KaradenizYurtiçi Gezilerimiz

Karadeniz’de Gezilebilecek Tarihi Yerler: Karadeniz’in Tarih Kokan Rotaları

Karadeniz'de Tarihi Mekanlar

Karadeniz Bölgesi gezilecek yaylalarıyla, gelenekselleşen festivalleriyle, zengin mutfak kültürüyle ve elbette ki tarihi yapılarıyla ülkemizin sosyokültürel anlamda en gelişmiş bölgelerinden biridir. Karadeniz Bölgesi’nde gezilmeye değer birçok tarihi mekan, antik şehir, ören yeri ve anıtlar bulunmaktadır. Eğer tarih tutkunuysanız ve Karadeniz’in tarihini daha yakından tanıyıp keşfetmek istiyorsanız Karadeniz’de gezilebilecek tarihi yerler listemiz tam size göre olacaktır. İşte Karadeniz’in tarih kokan rotaları:

Karadeniz Bölgesi’nin Tarihi Mekanları

Hattuşaş Antik Kenti – Çorum

Karadeniz’de gezilebilecek tarihi yerler

Çorum şehrinin Boğazkale ya da eski bilinen ismiyle Boğazköy ilçesinde yer alan Hattuşaş Antik Kenti, eski Anadolu uygarlıkları içerisindeki en zengin ve en köklü uygarlık olarak bilinen Hititlerin başkentidir. Çorum’a bağlı Boğazkale ve Alacahöyük Milli Parkı içerisinde yer alan Hattuşaş Antik Kenti içerisinde 1906 senesinden beri arkeolojik çalışmalar sürdürülmektedir. Burayı gezmek için minimum 3 saatinizi ayırmalısınız. Çünkü antik kent oldukça büyük olup yürüyüş yolları vardır. Sıcak bir zamanda gidecek olursanız yanınıza şapka, şemsiye gibi ekipmanlar almalısınız. Antik şehir, nüfus ve ihtiyaçlar bakımından 2 bölüme ayrılmıştır. Bu bölümler “Aşağı Şehir” ve “Yukarı Şehir” olarak adlandırılmıştır. Her 2 bölümde de tapınaklar ve yaşam alanları mevcuttur. Antik kent içerisinde bulunan tabletlerde, tarihte yapılan ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş Antlaşması’na rastlanılmıştır. En eski yazılı belgeye ev sahipliği yapması yönüyle tarihte önemli bir konumu vardır. Hattuşaş Antik Kenti için giriş saatleri yaz dönemi 15 Nisan ile 2 Ekim arası olup 08:00 – 19:00; kış dönemi 3 Ekim ile 14 Nisan arası olup 08:00 – 17:00 olarak belirlenmiştir. 2022 için giriş ücreti 20 TL’dir.

Trabzon Kalesi – Trabzon

Karadeniz’de gezilebilecek tarihi yerler

Trabzon’un en yüksek kesiminde yer alan kale, Trabzon’da yer alan tarihi eserlerin günümüze kadar en iyi durumda ulaşabilenleri arasındadır. Deniz kıyısından başlayarak şehrin arkalarında kalan tepelere kadar uzanmaktadır. Bizans Çağı’ndan kalma temeller üzerinde yükselmiştir. Kale; Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Eski anıtlardan kalma taşlarla inşa edilmiştir. Yukarı Hisar’ın 300 metre kuzeyinde bir tiyatro var olmuş olsa da günümüze bu tiyatrodan hiçbir kalıntı ulaşamamıştır. Yukarı Hisar bölümü aynı zamanda iç kalenin koruyucusu göreninde olup akropol olarak kullanılmıştır. Bu bölümün milattan önce 2000’li yıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Bazı kaynaklarda burada; hipodrom, kule ve saray gibi yapılardan söz edilmiştir. Yine kaynaklarca buranın 527 – 565 yılları arasında İmparator Justinyen döneminde restorasyondan geçtiği bildirilmektedir. Trabzon Kalesi haftanın her günü ziyarete açıktır. Ancak güvenlik gerekçesiyle 17.00’den sonra giriş yasaktır. Tarihi yapıyı gezmek ise ücretsizdir.

Bolaman Kalesi – Ordu

Karadeniz’de gezilebilecek tarihi yerler

Karadeniz’de gezilebilecek tarihi yerler listemizin bir parçası da Ordu’nun Fatsa ilçesinde yer alan Bolaman Kalesi’dir. Kalenin tam olarak ne zaman yapıldığına dair somut bir bilgi bulunmamaktadır. İç kale üzerine 18. yüzyıla ait bir ahşap konak inşa edilmiştir. Bu konak burada “Kademoğlu Konağı” olarak tanınmaktadır. Kaleye dair bazı kaynaklarda yapım tarihine ilişkin Trabzon Pontus Rum İmparatorluğu işaret edilmektedir. Kalenin yapım amacı ise gözetleme ve denetimdir. İnşasında kesme taşlar kullanılmıştır. Kale içerisinde 13 ve 14. yüzyıllara ait olduğu düşünülen bir Bizans şapeli bulunmaktadır. Bu şapel çokgen apsid olup kalenin doğu cephesinden dışarıya doğru taşmış vaziyettedir. 1980 yılında aile mülkiyetinde yer alan bu yapı Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından restore edilmiş ve halka açılması için bağışlanmıştır. Ancak kalenin restorasyonu bu tarihten çok sonra başlamış ve 2000’li yılların başında Kültür Bakanlığı tarafından halka açılmıştır. Bolaman Kalesi, Ordu şehir merkezinden yaklaşık olarak 30 km uzaklıktadır. Fatsa ilçe merkezinden ise yalnızca 5 km mesafede yer almaktadır. Girişler ücretsizdir.

Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi – Samsun

Karadeniz’de gezilebilecek tarihi yerler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir yeri olan Bandırma Gemisi, 1878 senesinde Glasgov’da Trocadero ismiyle inşa edilmiştir. İlerleyen zamanlar “Kymi” adıyla uzun yıllar yük taşımacılığında kullanılmıştır. 12 Aralık 1891 tarihinde denize batmış ve daha sonra çıkarılarak onarılmıştır. 1894 senesinde ise o dönemdeki adıyla İdare-i Mahsusa’ya (Deniz Yolları İşletmesi) devredilmiş ve gemi bu tarih itibariyle Osmanlı denizlerinde yük ve yolcu taşımacılığına başlamıştır. Bandırma Gemisi, 19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi olan Mustafa Kemal Paşa’yı Samsun’a getirmiştir. Milli Mücadele’yi başlatan bir yolculuk olması sebebiyle geminin Türk tarihindeki konumu oldukça değerlidir. Yalnızca Samsun’un değil ülkemizin en önemli simgelerinden biri haline gelmiştir. Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, her yıl on binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak ziyaret yerlerinden birine dönüşmüştür. Gemi içerisinde; Şeref Kamarası, Kaptan Köşkü, Açık Güverte, Sergi Salonu ve Özel Kamara olmak üzere 5 ayrı bölüm bulunmaktadır. Ayrıca Şeref Kamarası bölümünde Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki 4 silah arkadaşının balmumu heykelleri sergilenmektedir. Samsun’nun Canik ilçesinde yer alan müze haftanın her günü saat 08.00 – 17.00 arasında açıktır. Girişler ise ücretsizdir.

Rize Kalesi – Rize

Karadeniz’de gezilebilecek tarihi yerler

Karadeniz’de gezilebilecek tarihi yerler listemiz için Rize’den bir tavsiye verilecek olursa Rize Kalesi oldukça güzel bir tercih olacaktır. Rize’nin kültür turizmi açısından en önemli yapılarından olan Rize Kalesi, deniz seviyesinden yaklaşık 150 metre yükseklikte yer almaktadır. Kalenin birçok bölümü bulunup her bölümün farklı tarihlerde yapılmış olduğu düşünülmektedir. İç kale bölümü I. Justinianus tarafından 527 – 565 seneleri arasında inşa edilmiştir. Kalenin aşağısında kalan bölümler ise 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Günümüzde yapılan çevre düzenlemeleri ile birlikte burası oldukça işlek ve hareketli bir mekan halini almıştır. Kale çevresinde yer alan çay bahçeleri ve oturma alanlarıyla da vakit geçirmek için uygun olmuştur. Kale toplamda 4 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; iç kale, aşağı kale, dış kale kalıntıları ve surlardır. Kale ve surlar yaklaşık 2 metre uzunluktadır. Manzara itibariyle de harika bir atmosfere sahiptir. Rize’nin merkezinde yer alması sebebiyle kolaylıkla gidilebilecek ve mutlaka görülmesi gereken tarihi güzelliklerinden biridir.

Hazeranlar Konağı – Amasya

Karadeniz’de gezilebilecek tarihi yerler

Amasya kent merkezinde yer alan Hazeranlar Konağı, 1865 senesinde Ziya Gökalp’ın defterdarı olan Hasan Talat Efendi tarafından inşa edilmiştir. Konakta 2 ayrı giriş bulunmaktadır. En sık kullanılan giriş sübyan mektebi ile evlerin arasında kalan avlu bölümüdür. Ayrıca burası Arnavut kaldırımlarının olduğu bölümdür. Geleneksel Osmanlı mimarisinin en klasik örneklerinden biri olan konak haremlik ve selamlık olarak ayrılmıştır. Konakta; etnografik eserler, halılar, bindallılar, gümüş ve altın takılar sergilenmektedir. Konak nisan ve ekim ayları arasında saat 08.00 – 19.00 arasında, kasım ve mart ayları arasında ise 08.30 – 17.00 arasında hizmet vermektedir. Girişler ücretli olup 15 TL’dir.

Bu içeriğimizde Karadeniz’de gezilebilecek tarihi yerler ve mekanlar sıralanmıştır. Siz de bir tarih tutkunuysanız ve Karadeniz Bölgesi’nin tarihi yapılarını keşfetmek istiyorsanız bu içeriğimizi bir rehber niteliğinde görebilirsiniz. Buna benzer daha birçok gezi içerikleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

Bu yazımızada göz atabilirsiniz: İstanbul Deniz Müzesi: Nerede, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri ve Daha Fazlası

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri