Seyahat Haberleri

Selimiye Camii Çevre Düzenlemesi 6 Yıl Sonra Devam Ediyor!

Selimiye Camii Nerede

Selimiye Camii çevre düzenlemesi 2015 yılında yapılan kazılar sebebiyle durdurulmuştu. Hem restorasyon hem çevre düzenlemesi devam ediyor!

Selimiye Camii Hakkında Bilgi

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim’in yaptırdığı camiidir. Camii, Edirne sınırları içerisinde bulunmaktadır ve Mimar Sinan’ın, II. Selim’in emriyle yaptırdığı bir camiidir. Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan camii, Mimar Sinan’ın 80-90 yaşları arasında yaptığı eşsiz bir eserdir. Öyle ki Mimar Sinan bu yapı için ‘ustalık eserim’ demiştir.

Camiinin kitabesine göre eserin yapımı 1568 senesinde başlamıştır. Camii açılışının 1574 yılında, bir Cuma günü yapılmasına karar verilmişse de işler planlanan gibi gitmemiştir ve II. Selim, kendi adına yaptırdığı Selimiye Camii açılını görememiştir. Camii, 14 Mart 1575’te, planlanan tarihten bir yıl sonra ve II. Selim’in ölümünden sonra açılmıştır.

selimiye camii

Camii, 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Ancak bundan 11 yıl sonra 2011 yılında Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii, Dünya Mirası olarak tescillenmiştir.

Selimiye Camii’nin Ustası Mimar Sinan Kimdir?

Mimar Sinan, Koca Sinan olarak da bilinen inşaat mühendisidir. 1488 veya 1490 yıllarından birinde doğduğu bilinmektedir ve 17 Temmuz 1588 yılında vefat etmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşamış olan Mimar Sinan, Osmanlı mimarisine en büyük katkıları sağlamış kişidir.

selimiye camii

Mimar Sinan; Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat’ın padişah olduğu dönemlerde önemli eserler vermesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda Osmanlı başmimarı unvanına da sahiptir. Devşirme kökenli olan Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği eser ise bugün Edirne sınırları içinde bulunan Selimiye Camii.

Diğer önemli eserlerinden bazıları: Süleymaniye Camii, Mihrimah Sultan Camii, Şehzade Camii, Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı…

Süleymaniye Camii Çevre Düzenlemesi Başladı!

UNESCO Dünya Mirası Listesi içinde olan Süleymaniye Camii, 2015 yılında Selimiye Camii Çevresi ve Kentsel Tasarım Projesi kapsamında restorasyon çalışmalarının odağı olmuştu. Mimar Sinan’ın ustalık eserim olarak adlandırdığı bu yapı için düzenlenen proje sırasında camii bahçesinde Yemiş Kapanı Hanı bulunmuştu. Arkeolojik kazıların devam etmesine karar verilince çevre düzenlemesi projesi durdurulmuştu.

6 yıl sonra 2021 yılında çevre düzenlemesinin yeniden başladığı haberi duyruldu. Edirne Milletvekillerinden biri olan Fatma Aksal, “Yılan hikayesine dönen bir çevre düzenlemesi vardı.” Sözlerini kullanırken Mimar Sinan’ın ustalık eserini UNESCO’nun dünya mirasına yakışır şekilde çevre düzenlemesi yapacaklarını duyurdu.

selimiye camii

Aksal, orijinaline uygun bir restorasyon çalışması olacağını, çalışmanın 3 yıla aşkın bir süreye yayılacağını söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü Selimiye Camii restorasyonunu gerçekleştirirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise çevre ve peyzaj çalışmalarını yürütecek.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Edirne Enez Plajı: Trakya’daki Tatil Fırsatı

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri