Seyahat Haberleri

İnsuyu Mağarası Binlerce Yıllık Tarihini Ortaya Çıkartıyor!

İnsuyu Mağarası Nerede?

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğünce gerçekleştirilen çalışmalarda İnsuyu Mağarası bilinmeyenleri gün yüzüne çıktı. Buz dağının görünmeyen yüzü ortaya çıkıyor.

İnsuyu Mağarası Gizemli Galeriler

Burdur şehir merkezine yaklaşık 13 km mesafede yer alan ve Çatağıl Köyü sınırları içerisinde bulunan İnsuyu Mağarası, tarihler 1965 senesini gösterdiğinde Türkiye’nin turizme kapılarını açan ilk mağarası olma hakkını kazanmıştı. Şimdilerde ise gezimagazin gündemine düşen gelişme, İnsuyu Mağarası içerisinde ziyarete açık olmayan alanlarının keşfi üzerine yapılan çalışmalar oldu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 6. Bölge Müdürlüğü önderliğinde gerçekleştirilen çalışmalarda ayrıca Akdeniz Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü çalışanları ve üyeleri ve Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç ile ekibi de desteklerini esirgemeden yer aldı. İnsuyu Mağarası keşifleri gezi haberleri çerçevesinde yeni bir pencere açacak. Keşifte, İnsuyu Mağarası derinliklerinde ziyarete açık olmayan galeriler ve göller tarandı, tespit ve etüt çalışmaları başarıyla gerçekleştirildi.

Bilindiğinden Çok Daha Fazlası!

Jeolojik açıdan incelendiğinde kalkerden meydana geldiği görülen İnsuyu Mağarası, iki yıl süren restorasyon faaliyetlerinin ardından yeniden yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı. İçerisinde kalker ve suyun birleşimi ile oluşan sarkıt, dikit ve dehlizler bulunan mağarada her bir metrelik sütunun 10 – 15 sene civarında oluştuğu biliniyor. Ayrıca mağarada gezintiye açık olan alan kısmı 500 metre olarak hesap edilirken DKMP 6. Bölge Müdürlüğünden gelen açıklamalara göre mağaranın gerçek uzunluğunun yaklaşık 8 bin 350 metrelere kadar ulaştığı bilgisi ortaya çıkıyor.

insuyu mağarası

Bilindiğinden çok daha fazla gizeme sahip olan İnsuyu Mağara’sının bunlara ek olarak içerisinde gezi haberleri gündemini heyecanlandıracak nitelikte özellikler olduğu da söyleniyor. Yine DKMP’nin yaptığı açıklamalara bakıldığında mağaranın çeşitli yönlere uzanan karmaşık galeri sistemlerine sahip olduğu ve bir çeşit “labirent mağara” özelliğine sahip olduğu anlaşılıyor.

Göller Tehlike Altında!

İnsuyu Mağarası içerisinde gezilebilen kısımda yani 500 metrelik alan içerisinde 9 adet gölün varlığı herkes tarafından bilinmekte. Yalnız son dönemde artarak tehlike saçmaya devam eden küresel ısınmanın etkilerinden mağara göllerinin de nasibini aldığı görüldü. Mağara içerisinde yer alan göllerin su seviyelerinde düşüşler yaşandı. Hatta bazılarında görülen kurumalar durumun ciddiyetini daha da belirginleştirdi.

Konuyla alakalı iyileştirme çalışmalarına başlayan Burdur Valiliği ve DKMP, mağaranın iç yapısına uyumlu olacak şekilde mağara içi aydınlatma ve peyzaj düzenlemeleri için çalışmalar gerçekleştirdi. Ayrıca DKMP’den gelen açıklamalara göre, bölgedeki mağara turizmini daha canlı hale getirmek için yeni etüt ve tespit çalışmalarının gerçekleşeceği anlaşıldı.

Daha fazla gezi haberleri almak isterseniz GeziLinki’ni takip edebilirsiniz. İlginizi çekebilecek güncel haberler arasında: Covid-19 Pandemisi Sürecinde İzole Seyahat Haberleri‘de var.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri