BursaMarmara

Uludağ Gezilecek Yerler: Türkiye’nin En Büyük Kış Sporları Merkezi

Uludağ Gezi Rehberi

Bursa’nın gözdesi, birçok etkinliği gerçekleştirebileceğiniz Uludağ’ı gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Uludağ gezilecek yerler sizi bekliyor.

Uludağ Nerede?

Uludağ, Bursa şehrinde yer alan bir dağdır. 2543 metre yüksekliğe sahip olan bu dağ, şehre gelenler için kayak, kış sporları ve doğa etkinlikleri sunmaktadır. Uludağ’ın çevresinde Uludağ Milli Parkı yer almaktadır. Etkinliklerin yanında Winterfest, Selfy Whitefest ve Bilyoner Winterfest gibi çeşitli kış festivalleri de Uludağ’da her yıl gerçekleştirilmektedir. Bu dağın en önemli özelliği, içinde bulunduğu Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağları arasında birinci sırada yer almasıdır. Ülkemizin en büyük kış sporları alanı da yine Uludağ’dır.

Uludağ, Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer almaktadır. Bursa şehir merkezine göre konumu olarak ise Uludağ, güneydoğu tarafında kalmaktadır. Uludağ’ın doğusunda ise İnegöl ilçesi yer almaktadır. Uludağ’ın Bursa şehir merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 35 kilometredir. Araç ile bu mesafe yaklaşık 1 saat 20 dakika sürmektedir.

bursa_uludağ
bursa_uludag

Uludağ Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir doğa harikası olan Uludağ, ilk olarak ünlü Antik Yunan tarihçisi Heredot’un kitabında kendisine yer bulur. Heredot Tarihi adlı bu kitapta Uludağ ilk adı olan Olympos adıyla anılmaktadır. MÖ 64- MS 21 yılları arasında yaşamış olan ünlü coğrafyacı Strabon ise Uludağ’dan bahsederken Olympos ve Mysia adını kullanır. O dönemde Mysia, gürgen ağacı anlamındadır. Strabon, Uludağ’ı anlatırken gürgen ağaçlarıyla kaplı olduğunu söylemiştir.

Uludağ’ın da içinde yer aldığı bölgede Hristiyanlık dininin hakim olduğu dönemde ise bu bölgeye birçok manastır kurulmuştur. Daha sonra ise Bursa ili ve çevresinde 1326 tarihinde Orhan Bey’in Bursa’yı fethetmesiyle Türk hakimiyeti başlamıştır. Bu döneme kadar Uludağ Olympos veya Mysia ismiyle anılmaktaydı. Türk hakimiyetinin ardından ise Uludağ, Keşiş Dağı ismiyle anılmaya başlamıştır. Uludağ adının bu görkemli dağa verilmesi ise 1925 senesinde gerçekleşmiştir.

Uludağ Tarihi

Cumhuriyet döneminden bu yana Uludağ’a olan ilgi giderek artmıştır. Birçok etkinlik, kış sporları bu dağ üzerinde gerçekleştirilmeye, festivaller düzenlenmeye başlamıştır. Uludağ’a gittiğinizde ayrıca çevresinde yer alan yaylaları da görmelisiniz. Kirazlı, Sarıalan, Sobra ve Kadı yaylaları Uludağ bölgesinde yer alan ayrı doğa harikalarıdır. Adını Uludağ’a gittiğinizde sıkça duyacağınız Keşiş Tepe’yi de görmelisiniz. Keşiş Tepe, Uludağ’ın en yüksek noktası zannediliyor ama değil. Zirvenin uzunluğuna oldukça yakın olan Keşiş Tepe, 2.486 metre yüksekliğindedir. Uludağ çevresinde yer alan ve mutlaka görmeniz gereken diğer yerler ise Uludağ Milli Parkı, Çobankaya Yaylası, Uludağ Aras Şelalesi, Buzlu Göl, Aynalı Göl, Kilimli Göl ve Softaboğan Şelalesi’dir. Etkinliklerin en aktif olduğu yer ise Uludağ Kayak Merkezi’dir.

uludağ
uludag

Uludağ’a Ne Zaman Gidilir?

Uludağ’da kış sporları, etkinlikleri ve festivalleri ünlüdür. Kışın nerede eğlenebilirim, nereyi gezebilirim diye soranların sorusuna çoğunlukla ilk olarak Uludağ cevabı verilmektedir. Bu nedenle Uludağ gezilecek yerler kış aylarında daha güzel olmaktadır. Aralık ayından mart ayına kadar kar Uludağ’da kalır ve bu bölgenin en canlı olduğu dönem ise bu zamanlardır. Festivaller, etkinlikler Uludağ’da aralık-mart ayları arasında gerçekleştirilir. Uludağ’da yağışın çok olduğu zamanlar olan ocak ve şubat aylarında hava sıcaklığı eksi derecelerde olmaktadır. Uludağ gezisine çıkmadan önce kar botu, kalın mont, eldiven, bere, atkı ve kazak gibi kışlık giyeceklerinizi yanınıza almalısınız. Bunun dışında kar gözlüğü yanınıza almanız karın gözünüzü kamaştırmaması açısından size avantaj sağlayacaktır.

Uludağ’da Ne Yenir? Uludağ’da Ne Yapılır?

Uludağ gezilecek yerler haricinde burada meşhur olan yiyeceklerden olan sucuk ekmeği mutlaka yemelisiniz. Tesislerin, otellerin olduğu bölgede ve kayak merkezinde sucuk ekmek yapan seyyar yemekçileri görebilirsiniz. Ortalama 20-30 lira arası bir fiyata sucuk ekmek yiyebilirsiniz. Uludağ çevresinde yer alan ve tavsiye edilen restoranlardan ilki, Deliçay Alabalık Lokantası ve Aile Yeri’dir. Balık çiftliğinde yer alan bu restoranda açık havada, doğa içerisinde balık yiyebilirsiniz. Bu restoranda ortalama 70-170 lira arası bir ücret ödeyerek karnınızı doyurabilirsiniz. Uludağ ve çevresinde yer alan ve tavsiye edilen bir diğer restoran ise Gözede Et Mangal/ Kahvalti Aile Yeri adlı restorandır. Burada et tarzı yemeklerden yiyebilirsiniz. Kahvaltı için de oldukça uygun olan ve doğanın içinde yer alan bu restoranda ortalama 40-80 lira aralığında bir ücret ödersiniz.

Uludağ’da yapılması gereken etkinliklerin başında kış sporlarından olan kayak gelir. Bunun dışında teleferikle de güzel bir Uludağ yolculuğuna çıkabilirsiniz.

Uludağ Gezisi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler&Tavsiyeler

Uludağ’a Bursa şehir merkezinden ulaşımda otobüs de kullanabilirsiniz. Özellikle Uludağ’ın canlı olduğu zamanlar olan kış aylarında Bursa şehir merkezinden Uludağ’a sık otobüs seferleri gerçekleştirilmektedir. Çevre ilçelerden de Uludağ’a otobüsle ulaşım oldukça kolaydır. Eğer kişisel aracınız yoksa ve taksiyle veya otobüsle şehir merkezinden Uludağ’a gitmeyi planlıyorsanız otobüs fiyat yönünden size avantaj sağlayacaktır. Uludağ içerisindeki yerler arasında ulaşım sağlamak için otobüsün yanında teleferik ulaşım ağını da kullanabilirsiniz. Buna benzer daha birçok gezi fikri ve tatil turları için GeziLinki’nin YouTube kanalını ziyaret edebilirsiniz.

Bursa Somuncu Baba Fırını ve Evi Gezi Rehberi adlı içeriğimiz için de tıklayabilirsiniz. 

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri