olup Zağanos Paşa Kulesi ise 8 katlı olarak inşa edilmiştir. Pazartesi günleri kapalı olan hisara Müzekart sahipleri ücretsiz olarak giriş yapabilir.

İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul’da Müzekart ile ücretsiz gezilebilecek yerler

İçerisinde yer alan 1 milyonu aşkın eserle dünyanın en büyük müzeleri arasında bulunan İstanbul Arkeoloji Müzesi, 19. yüzyılın sonlarında ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından İmparatorluk Müzesi olarak kurularak 1891 senesinde ziyarete açılmıştır. Söz konusu müze, Türkiye‘deki ilk müzecilik çalışmalarını bünyesinde toplar. Fakat sistematik bir biçimde müzeciliğin kurumsal olarak ortaya çıkışı İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin 1869 yılında Müze-Hümayuni’nin (İmparatorluk Müzesi) kuruluşu ile olmuştur. Kompleks bir müze olan yapının içerisinde tarihi farklı dönemlere denk gelen birçok yapı yer almaktadır. En eski yapı Çinili Köşk olarak bilinmektedir. Bu köşk, II. Mehmet’in İstanbul’da yaptırdığı sivil mimari örneklerinin en eski olanıdır. Pek çok antik eseri yakından inceleme fırsatı bulabileceğiniz bu müzeyi, Müzekart ile birlikte ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.

Müzekart ile İstanbul’da gezebileceğiniz diğer yerler;

  • Dolmabahçe Saat Müzesi,
  • Fethiye Müzesi, Havalimanı Müzesi,
  • Maslak Kasırları,
  • Beylerbeyi Sarayı,
  • Aynalıkavak Kasrı,
  • Okçular Tekkesi Müzesi,
  • Beykoz Mecidiye Kasrı,
  • Galata Mevlevihanesi,
  • İstanbul Türbeler Müzesi ve daha fazlası.

Buna benzer daha birçok tatil ve gezi önerileri için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri