Kırklareli

Demirköy Gezilecek Yerler: Kırklareli Demirköy Gezisi

Demirköy Gezisi

Kırklareli’nin turistik ilçelerinden biri olan Demirköy, 1914 senesinde ilçe statüsü kazanmıştır. İlçede 15 tane köy ve 1 tane de bucak bulunmaktadır. Yıldız Dağları’nın 400 metre kadar yükseğinde, ormanlar içinde kurulu doğası oldukça çekici bölgelerden biridir. Demirköy özellikle İstanbul’a olan yakınlığıyla günübirlik kaçamaklar için gezi alternatifleriniz arasında yer alabilir. Eğer Trakya bölgesine keşfe çıkmak istiyorsanız ve aynı zamanda İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kocaeli gibi şehirlere de yakın olsun diyorsanız Demirköy güzel bir seçenek olabilir. İşte Demirköy gezilecek yerler rehberi…

Demirköy Tarihi

Demirköy gezilecek yerler

Milat’tan önce 4200 ile 4000 yılları arasında bu bölgede Trak kabilelerinin yaşam sürdükleri bilinmektedir. Bu bölgenin bilinen en eski adı Samakofçuk’tur ancak bu çevrede demir madeninin Bir hayli fazla olması sebebiyle bu isim zamanla Demirköy olarak değişmiştir. 1369 senesinde bu bölge Bizanslıların egemenliği altına girmiş ve bu tarihten sonra ise Sultan I. Murat döneminde Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiştir. 1914 senesine kadar Midye yani günümüzdeki adı ile Kıyıköy ilçesinin bir beldesi olan Demirköy, bu seneden itibaren ilçe teşkilatına katılmıştır.

Demirköy’de Gezilebilecek Tarihi ve Turistik Yerler

Yıldız Dağları’nın yanı başında bulunan ve yemyeşil doğasıyla Kırklareli’nin en dikkat çeken ilçelerinden olan Demirköy gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine çeşitli alternatifler sunmaktadır. Demirköy’de gezebileceğiniz tarihi ve turistik yerler bu başlık altında sıralanmıştır.

Dupnisa Mağarası

Demirköy gezilecek yerler

Demirköy’ün Sarpdere Köyü sınırları içerisinde bulunan Dupnisa Mağarası, köyün yaklaşık 5 km batısında bulunmaktadır. Burası ülkemizin ikinci büyük mağarasıdır ve yaklaşık 180 milyon yıl önce oluştuğu bilinmektedir. 2 bin 750 metre uzunluğa sahip olan mağara birbirine bağlı iki kat ve üç mağaradan oluşmaktadır. Mağara içerisinde sürekli akan bir yeraltı nehri bulunur ve bu nehir üzerinde küçük göletler oluşmuştur. Mağara henüz 2003 senesinde turizme kazandırılmıştır. Ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken detaylar devasa sarkıt ve dikitlerdir. Mağaranın deniz seviyesinden yüksekliği 350 metredir ve doğası itibariyle çok ayrı bir güzelliğe sahiptir. Kırklareli şehir merkezine yaklaşık 60 km İstanbul’a ise 230 km uzaklıktadır.

İğneada

Demirköy gezilecek yerler

Kırklareli şehir merkezine 98 km, Demirköy ilçe merkezine ise 25 km uzaklıkta bulunan İğneada, Kırklareli’nin doğası en güzel yerleri arasındadır. Özellikle 20 km uzunluğundaki sahiliyle, masmavi deniziyle ve muhteşem havasıyla şehrin önemli turizm beldelerinden biridir. Trakya’nın Karadeniz sahil şeridindedir. İğneada’da dünya üzerinde örneği çok az bulunan longoz ormanları bulunmaktadır. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Avrupa’nın en büyük longoz ormanıdır. Ormanlık alan yaklaşık 2500 metrekarelik bir arazi üzerinde yer almaktadır. İçerisinde; 550 bitki türü, 45 canlı türü, 25 sürüngen türü, 55 memeli türü, 30 tür tatlı su balığı, 25 tür deniz balığı ve yüzlerce tür kuş bulunmaktadır. Bununla birlikte bu belde de koruma altına alınmış yedi tane göl bulunmaktadır. Her bir göl ayrı güzelliğe sahiptir. Ancak göçmen kuşlara ev sahipliği yapan Perina ve Hamam gölleri diğer göllere oranla daha rağbet görmektedir.

Beğendik Köyü

Demirköy gezilecek yerler

Demirköy gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden bir tanesi de Beğendik Köyü’dür. Beğendik köyü şehir merkezinden 113 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün en sevilen yerlerinden bir tanesi yaklaşık 3 km uzunluğundaki sahil şerididir. Köy Karadeniz kıyısının en batı noktasında yer alır. Kumsalı tamamen ince kumlarla kaplı olup denizi sığ bir yapıya sahip değildir. Şehirden uzaklaşıp kafa dinlemek, huzurlu bir ortamda kamp yapmak ve tamamen doğayla baş başa kalmak istiyorsanız Beğendik Köyü doğru bir tercih olacaktır. Köy ilçe merkezinden yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Fatih Demir Dökümhanesi

Demirköy ilçe merkezinde bulunan Fatih Demir Dökümhanesi, 15. yüzyılda döneminin en modern demir işletme merkezlerinden biri olmuştur. Demirhane, Osmanlı döneminde II. Mahmut zamanında oldukça kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçmiştir. Günümüzde ise bu tarihi alan çevresi tellerle çevrilmiş ve koruma altına alınmıştır. Bu yapının en önemli özelliği Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmek için kullandığı topları burada döktürmüş olmasıdır. Demirköy geziniz esnasında tarihi bir yer gezip görmek istiyorsanız burası güzel bir seçenek olabilir.

Demirköy Yeme İçme

Sini-Mantisi-1

Şehir ve ilçe yeme içme olanakları bakımından oldukça çeşitlilik göstermektedir. Demirköy’de Trakya’nın ve Kırklareli’nin en meşhur yöresel yemeklerini kolaylıkla bulabilirsiniz. Demirköy’e geldiğinizde yöreye özgü lezzetler tatmak istiyorsanız; Kırklareli köftesi, kuzu kapama, sini mantısı, sütlü hamur çorbası, papaz yahnisi ve soğan pidesi gibi yemekleri tercih edebilirsiniz.

Demirköy Konaklama

İlçe merkezinde konaklayabileceğiniz her bütçeye uygun butik oteller, pansiyonlar ve apart evler bulunmaktadır. Bunun haricinde Demirköy’de kamp yapabileceğiniz alanların sayısı da fazladır.

Demirköy Ulaşım – Demirköy’e Nasıl Gidilir?

Demirköy şehir merkezinden yaklaşık 65 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bununla birlikte Demirköy’ün; İstanbul’a olan uzaklığı 176 km, Edirne’ye olan uzaklığı 125 km ve Tekirdağ‘a olan uzaklığı ise yaklaşık 105 kilometredir.

Bu içeriğimizde Kırklareli’nin en turistik beldelerinden biri olan Demirköy hakkında bilgiler sunulmuştur. Demirköy’e yolu düşecek olanlar için bu içeriğimiz bir rehber niteliği taşımaktadır. Buna benzer daha birçok gezi ve tatil fikirleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz. Babaeski

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri