Ödemiş Gezilecek Yerler: Ötemiş Oymağından İzmir’in Hazinesine
Ödemiş Gezi Rehberi
İzmir’in en sevilen ilçelerinden biri olan Ödemiş’e bir gezi planlıyorsanız, Ödemiş gezilecek yerler hakkında edinebileceğiniz bilgileri derlediğimiz yazımız tam size göre!
Başlıklar
Ödemiş Nerede?
Ödemiş gezilecek yerler hakkında tavsiyelere geçmeden önce, Ödemiş hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? Gelin Ödemiş hakkında vereceğimiz bilgilere birlikte göz atalım. Ödemiş ilçesi; güneyinde Aydın ili, kuzeyinde Manisa ili ve doğusu ile batısında Bayındır, Kiraz ile Tire ilçeleriyle komşu olan bir İzmir ilçesidir.
Toplam yerleşik nüfusu yaklaşık 130.000 civarında, yüzölçümü ise yine yaklaşık 1000 kilometrekare civarındadır. Ödemiş ilçesinin isminin Teke Türkmenlerine bağlı olan Ötemiş oymağından geldiği bilinmektedir.
123 metrelik rakımı olan Ödemiş ilçesi; ormanları, el sanatları, köylere ve köy evleri gibi daha birçok güzelliğiyle ziyaretçileri oldukça etkilemektedir. Ödemiş’teki doğal güzellikler ve yapılacak etkinlikler hakkında bilgi vereceğiz. Ancak gelin Ödemiş’e ulaşımı nasıl sağlayacağınız konusunda da bilgi verelim ve Ödemiş gezisi için bir yol planı hazırlamanıza yardımcı olalım.
Aydın iline yaklaşık 80 kilometre, Manisa‘ya ise 50 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Ödemiş; İzmir şehir merkezine 112 kilometrelik bir uzaklıkta bulunur. Ödemiş’e toplu taşıma ile gitmek istiyorsanız hava yolunu ya da otobüs yolculuğunu tercih edebilirsiniz.
Ödemiş gezisi için havayolunu tercih edecekseniz; İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra araç kiralayabilir ya da otobüslerle terminale ulaştıktan sonra oradan Ödemiş’e ulaşabilirsiniz. Otobüste yolculuk yapıyorsanız da, terminalden ilçe otobüslerinin olduğu tarafa gitmeniz Ödemiş dolmuşlarını bulmanız yeterli olacaktır.
Ödemiş Gezilecek Yerler
Birgi Köyü
Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış olan ve günümüzde inanç, kültür turizmi konusunda oldukça ziyaret edilen bir lokasyon olan Birgi Köyü ziyaret etmenizi tavsiye edeceğimiz yerlerden ilkidir.
Birgi deyince akla gelen şeylerden ilki burada bulunan medrese ile türbelerdir. Ziyareti sırasında pek çok turist Birgi köyü sokaklarında fotoğraf çekmekte ve burada bulunan tarihi evlerin sokaklarında yürümektedir.
Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Birgi köyü; ulu cami, İmam-ı Birgi türbesi gibi ziyaret etmenizi tavsiye ettiğiniz dini yapıları da barındırmakta. İmamı bilgi Türbesi’nde bulunan camiyi ziyaret edebilir, oradan hediyelik eşyalar alabilir ve hemen yakınında bulunan alanda piknik yapabilirsiniz.
Ödemiş Ulu Camii
1702 yılında inşa ettirilen Ödemiş Ulu Camii, Ödemiş’te bulunan kapalı çarşının yanına ve çevresine inşa ettirilmiştir. Caminin sol üst tarafında bir kuşsarayı bulunmakta ve cami direkleri ise ahşaptan yapıldığından oldukça dikkat çekmektedir.
Bedia Akartürk Müzesi
Ödemiş gezilecek yerler kapsamında ziyaret etmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden değeri ise Bedia Akartürk müzesi. Ödemiş doğumlu olan sanatçının şimdiye kadar almış olduğu plaketleri ve ödülleri, çıkarmış olduğu kasetleri ve plakları, sanatçı ile ilgili haberleri, ailesi ve yaşamı hakkındaki detayları, fotoğrafları; yani Bedia Akartürk’ün hayatı hakkındaki tüm detayları gözlemleyebileceğiniz bir müzedir.
Ayrıca Ödemiş’in yerel ürünler pazarı da oldukça ünlüdür. Pazarın olduğu günü denk getirir Beypazarı ziyaret ederseniz yerel halkın kendi ürünlerinden satın alabilir, Ödemişli kadınların yaptığı el sanatları ürünlerine göz atabilir ve onları da satın alabilirsiniz.
Bir yer tavsiyemiz ise tarihi Arasta Çarşısı’nı ziyaret etmeniz. Görmeniz gereken yerlerden biri olan çarşı, birçok ustanın dükkanına barındırıyor ve burada birçok farklı zanaat ile uğraşan ustanın ürünleri yer alıyor.
Birgi gibi sıcak, samimi ve gezilebilir Ödemiş beldelerini de gezmek istiyorsanız; Gölcük Ovakent ve Bozdağ’ı da ziyaret edebilirsiniz.
Ödemiş Gezisi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Ödemiş’i gezmek için en uygun zamanın hangi döneme denk geldiğini merak ediyorsanız, sizlere bahar, sonbahar ya da kış aylarını tavsiye edebiliriz.
Özellikle kış aylarında Ödemiş oldukça tercih edilen bir kış turizmi lokasyonudur. İlçeye bağlı bulunan Bozdağ kayak merkezi pek çok turisti her kış ağırlamaktadır.
Ayrıca yaz döneminde de ilçedeki yaylalar oldukça fazla ziyaret edilmektedir. Bu yaylalar yine Gölcük, Horzum, Elmabağ ve Ayvacık yaylaları gibi yaylalardır.
Mevsimine göre değişsede Ödemiş’te yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, dağcılık ve birçok etkinliğe katılabilir ve yine mevsimine göre birçok su sporunu deneyimleyebilirsiniz.
Ödemiş’te Ne Yenir?
Ödemiş’te deneyebileceğiniz pek çok lezzet bulunmakta. Kar helvası bunlardan ilki. Aslında Ege bölgesinin pek çok ilinde ve ilçelerinde kar helvasını görmeniz mümkün. Ancak Ödemiş’te de özellikle yaz aylarında ev yapımı şerbetle tatlandırılan bu soğuk tatlıyı yemenizi tavsiye ederiz.
Ödemiş’in çoğu bölgesinde yiyebileceğiniz diğer bir lezzet ise otlu gözlemedir. Bölgedeki otlarla yapılan gözleme çarşıda, Ödemiş’teki çoğu beldede kolaylıkla bulabileceğiniz yemeklerden biridir.
En çok tercih edilen ve en çok beğenilen yemek ise Ödemiş köftesidir. Ödemiş köftesi, yerel düğünlerde bir düğün yemeği olarak da verilir. Ödemiş köftesi hakkında vereceğimiz tavsiyelerden en önemlisi bu köftenin öğleden sonra şu lokantada bitmiş olacağıdır. Eğer Ödemiş köftesini tatmak istiyorsanız, öğle saatlerine kadar restorana gidip siparişinizi vermenizi tavsiye ederiz.
- Daha birçok gezi ve tatil fikirleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.