Seyahat Haberleri

Sadece Türkiye’de Yetişen 10 Endemik Bitki!

Türkiye'deki Endemik Bitkiler

Türkiye pek çok bitkiye ev sahipliği yapıyor. Ancak bu bitkiler sadece Türkiye topraklarında yetişebiliyor. Ülkemize her yıl pek çok turist bu endemik bitki şölenini görmek için geliyor. İşte sadece Türkiye’de yetişen 10 bitki..

Sadece Türkiye’de Yetişen 10 Endemik Bitki

  • İstanbul Nazendesi

İstanbul Nazendesinin Türkiye’nin kuzeybatısında İstanbul’un Asya yakasının fundalıklarında zengin bir popülasyonu bulunduğunu söylemek mümkün. Şunu da söyleyelim ki Avrupa çapında nadir bir bitki olan İstanbul Nazendesi koruma altına alınmalıdır.

  • Antalya Çiğdemi

Antalya Çiğdeminin çok yıllık bir bitki olduğunu söylemek mümkündür. Bitki 900-1250 metre yükseklikte ve dağınık quercus ormanlarında yetişmektedir. Ayrıca ekim-aralık aylarında çiçek açar ve Antalya’da bulunur.

  • Misk Soğanı

Misk Soğanı, beyaz renkli çiçeklere sahip çok yıllık otsu bir bitkidir. Bitkinin soğanları 0,8-2,5 cm çapında olmaktadır. Bitkinin çiçeklenme dönemi mart ve mayıs aylarına denk gelir. Türkiye’nin Amasya, Niğde, Adana ve Erzincan illerinde yaygın olarak görülür. Misk Soğanı çoğunlukla 1500 metrenin üzerindeki yüksekliklerde yetişmektedir.

Adana gezi rehberi’ne göz atmalısınız Pozantı Gezi Rehberi: Adana Pozantı Gezilecek Yerler

Taşlık Çiğdemi

Taşlık Çiğdeminin çok yıllık bir bitki olduğunu söylemek mümkün. Bu bitki 750-1300 metre yükseklikte ve genellikle kayalı tepe kenarlarında yetişmektedir. Taşlık Çiğdemi, ocak- mart ayları arasında da çiçek açar. Güney ve Batı Anadolu’da yetişen bir bitkidir.

  • Anadolu Glayölü

Adından da anlayabileceğimiz gibi Anadolu Glayölü yalnızca Türkiye’ye özgü olan bir bitkidir. Yani endemik bitki türlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu bitki genellikle kızılçam ormanlarında, maki ve kireçli taşlı bölgelerde yetişiyor. Anadolu Glayölü, Ege ve Akdeniz’in bazı bölgelerinde de görülebilir.

  • Kapadokya Soğanı

Kapadokya Soğanının çiçeklerinde altı adet taç yaprak bulunmaktadır. Bitki kayalık ve ormanlık alanları sevmektedir ve yerden yüksekliği 30-40 cm’dir. 900-1400 metre arası yüksekliklerde yetişebilmektedir. Pembeye çalan çiçekleri olgunlaşınca beyaz bir renk alır. Bu otsu bitki haziran-ağustos ayları arasında çiçeklenmektedir.

Kapadokya gezi rehberi için Muhteşem Yerleri ve Değerleri ile Günübirlik Kapadokya Turu

Türkiye’de Yetişen Ancak Pek Bilinmeyen Bitkiler

  • İstanbul Kardeleni

İstanbul Kardeleni, Nergisgiller familyasına aittir ve Türkiye’de endemik bitki olan kardelenin alt türüdür. Türkiye’de İstanbul’un yanı sıra Bolu, Bursa ve Kırklareli’nde bulunur. Daha çok Göknar ve kayın ormanları kenarında görülür. Ocak-nisan ayları bitkinin çiçeklenme zamanıdır.

  • Anadolu Karanfili

Anadolu Karanfili, çok yıllık bir bitkidir. 500-2200 metre arası yüksekliklerde, kayalık yerlerde, taşlık çayırlarda, çalılık ve makilerde yetişmektedir. Bitki, haziran- temmuz arasında çiçek açmaktadır. Anadolu Karanfili, Batı ve Orta Anadolu’da görülebilir.

  • Çan Çiçeği

Çan Çiçeği, çan çiçeğigiller familyasından olan bitkilerin. Ortak adıdır ve adını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından almaktadır. Çiçekleri daha çok bahçelerde ve saksılarda süs bitki olarak yetiştirilmektedir.

  • Van Ters Lalesi

Türkiye’de yetişen endemik bitkiler arasında yer alan bir diğer bitki Ters Lale, hüznün sembolü olarak bilinmektedir ve bu lale en eski süs bitkisidir. Soğanlı bitkiler familyasından olan bu bitki, birçok din ve kültür için hüznün simgesi olarak kabul edilmiş ve sayısız efsaneye konu olmuştur.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu