Yurtiçi Gezilerimiz

Türkiye Gezi Rehberi: Karadeniz’in Görülmeye Değer Doğal Güzellikleri

Türkiye'de Gezilebilecek Doğal Alanlar

Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu Yarımadası arasında yer alan; kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan, batısında Romanya ve güneyinde ise Türkiye olan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı ile Marmara’ya, Kerç Boğazı ile de Azak Denizi’ne bağlanmıştır. Yaklaşık 8350 kilometrelik bir kıyı şeridine sahiptir. Milattan önce 6 binlere dek tatlı su gölü olan deniz bu tarihten sonra tuzlu deniz olmuştur. Tuzluluk oranı ise %1,8 civarındadır. Karadeniz Bölgesi ise ülkemizin en büyük üçüncü coğrafi bölgesidir. En gelişmiş ve en büyük şehirleri sırasıyla Samsun, Trabzon ve Ordu’dur. Akarsu bakımından ülkemizin en zengin bölgesidir. Yıl boyunca yağışlı ve ılıman bir iklim hakim olduğundan bölgede görülmeye değer çok sayıda doğal güzellikler mevcuttur. Bu içeriğimizde de Türkiye gezi rehberi kapsamında ele alınan Karadeniz’in doğal güzellikleri sıralanmıştır:

Karadeniz’de Gezilecek Doğal Alanlar

Uzungöl – Trabzon

Türkiye gezi rehberi

Trabzon şehir merkezinden 100 km, Çaykara ilçe merkezinden ise 20 km uzaklıkta yer alan Uzungöl, deniz seviyesinden yaklaşık 1090 metre kadar bir yükseklikte yer alan bir doğal göldür. Vadi yamaçlarından heyelan sonucu kayan toprak ve kaya parçalarının, derenin önünü kapatmasıyla oluştuğu kabul edilmektedir. Çevresinde zamanla yerleşim yerleri ve sosyal tesisler yapılmıştır. Zamanla da adı “Uzungöl” olmuştur. Yerli ve yabancıların oldukça ilgisini çeken Uzungöl, Trabzon’un en çok turist çeken bölgelerinden biridir. Burada yapılabilecek en güzel şeylerden biri kahvaltıdır. Kahvaltıları oldukça meşhurdur. Manzaraya karşı keyifli bir kahvaltı yapabilirsiniz. Uzungöl’ü daha güzel bir yerden seyretmek için ise DKMP Seyir Terası’na çıkabilirsiniz. Alanda birçok seyir terası bulunsa da en çok tercih edilenlerden biri burasıdır. Uzungöl geziniz esnasında; Dursun Ali İnan Müzesi, Uzungöl Cami, Uzungöl Mini Şelale gibi yerleri de görebilirsiniz.

Yedigöller Milli Parkı – Bolu

Türkiye gezi rehberi

Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Bolu şehir sınırları içerisinde yer alan Yedigöller Milli Parkı 1623 hektarlık bir alan üzerinde konumlanmıştır. Ülkemizin ilk milli parkları arasındadır. Milli park içerisinde; Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, İncegöl, Sazlıgöl, Nazlıgöl ve Küçükgöl olmak üzer tam 7 adet çeşitli büyüklükte göl bulunmaktadır. Yaklaşık 800 metre yükseklikteki bir plato üzerinde yer alan göllerin en büyüğü Büyükgöl’dür. En derin olanı ise Deringöl adı verilen göldür. 15 metre kadar bir derinliğe sahiptir. Yedigöller’de yapılabilecek en güzel aktivitelerin başında kamp gelir. Burada hem çadır hem de karavan kampı için uygun noktalar vardır. Alanda; çeşme, mescit, tuvalet, elektrik ve market gibi olanaklar olduğundan kamp koşulları oldukça elverişlidir. Milli parka giriş ücretli olmakla birlikte kamp atmak da ücretlidir. Bolu şehir merkezinden 40 km, İstanbul’dan 310 km ve Ankara’dan ise 230 km uzaklıktadır.

Ayder Yaylası – Rize

Türkiye gezi rehberi

Türkiye gezi rehberi kapsamında gezilebilecek en güzel doğal yerlerden birisi de Ayder Yaylası’dır. Rize’den yaklaşık 70 km uzaklıkta yer alan yayla, Çamlıhemşin ilçesi sınırlarındadır. 1350 metre yükseklikte, çam ormanlarıyla kaplı doğa harikası bir alandır. Yaylanın bulunduğu bölgede şelaleler, yayla evleri, kaplıcalar bulunmaktadır. Eskiden bölge halkı tarafından büyükbaş hayvanlarının otlama alanı olarak kullanırken günümüzde tam olarak bir turizm merkezi haline gelmiştir. Burası 1987 senesinde turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. Bu durum üzerinde kaplıca büyük bir rol oynamıştır. 250 metre derinlikten gelen ve 55 derece sıcaklığı bulunan şifalı kaplıcaları için yurdun ve dünyanın dört bir yanından turistler gelmektedir. Buna ek olarak burada rafting, trekking gibi sporlar da yapılabilmektedir. Dilerseniz günübirlik olarak piknik amaçlı gelebilir ya da kamp atabilirsiniz.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri – Sinop

Türkiye gezi rehberi

Sinop’ta gezip görebileceğiniz en güzel doğal alanlardan biri Erfelek Tatlıca Şelaleleri’dir. Şelalelerin keşfi oldukça yakın bir zamanda olmuştur. 1997 senesinde Erfelek Barajı’na ait yolların yapımı esnasında keşfedilmiş ve Sinop için bir turizm merkezi haline gelmiştir. 2 km uzunluğundaki bir vadi içinde yer alan 28 tane büyüklü küçüklü şelalelerin olduğu bir alandır. Şelaleler, vadi içinden akan Karasu Deresi’ne dökülmektedir. Karadeniz’in en güzel yerlerinden biri olan bu şelaleleri yürüyerek de gezebilirsiniz. İlk şelaleden son şelalenin olduğu alana kadar yürümek isterseniz bu yaklaşık 2 saat sürecektir. Trekking severler için güzel bir alternatif olduğu söylenebilir. Burada piknik alanları, dinlenme alanları, yürüyüş parkurları, market ve yöresel yemekler sunan restoranlar bulunmaktadır. Alana giriş 2022 senesi için kişi başı 7 TL’dir.

Gideros Koyu – Kastamonu

Türkiye gezi rehberi

Batı Karadeniz’in adeta kartpostallık bir manzara sunan olan Gideros Koyu, huzurlu ve dingin bir tatil arayanların ayrılmak istemeyeceği bir yerdir. Mavi ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz, doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz harika bir alandır. Bu alanın bundan yaklaşık 3.500 yıl önce Amazonlar tarafından kurulduğu kabul edilmektedir. Bir diğer rivayete göre ise eskiden korsanların saklanmış olduğu yerler arasındadır. Karadeniz Bölgesi’nin jeolojik özellikleri sebebiyle koy sayısı azdır. Oldukça nadir görülen koylardan birisi ise Gideros Koyu’dur. Burada denize girebilir, kamp yapabilir, balık tutabilir, sahilde yer alan balık restoranlarında lezzetli bir balık yiyebilirsiniz. Plajı oldukça temiz olmakla birlikte ücretsizdir. Çevrede konaklayabileceğiniz otel ve pansiyonlar da bulunmaktadır.

Güzelcehisar Lav Sütunları – Bartın

Türkiye gezi rehberi

Türkiye gezi rehberi kapsamında sayılabilecek doğal güzellikler arasında Bartın sınırları içerisinde yer alan Güzelcehisar Lav Sütunları önemli bir yere sahiptir. Söz konusu doğal oluşumların örneklerine İrlanda, Kaliforniya, İskoçya gibi ülkeler de rastlamak mümkündür. Bartın’da yer alan bu doğa harikası alanın geçmişinin 80 milyon yıl öncesine dayandığı kabul edilmektedir. Ülkemizin önemli doğal miraslarından olan bu alanda yapılabilecek en güzel aktivitelerin başında doğa yürüyüşü gelir. Burada uzunca bir ahşap yürüyüş parkuru yer almaktadır. Parkur boyunca yürüyerek bu eşsiz oluşumları daha yakından tanıyabilirsiniz. Güzelcehisar Lav Sütunları, Bartın şehir merkezinden yaklaşık 20 km uzaklıkta yer almaktadır. Güzelcehisar ilçe merkezinden ise 4 km mesafededir. Bölgeye girişler ücretsizdir.

Borçka Karagöl Tabiat Parkı – Artvin

Türkiye gezi rehberi

Karadeniz’in görülmeye değer doğal güzellikleri listemizin son sırasında Borçka Karagöl Tabiat Parkı yer almaktadır. Milli park olarak koruma altına alınan bu alanda orman dokusu hakimdir. Borçka ilçesinin yüksek bir noktasında yer alır ve etrafı sık ormanlarla çevrilidir. Genellikle insanlar burayı trekking için tercih ediyor olsa da burası harika bir karavan kampı alanıdır. Eğer karavanınız varsa burada keyifli bir karavan kampı yapabilirsiniz. Alanda tuvalet, market, elektrik, çeşme gibi olanaklar mevcut olduğundan kamp için elverişlidir. Bununla birlikte tabiat parkı içerisinde küçüklü büyüklü göletler de bulunmaktadır. Dilerseniz buralarda balık da tutabilirsiniz. Milli parka girişler ücretli olup kişi başı 5 TL gibi bir ücreti vardır. Kamp yapmak da ekstra ücrete tabiidir. Borçka Karagöl Tabiat Parkı; Artvin’e 30 km, Hopa’ya 36 km uzaklıktadır.

Bu içeriğimizde Türkiye gezi rehberi kapsamında gezip görülebilecek doğal güzelliklerden söz edilmiştir. Eğer siz de ülkemizin eşsiz güzelliklerini daha yakından tanımak ve yeni alanlar keşfetmek istiyorsanız YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.

Başa dön tuşu