Yurtiçi Gezilerimiz

Türkiye’de Gezilecek Tarihi Yerler: Karadeniz’in Önemli Tarihi Durakları

Karadeniz Tarihi Yerler

Ülkemizde gezilip görülmeye değer çok sayıda tarihi rota vardır. Tarihi yerlerin büyük bir bölümü ise Karadeniz’de yer almaktadır. Türkiye’nin en fazla tabii varlıklarının olduğu bir bölge olması sebebiyle de ön plana çıkmıştır. Karadeniz Bölgesi, genellikle gezilecek tarihi şehirleriyle ve mekanlarıyla turizm faaliyetlerini geliştirmiştir. Bu içeriğimizde Türkiye’de gezilecek tarihi yerler kapsamında Karadeniz ele alınmıştır. İşte kapsamlı bir Karadeniz turu yapacaklar için Karadeniz’in önemli tarihi durakları:

Karadeniz’de Görülecek Tarihi Mekanlar

Atatürk Köşkü – Trabzon

Türkiye’de gezilecek tarihi yerler

Trabzon’un Soğuksu Mahallesi sınırlarında bulunan Atatürk Köşkü, 19. Yüzyılın başlarında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak inşa ettirilmiştir. Köşkte Avrupa ve Batı Rönesans’ının mimari etkileri belirgin olarak görülmektedir. Köşkün giriş katında; yemek odası, dinlenme odası, oturma odası ve misafir odası gibi bölümler yer alır. Birinci katında; yatak odası, bekleme odası, çalışma odası ve toplantı odası vardır. İkinci katta ise 2 tane oda mevcuttur. 1924 yılında Atatürk’ün Trabzon’u ilk ziyareti esnasında Atatürk burada ağırlanmıştır. 1930’da ikinci kez şehre ziyarete gelen Atatürk yine burada konaklamış ve oldukça memnun kalmıştır. Daha sonra gerekli çalışmalarla burası Atatürk’e temlik edilmiştir. Zamanla köşk bir heyet raporuyla Atatürk’e tapulanarak teslim edilmiştir. Atatürk ise “Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. İnsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum.” diyerek köşkün devlete bırakılmasını istemiştir. 1943 senesinde ise müzeye dönüştürülmüştür. Giriş ücreti 12,5 TL’dir.

Tios Antik Kenti – Zonguldak, Filyos

Tios-Antik-Kenti

Milattan önce 7. yüzyılda küçük bir yerleşim yeri olarak kurulan Filyos, tarih boyunca birçok krallığa ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tios kentinin ise Miletos kolonisine bağlı bir rahip tarafından kurulduğu kabul edilmektedir. Kimi kaynaklara göre kentin ismi de bu rahipten gelmektedir. Tarihi kent, Helenistik dönemde Herakleia Tiranlığı, Bithynia ve Pontus Krallıkları’na bağlı olarak varlığını sürdürmüştür. Milattan önce 70’li yıllara gelindiğinde Romalılar burayı yağmalayarak ele geçirmiş ve kentte balıkçılık, ticaret gibi faaliyetler yoğunlaşmıştır. Günümüzde burada çok sayıda arkeolojik çalışmalar yapılmıştır ve hala da yapılmaya devam etmektedir. Tios Antik Kenti’nin en önemli özelliklerinden biri Türkiye’nin Karadeniz kıyısında üzerine modern yapı inşa edilmemiş tek antik kent olmasıdır. Filyos’a geldiğinizde antik kent haricinde Filyos Kuş Cenneti’ni ve plajları da gezip görebilirsiniz. Giriş ücreti 20 TL’dir. Zonguldak şehir merkezinden yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan antik kent, İstanbul’a ise 410 km uzaklıktadır.

Aynalı Mağara – Amasya

Amasya gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Türkiye’de gezilecek tarihi yerler listemizin olmazsa olmazlarından biri de Amasya’nın Ziyaret beldesi mevkiinde yer alan Aynalı Mağara’dır. Burası milattan önce 2. yüzyılda Helenistik dönemde Amasya’da yaşam sürmüş bir rahibin anıt mezarıdır. Mağaraya girişte “Büyük Rahip Tes” yazısı görülmektedir. Mezar odası dikdörtgen biçiminde olup girişin sağ tarafında bir mezar nişi ve teknesi yer almaktadır.  Mezar odasının duvarlarında 11. yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilen renkli duvar resimleri de bulunmaktadır. Mağara içerisinde ise biri kare diğeri dikdörtgen biçiminde olmak üzere 2 oda yer almaktadır. Yaklaşık 15 metre kadar yüksekliğe sahiptir. Mağaranın tamamı parlatılmış olduğundan güneş ışığı vurduğunda mağaranın cephesi ayna gibi parlamaktadır. Bu sebeple de mağaraya bu isim verilmiştir. Aynalı Mağara, Amasya şehir merkezine bağlı Ziyaret beldesinde bulunur. Şehir merkezine yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunur.

Amisos Tepesi – Samsun

Türkiye’de gezilecek tarihi yerler

Tarihi milattan önce 6. yüzyıla uzanan Amisos Tepesi, 1995 senesinde keşfedilmiş bir alandır. Kısa bir teleferik yolculuğu ile ulaşabileceğiniz tepede, Helenistik dönemde yaşadığı varsayılan ve Pontus Krallığı’nın da yönetici ailelerinden birine ait olduğu düşünülen 2 tümülüs yer almaktadır. Tümülüslerde yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde kişisel eşyalar bulunmuştur. Bu eşyaların milattan önce 4. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Miletoslular tarafından kurulduğu tahmin edilen bölgenin üst kısımlarına Yukarı Kent, alt kısımlarına ise Aşağı Kent adı verilmiştir. Yukarı Kent’in yaklaşık 44 hektarlık bir alandan oluştuğu bilinmektedir. Burada şehrin önde gelen, varlıklı aileleri yaşarken aşağı kısımda köleler yaşamaktaydı. Geçmiş dönemde Baruthane Tepesi olarak da adlandırılan tepeden elde edilen eserleri Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde görebilirsiniz. Tepeye giriş ücretsiz olsa da ulaşım için teleferik kullanıldığından teleferiğe ücret ödemek durumundasınız.

Amasra Kalesi – Bartın

Türkiye’de gezilecek tarihi yerler

Şehrin tarihi dokusunu en net hissedebileceğiniz noktalardan biri Amasra Kalesi’dir. Bu kale Bizans Dönemi’nden günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşabilmiş değerli bir mirastır. Amasra’nın ilçe merkezinde yer alır ve içerisinde Küçük Kilise, Fatih Camii gibi yapıları barındırır. Kalenin yapım tarihi tam olarak net değildir. Ancak kalenin Bizanslılar haricinde Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından da kullanıldığı bilinmektedir. Kale, 14. ve 15. yüzyıllarda önemli onarımlardan geçmiştir. Fatih Sultan Mehmet bu yapı için “Dünyanın Gözü” benzetmesini yapmıştır. Amasra Kalesi, tarihi gezi yapmak isteyenler için kesinlikle doğru bir adrestir. Özellikle de kalenin Zindan Kalesi, Sormagir Kalesi gibi bölümleri kesinlikle görülmeye değerdir. 2013 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Girişler ise ücretsizdir.

İşhani Manastırı – Artvin

Türkiye’de gezilecek tarihi yerler

Türkiye’de gezilecek tarihi yerler için verilebilecek bir diğer örnek ise Artvin şehrinde yer alan İşhani Manastırı’dır. Burası “İşhan” olarak da bilinmektedir. Artvin’in Yusufeli ilçesinde yer almaktadır. Kilisenin günümüze dek ulaşan kitabesine göre 7. yüzyılda yapılmıştır. Piskopos III. Nerses’in emriyle inşa edilen bu yapının adı, 10. yüzyıla ait tarihi kaynaklarda sıkça geçmektedir. Burası her ne kadar tarihi bir mekan olsa da aynı zamanda doğa harikası bir alandır. Mistik güzelliklerle dolu bu köydeki evlerin mimarisi bile oldukça farklıdır. Taş işçiliği ve etkileyici mimarisiyle dikkat çeken bu yapı Artvin’in mutlaka görülmesi gereken tarihi ve kültürel değerleri içindedir. 1987 senesinde Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlıkları” olarak tescil edilmiştir. Çeşitli efsanelere de konu olan bu manastırı gün boyu ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Zilkale – Rize

Türkiye’de gezilecek tarihi yerler

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde ve Çat Vadisi üzerinde yer alan Zilkale, birinci derece arkeolojik sit alanıdır. Turizm açısından birçok yabancı turistin ilgisini çeken yapı yaklaşık 750 metre yüksekliktedir. Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde konumlanmıştır. 14. yüzyılda Trabzon İmparatorluğu döneminde inşa edildiğine dair görüşler mevcuttur. Osmanlı Devleti tarafından fethedilen kale o dönemde askeri amaçlarla kullanılmıştır. Kalede bulunan 2 el topu günümüzde Trabzon Müzesi’nde sergilenmektedir. Kale toplamda 3 bölümden oluşmaktadır ve her bölümü de ayrı bir güzelliğe sahiptir. 2011 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiş ve şehrin en değerli cazibe merkezlerinden biri halini almıştır. Kaleye girişler ücretli olmakla birlikte müzekart geçerlidir.

Bu içeriğimizde Türkiye’de gezilecek tarihi yerler kapsamında Karadeniz’in tarihi ve kültürel değerleri sıralanmıştır. Eğer Karadeniz’de kapsamlı bir tarihsel yolculuğa çıkmak istiyorsanız içeriğimizde sıralanmış olan mekanları alternatif olarak rehberinize ekleyebilirsiniz. Türkiye’de gezilecek yerler

Bunlara ek olarak daha fazla gezi ve tatil içerikleri için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri