Başkent Ankara yaklaşık 6 milyonluk nüfusuyla ülkemizin İstanbul’dan sonra en kalabalık ikinci şehridir. Şehrin her köşesi etkileyici birçok güzelliğe sahiptir. Özellikle ülkemizin en çok ziyaret edilen anıtlarından olan Anıtkabir, şehrin simgesi haline gelmiştir. Ankara; parklarıyla, çok farklı tarzlardaki müzeleriyle, hareketli meydanlarıyla, coğrafi ve siyasal konumuyla, dünya çapındaki üniversiteleriyle ülkemizin en değerli şehirleri arasındadır. Ankara gezilecek yerler denildiğinde akla daha çok anıtlar ve müzeler gelir ancak şehirde görülecek çok güzel parklar, tarihi yapılar, doğal güzellikler de bulunmaktadır. İşte Ankara’da ne yapılır sorusuna cevaben Ankara’da gezilecek yerler…
Başlıklar
Mogan Gölü ve Parkı
Mogan Gölü ve Parkı yaklaşık 645 bin metrekarelik bir alan üzerinde konumlanmıştır. Bu alanın bir kısmı açık bir kısmı ise kapalı alanlardan oluşmaktadır. Sportif ve kültürel faaliyetler için Gölbaşı’nın en ideal yerlerinden biridir. Ahşap kıyı yolu boyunca gölün çevresini gezebilir, göl canlılarını gözlemleyebilir ve dilerseniz de oltayla balık tutabilirsiniz. Piknik alanları bir hayli büyüktür. Barbekü yerleri ve oturma alanları bulunmaktadır. Kalabalık aileler için uygun bir ortamı vardır. Çocuklar için ise oyun ve eğlence alanları bulunmaktadır. Ayrıca; istasyonlu koşu pistleri, 3 tane tenis kortu, 2 tane mini futbol sahası ve basketbol sahası vardır.
Gölün tüm çevresi restoran ve kafelerle doludur. Dilerseniz bu alanda da yemek yiyebilir ve bir şeyler içebilirsiniz. Bunlara ek olarak park içerisinde; golf, kaykay ve bisiklet alanları da bulunmaktadır. Burada yalnızca piknik değil birçok aktivite yapabilirsiniz. Kıyıda bulunan 25 metrelik deniz fenerine de çıkarak gölün tüm güzelliğini seyredebilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Mogan Gölü’ne giriş ücretsizdir. Piknik ve otopark da tamamen ücretsizdir. Toplu taşıma araçlarıyla buraya ulaşmak biraz zordur çünkü otobüslerin hareket saatleri belirsiz olmakla birlikte çok seyrek aralıklarla hareket etmektedir. Ancak yine de 157-3 numaralı otobüs kullanılabilir. Özel aracıyla gidecek olanlar ise şehir merkezinden yaklaşık 20-25 kilometrelik bir yolculuk yapacaktır.
Şehir merkezinden yaklaşık 25 km uzaklıkta, Gölbaşı ilçesinde yer almaktadır. Özel araçlarla çok kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilir. Toplu taşıma araçlarıyla gidecek olanlar Güvenpark önünden kalkan dolmuşları ya da Ulus’tan hareket eden 105-2, 106-2 numaralı EGO otobüslerini tercih edebilirler.
Ankara Kalesi
Şehrin simge yapılarından olan Ankara Kalesi, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. On binlerce yıllık tarihiyle, şehrin en eski yerlerinden biridir. Kalenin milattan sonra 7. yüzyılda Persler tarafından yapıldığı düşünülmektedir. 1832 senesinde Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa kalede restorasyon süreci başlatmıştır. Restorasyon sonucunda kale bugünkü halini almıştır. Kalenin yüksekliği yaklaşık 16 metredir ve kale duvarlarının ardından Ankara manzarası izlenebilmektedir. Ankara gezilecek yerler içerisinde Ankara Kalesi özel bir yere sahiptir. Çünkü burası hem tarihiyle hem de çevresindeki antikacı dükkanlarla, restoran ve kafelerle tarih kokan bir yerdir. Kale en çok yaz aylarında ilgi çekmektedir. Çünkü bu aylarda kale içerisinde ve çevresinde çeşitli festivaller düzenlenmektedir. Çeşitli görsel sanat ve müzikal etkinliklerle şenlenen kale, Ankara geziniz için güzel bir deneyim olabilecektir.
Ankara Kalesi’ne Ulus veya Sıhhiye’den yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yürüyüş yaklaşık 15-20 dakika sürecektir ancak yol biraz yokuşlu olduğundan yorucu olabilecektir. Kaleye girişler ücretsizdir ve haftanın her günü saat 08.00 – 17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ)
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Atatürk Orman Çiftliği, Ankara’da Anıtkabir ile birlikte mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Ankara’nın en büyük yeşil alanı olarak nitelendirilmektedir. Atatürk’ün vefatından 1 sene sonra hazineye bağışlanmıştır. Burası farklı kişilerden parça parça toprak satın alınarak oluşturulmuş ve zamanla çiftlik haline getirilmiştir. Normal çiftliklerden farklıdır çünkü içerisinde Atatürk’ün Selanik’te dünyaya geldiği evin bir benzeri, hayvanat bahçesi, Karadeniz havuzu gibi çeşitli yapılar bulunmaktadır. Ankara’nın en büyük yeşil alanı olarak nitelendirilmektedir. Atatürk’ün vefatından 1 sene sonra hazineye bağışlanmıştır.
Ankara’da ne yapılır sorusuna cevap olarak AOÇ’de kokoreç yenebilir. Buranın kokoreci oldukça meşhurdur ve yemeden dönmemelisiniz. Atatürk Orman Çiftliği içerisinde gezebileceğiniz yerler arasında; Gazi İstasyonu, AOÇ Hayvanat Bahçesi, AOÇ Atatürk Evi Müzesi, Devlet Mezarlığı, Saat Kulesi gibi yerler bulunmaktadır. Hayvanat Bahçesi 1940 senesinde ziyarete açılmıştır ve Türkiye’nin en büyüğüdür. AOÇ’ye girişler ücretsizdir. Ayrıca içerisinde gezilebilecek diğer yerlerden de ücret talep edilmemektedir. Saat 08.30 ile 17.00 arasında açık olup yazın 19.00’a kadar hizmet vermektedir. Çiftliğe EGO otobüslerinden; B1, B2, 519, 542, 220, 221 numaralı hatlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Kayaş – Sincan banliyö trenine bindikten sonra Gazi İstasyonu’nda inerek kısa sürede varabilirsiniz.
Dikmen Vadisi
Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Dikmen Vadisi, Ankara gezilecek yerler içerisinde en yeşil alanlardan biridir. Dikmen ve Ayrancı semtleri arasında bulunmaktadır. İçerisinde 20 bin tane ağaç ve on binlerce çiçek bulunmaktadır. Merkezi bir konumda bulunsa da doğayla oldukça iç içe bir yapısı vardır. Ankaralılar burayı daha çok sportif amaçlar nedeniyle tercih etmektedir çünkü burada trekking alanları bir hayli fazladır. Dikmen Vadisi içerisinden onlarca iş yeri, güzellik ve spor salonları, kafeler, seralar, lunapark ve binlerce konut bulunmaktadır. Hem modern hem de organik bir yaşam alanı sunmaktadır. Dikmen Vadisi’ne Sıhhiye’den hareket eden otobüsler ve minibüslerle kolay şekilde ulaşabilirsiniz. Girişler ücretsiz olup günün her saatinde açıktır.
Etnografya Müzesi
Namazgah semtinde yer alan Etnografya Müzesi 1925 senesinde, müze yapılması amacıyla hazineye bağışlanan arazi üzerinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 sene içerisinde açılışı yapılan müzede Türk kültürünün geleneksel yaşam örnekleri sergilenmektedir. Selçuklu döneminden günümüze kadar olan süreçteki çeşitli eserler müzede yer almaktadır. Anadolu Türk topluluklarına ait etnik kültürel eserler, müzenin değerli koleksiyonlarını oluşturmaktadır. Müzenin bir diğer önemli özelliği ise Ulu Önder Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e nakledilene kadar, müze binasında muhafaza edilmiş olmasıdır. Müzenin bir bölümü hala Atatürk’ün anısına istinaden kabir olarak ayrılmıştır. Anıtkabir’in inşası tamamlana kadar burası devlet adamları, halk ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmiştir. Müzeye Kızılay ya da Sıhhiye’den 15 dakika kadar yürüdükten sonra kolayca ulaşabilirsiniz. Müzeye girişler ücretli olup 15 TL kadar bir ücreti vardır. Müzekart+ ile sınırsız ziyaret edilebilir. Ziyaret saatleri haftanın her günü saat 08.30 ile 17.00 arasıdır.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi
Ankara gezilecek yerler içerisinde son sırada Ulucanlar Cezaevi Müzesi yer almaktadır. Burası Altındağ ilçesinin Hamamönü bölgesi içerisinde yer almaktadır. Atmosferi ile adeta büyüleneceğiniz ve son derece duygulu bir şekilde gezebileceğiniz bir müzedir. 1925 senesinde inşa edilmiş ve 2006 senesine dek mahkumların koğuşu olarak kullanılmıştır. 2011 senesinde müze olarak halkın hizmetine açılmıştır. Birçok tanınmış isme mesken olan yapı Ankara’nın en ilgi çekici yerlerinden biridir. Bu cezaevinde bir dönem; Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Arif, Yılmaz Güney, Nazım Hikmet Ran, Fakir Baykurt, Deniz Gezmiş, Bülent Ecevit, Muhsin Yazıcıoğlu gibi isimler kalmıştır. Ankara geziniz esnasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Müzeye girişler ücretsiz olup pazartesi günleri kapalıdır. Saat 10.00 ile 17.00 arasında ziyarete açıktır.
Bu içeriğimizde Ankara gezilecek yerler dahilinde gezilip görülmesi gereken yerler hakkında bilgiler verilmiştir. Buna benzer daha birçok gezi fikirleri için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ayrıca Ankara yöresel yemekleri, sokak lezzetleri ve müze rehberi için tıklayabilirsiniz.