Yalova

Yalova Müze Rehberi: Atatürk’ün Kenti Yalova’da Gezilebilecek Müzeler

Yalova’nın En Güzel Müzeleri

Yalova’nın tarihi prehistorik çağlara, milattan önce 3000’li senelere dek uzanmaktadır. Bitinya ismindeki bir bölgede milattan önce 2000’li senelerde Hititler, milattan önce 1200’lü senelerde ise Frigler yaşam sürmüştür. Uzun bir dönem boyunca Pers egemenliği altında kalmış ve milattan önce 3. yüzyılda bağımsız Bitinya Krallığı kurulmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, 19 Ağustos 1921 tarihinde Yalova’yı ziyaret etmiş ve ziyareti esnasında “Yalova benim kentimdir.” demiştir. Tarihi geçmişine bakıldığında şehrin oldukça köklü bir geçmişinin ve gezilebilecek çok sayıda müzeye sahip olduğu görülmektedir. Bu içeriğimizde Yalova’da tarihi bir gezi yapmak isteyenler için müzeler hakkında bilgi verilmiştir. İşte ilgililerine Yalova müze rehberi

Yalova’da Bulunan Müzeler

Yalova Açık Hava Müzesi

yalova müze rehberi

Şehrin tarihi kültürel mekanlarından biri olan, Arkeopark olarak da bilinen Açık Hava Müzesi içerisinde Yalova’daki kazılardan elde edilen eserlerin sergilenmektedir. Ayrıca müzede Roma, Bizans, Osmanlı Dönemi’ne ait çeşitli eserler de yer almaktadır. Müze 29 Ekim 2003 tarihinde, Cumhuriyet’in kuruluşunun 80. yılı anısına açılmıştır. Müze, şehrin 6 bin yıllık tarihine geniş bir perspektiften göz atma olanağı tanımaktadır. Müze her ne kadar gezilmeye değer bir alan olsa da bazı olumsuz tarafları da vardır. Müzede güvenlik personelleri bulunmaktadır ancak müzeye dair ne bir bilgilendirici yazı ne de bir rehber bulunmaktadır. Müzeyi tamamen kendiniz gezip bilgileri kendiniz çıkarmak zorunda kalıyorsunuz. Arkeopark, Şehit Ömer Faydalı Caddesi üzerinde yer almaktadır. Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nin bir altı sokağında yer almaktadır. Şehrin birçok noktasından hareket eden toplu taşımalar aracılığıyla buraya ulaşım sağlayabilirsiniz. Hafta içi mesai saatlerinde açık olan müzeye giriş ücretsizdir.

Yalova Kent Müzesi

Yalova gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Kent Müzesi, Yalova şehir merkezinde yer alan Cumhuriyet Meydanı’nda yer almaktadır. Valilik ve belediyenin ortak çalışmaları neticesinde şehre kazandırılan Yalova Kent Müzesi, Yalova müze rehberi listemizin önemli bir parçasıdır. Müze 2 katlı bir binadan oluşmaktadır. En üst kata çıktığınızda deniz manzarası boylu boyunca karşınızda yer alacaktır. Müze içerisinden 8 bin yıl öncesine dayanan ilk yerleşim izleri, Osmanlı Dönemi’nin tarihsel süreci, Cumhuriyet Dönemi’nin izleri fotoğraf ve belgeler aracılığıyla kronolojik bir biçimde sıralanmıştır. Müzenin en sevilen bölümü Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına yaptırılan “Yalova benim kaderimdir.” yazılı olan panodur. Müzede kent maketi, Yürüyen Köşk maketi ve çeşitli yapıların maketleri yer almaktadır. Pazartesi haricinde her gün ziyarete açıktır. Girişler ücretsizdir.

Atatürk Köşkü

yalova müze rehberi

Burası, 1929 senesinde Ulu Önder’in kendi isteği doğrultusunda şehrin 12 km güneyindeki Termal ilçesine yaptırılmış 2 katlı bir köşktür. Köşkün yapımı tam 38 gün sürmüştür. Tamamen ahşaptan yapılmıştır. 3 şeref salonu ve 11 odası bulunmaktadır. Dönemin en özgün parçaları da burada kullanılmıştır. Köşkün önemi birçok olayla bağlantılıdır. Örneğin Çok Partili Sisteme Geçiş, Yerli Malı Haftası, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Kur’an-ı Kerim’in Türkçeleştirilmesi gibi çeşitli çalışmaların hayata geçirilmesi kararı burada alınmıştır. Cumhuriyet Dönemi mimarlığımızın ilk örneklerinden olan bu yapı aynı zamanda Atatürk’ün arkadaşları ve yurttaşlarıyla sohbet ettiği bir yer olarak ünlenmiştir. Müze pazartesi haricinde her gün ziyarete açıktır. Şehir merkezinden 12 km uzaklıktadır. Girişler ücretli olup müzekart geçerlidir.

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

yalova gezilecek yerler

2013 senesinde kurulan İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, ülkemizin ilk kağıtçılık tarihi müzesidir. Müze kağıdın tarihi, üretimi, korunması, kağıt sanatları, Türkler ve kağıt ilişkisi, kağıt endüstrisi, kitap ve kütüphanecilik gibi tarihi konular hakkında bilgiler sunmaktadır. Ayrıca müzede ilk matbaacı olan İbrahim Müteferrika’nın orijinal baskıları yer almaktadır. Müzeye yüzlerce araştırmacı ve bilim insanı gönüllü danışmanlık yapmaktadır. Kağıt üzerine bir ihtisas merkezi olma yolunda ilerleyen müze, Bahçelievler Mahallesi sınırlarında Raif Dinçkök Kültür Merkezi içerisindedir.

Yürüyen Köşk

yalova müze rehberi

Yalova Sahili’nde Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü içinde yer alan Yürüyen Köşk, Atatürk’ün emriyle 21 Ağustos 1929 senesinde yaptırılmıştır. Yalova İskelesi yakınlarında yer alan köşkün yapımı 22 gün sürmüştür. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü içinde yer alan bina dikdörtgen planlı, 2 katlı ve ahşaptır. Şehir merkezinden köşke kadar ücretsiz servis bulunmaktadır. Dilerseniz yaz aylarında merkezden hareket eden faytonları da kullanabilirsiniz.

Deprem Anıtı

yalova gezilecek yerler

Yalova müze rehberi içeriğimizin son sırasında Deprem Anıtı yer almaktadır. Burası 1999 İzmit depreminde hayatını kaybeden insanların anısına yapılmış bir anıttır. 17 Ağustos Parkı içerisinde bulunan bu anıt 2000 senesinde ziyarete açılmıştır. Küçük bir yapay tepenin arka tarafında bulunan bu anıt üzerinde kazıklı mermer blokları vardır ve bu bloklar üzerinde deprem nedeniyle hayatını kaybetmiş yaklaşık 3 bin kişinin isimleri yer almaktadır.

Bu içeriğimizde Yalova’da gezilebilecek müzeler ve tarihi yerler hakkında bilgiler sunulmuştur. Siz de Yalova seyahatinizde farklı yerler gezip şehrin tarihini daha yakından gözlemlemek istiyorsanız müze rehberimizden yararlanabilirsiniz.

Buna benzer daha birçok gezi, seyahat, tatil fikirleri ve önerileri için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri