AvrupaKosovaYurtdışı Gezilerimiz

Priştine Gezilecek Görülecek Yerler Rehberi

Priştine Gezi Rehberi

Priştine Nerede? Priştine Hakkında

Priştine, kardeş şehirleri Ankara ve Tiran olan bir şehir. Tarihler 2008 yılını gösterdiğinde Kosova, Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan ederek ayrılmıştır. Bunun üzerine kurulan yeni ülkenin başkenti Priştine olmuştur. Ayrıca Priştina olarak bilinen şehirde Sırpça ve Arnavutça konuşulan dillerdir. Diğer Balkan şehirlerine demiryolu ağlarıyla bağlı olan şehir, konumu bakımından oldukça merkezi bir yerde bulunuyor ve Türkiye ile de yakın bir ticari ilişkisi var. Yeni kurulan bir ülkenin başkenti olarak ABD, Balkan ülkeleri ve Türkiye ile Priştine arasındaki ticari ilişkiler gelişmiştir.

Priştine tarihine baktığımız zaman MÖ 2. yüzyılda canlanmanın, yerleşimin başladığını görüyoruz ancak asıl patlama noktası MS 518 yılına gelindiği vakit yaşanan deprem hadisesinde yaşanmıştır. Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus, deprem sonrası şehri yeniden inşa etmiştir. Daha sonra şehrin adını da Justiniana Secunda koymuştur.

MS 6. yüzyılda ise Slavların Balkanlardaki topraklarının çok büyük bir kısmını ele geçirmesi sonucu Priştine bölgesi de Sırp Krallığı içerisinde kalır. Kosova’nın tamamına Sırp Krallığı 800 sene boyunca hükmetmiştir.

14. yüzyılda Osmanlı Devleti, Kosova Savaşı ile birlikte Kosova’yı ele geçirir ve doğal olarak Priştine, Osmanlı topraklarına geçer. Kosova ve bağlı bulunduğu Sırbistan, 1912 yılına gelinene kadar Osmanlı’ya bağlı kalır. Hatta öyle ki Priştine içerisindeki Müslüman nüfusu zaman içerisinde hayli artarak Hristiyan Sırp nüfusunun üzerine çıkmaya başlar. Osmanlı isyanları, yavaş yavaş dağılan imparatorluk sebebiyle Balkanlardaki hava karışıncaya kadar Priştine, Osmanlı toprağıdır. II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından işgal edilen bir yerdir. Tarihte birçok işgal görmüştür ancak en sonunda Sırbistan’dan ayrılmayı başarmıştır.

Priştine sokaklarında kendinizi turist gibi hissetmeyeceğinize eminiz. Osmanlı mimarisinin kalıntıları ve bir yandan ülkemizde de olduğu gibi Hristiyanların eserleri ile dolu olan şehir, birçok medeniyetten iz taşır. Aynı zamanda Türkiye’de böyle bir ülkedir. Çokça Türk yapı olduğundan dolayı da gayet tanıdık bir atmosfere sahip olduğunu söyleyelim.

Şehirde Arnavutlar, Türkler, Boşnaklar, Sırplar ve Romlar yaşamaktadır. Farklı etnik grupların aynı yerde yaşadığı bir yerdir ve Kosova’nın para birimi Euro’dur.

Priştine’ye Nasıl Gidilir? Kosova Vizesi

Öncelikle rahat olmanız açısından şunu belirtmek gerekir ki Priştine’ye gitmek istiyorsanız 2009 yılında yapılan Türkiye ile Kosova arasında Vize Muafiyeti Anlaşması gereğince şehre vizesiz giriş sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca 6 ay içinde 90 günlük seyahatlerinizde vizeden muaf sayılıyorsunuz. Bu sebeple Priştine yolculuğunuzu ayarlamak çok daha kolay olacak.  

Priştine’ye gitmek için ise en kolay yol tabii ki uçakla gitmek. Priştine Uluslararası Havalimanı, şehir merkezinin 15 kilometre güneybatısında bulunuyor ve giderken bu havalimanı varışlı uçak bileti almalısınız. Herhangi bir aktarma yapmanıza gerek yok ancak İstanbul’dan yolculuk ederseniz. İstanbul’dan Priştine’ye rahatlıkla direkt uçuşla varabiliyorsunuz.

Priştine Gezilecek Yerler

Skanderbeg Meydanı ve Heykeli
Skanderbeg Meydanı, şehrin merkezi olarak kabul edilmektedir. Yıl içerisinde etkinliklerin yapıldığı meydan olan Skanderbeg’e ismini veren kişi ise yıllarca (1423-1443) Osmanlı Devleti’ne hizmet etmiş bir asilzâde olan İskender Bey’dir. Ancak daha sonra Osmanlı Devleti’ne ihanet etmiştir ve bu da ilerleyen zamanlarda ulusun kahramanı gibi görülmesine sebep olmuştur. Meydana ismini vermesinin yanında buradaki heykeli de Priştine sembollerinden bir tanesidir. Genel halk yaşamının da aktığı bir meydan olması bakımından mutlaka Skanderbeg Meydanı’nı görmelisiniz deriz.

priştine

Rahibe Teresa Caddesi
Priştine’de birçok tarihi eser bulunur. İki dinin de yoğun nüfusla temsil edildiği şehirde nereye dönerseniz dönün bir camii veya kilise ile karşılaşmak çok normal bir durumdur. Hatta Rahibe Teresa Caddesi üzerinde de yapısı ile dikkat çeken bir kilise vardır. Ancak tarihi eserlerden çok gece hayatı ve eğlence merkezleri hakkında bir şeyler bilmek ve yapmak istiyorsanız Rahibe Teresa Caddesi ideal nokta. Trafiğe kapalı bir caddedir ve Skanderbeg Meydanı’na da oldukça yakındır aynı zamanda Priştine gece hayatının, eğlence hayatının aktığı yer burasıdır. Sosyalleşmek için en doğru nokta olacaktır.

priştine

Priştine Gezisi ile Balkanlara Kısa Bir Bakış Atabilirsiniz!

Fatih Camii
Şehir içinde Osmanlı’dan kalan en önemli ibadethane olan Sultan Fatih Camii aynı zamanda Hünkâr Camii adıyla da anılmaktadır. II. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) caminin yapımı için bizzat emir vermiştir ve 1461 yılında bu camii inşa edilmiştir. Tipik Osmanlı mimarisi izlerini taşımasının yanında 1995 yılında camii, büyük depremde zarar görünce yalnızca 1 minaresi kalmıştır. Kosova henüz bağımsızlığını kazanmadan önce Sırbistan Cumhuriyeti, 1990 yılında Fatih Camii’ni “İstisnai Önemdeki Kültürel Yapılar” listesine almıştır.

fatih camii

Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi
19. yüzyılda inşa edilmiş olan Kilise, Priştine içindeki tek Ortodoks kilisesidir. 2004 yılında Avrupa Birliği’nden alınan fonla restore edilmiştir. Makedonyalı ve Sırp sanatçılar tarafından yapılan vitrayları ve iç mekân tasarımı ile 2010 yılında yeniden hizmete girmiştir. Görülmesi yapılardan biri olduğunu düşünüyoruz.  

priştine

Ulusal Kütüphane
En ilgi çekici binalardan bir tanesidir. 1982 yılında Hırvat mimar Andrija Mutnjakovic tarafından tasarlanmıştır. Pazartesi-Cuma günleri arasında 07.00-20.00 saatleri arasında ve Cumartesi günü 07.00-14.00 arasında açıktır. Meclis tarafından kurulan kütüphane hem mimarisi hem de kapsamının genişliği bakımından oldukça dikkat çekici bir yapıdır. Kütüphanenin amacı Kosova entelektüel mirasını toparlamak, korumak ve tanıtmaktır. Ayrıca tüm bu mirası erişilebilir kılmak da önemli bir misyondur. Giriş ücretsizdir. Haritalar, orijinal el yazmaları ve birçok eserle Ulusal Kütüphane Hasan Prishtina Meydanı’nda sizleri bekliyor.

priştine

Buna benzer daha birçok farklı içerik için YouTube kanalımıza da göz atabilirsiniz.

Diğer Avrupa şehirleri hakkında bilgi için aşağıda sıralanan içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri