Gündüzleri ayrı, geceleri ayrı hareketli sokaklarında çok eğleneceğiniz; hoş vakit geçireceğiniz bir Alaçatı gezilecek yerler için tavsiyelerimize göz atın!
Başlıklar
Alaçatı Nerede? Alaçatı Hakkında Kısa Bilgiler
Güzel bir Alaçatı gezilecek yerler için tavsiyelerimizden önce; Alaçatı’nın, İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı yaklaşık 8500 nüfuslu bir mahalle olduğunu söyleyelim. Antik dönemde Agrillia ismiyle anılan Alaçatı, özellikle Osmanlı döneminde Rumlar ve Türklerin beraber yaşadığı yerlerden biri olduğundan, Rumcada telaffuzu zor olan Alacaat yerine zamanla Alaçatı ismini almıştır.
Özellikle 1800’lü yıllarda inşa edilen taş evleri, Alaçatı’nın karakterini yansıtmakta. Osmanlı-Rum esintileri taşıyan evler, Ege’deki yaz sıcağında kurtulmak için genellikle kuzey-güney yönünde güneşi az alacak şekilde inşa edilmiştir. Uzun süre boyunca Rum nüfusun fazla olduğu Alaçatı’da; özellikle 1. Dünya Savaşı sonrasında çeşitli dönemlerde mübadeleler sonucu Rum nüfus azalmıştır.
Alaçatı son dönemlerde ünü giderek artan Ot Festivali ile, 360 derece rüzgar alan sahilleri nedeniyle rüzgar sörfçülerinin uğrak noktası olması ile, canlı ve renkli sokakları ile ve daha birçok güzelliği ile turistlerin ilgisini çekmektedir. Bir Alaçatı gezisi planlıyorsanız; yüksek katlı binalara ve vahşi yapılaşmaya izin verilmemiş bu tatil bölgesinde gidebileceğiniz yerlerden bazılarına göz atalım. Ayrıca buna benzer bir diğer gezimiz olan Bartın’ın Keşfe Değer Yerlerinden Birisi: Amasra Gezi Rehberi makalemize de bakabilirsiniz.
Alaçatı Gezisi İçin Gezi Rehberi
Alaçatı Değirmenleri
1800’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen değirmenler, Alaçatı gezilecek yerler arasında merkezden küçük bir tepeye çıkarak ulaşabileceğiniz bir uzaklıkta. Alaçatı’ya gelen misafirlerin özellikle fotoğraf çekmek, günbatımını ya da gün doğumunu izlemek için tercih ettikleri ve manzarası gerçekten çok güzel bir mekan.
Kemalpaşa Caddesi
Alaçatı’nın en işlek caddesidir. Trafiğe kapalı bu işlek cadde; değirmenlerden sonra ilerlediğinizde karşınıza çıkacak. Caddenin her iki tarafı da; kartpostaldan çıkmış kadar güzel taş evlerle çevrili. Akşamları daha bir kalabalık ve güzel olan caddede; restoranlar, hediyelik eşya dükkanları da mevcut. Caddede hemen her yerde görülen çiçeklerin kokusu da her yeri sarıyor.
Alaçatı Pazarı
Yalnızca Alaçatılıların ya da Alaçatı gezilecek yerler arasında orada konaklayan turistlerin ve hatta Çeşme’den gelenlerin de uğradığı bir pazar. Cumartesi günleri kurulan pazar; yiyecek, içecek, kıyafet gibi şeyleri alabileceğiniz ve zevkle gezeceğiniz bir pazar.
Hacımemiş Mahallesi
Kemalpaşa Caddesi kadar kalabalık olmayan, gayet sakin bir mahalle. Birçok atölye, dükkan, kafe ve restoran mevcut. Fırınlarından, sokaklarından gelen mis gibi kokular ile huzurla vakit geçireceğiniz bir mahalle.
Delikli Koy
Alaçatı özellikle sörf yapanların ve sörf kursuna katılmak isteyenlerin de uğrak noktası ve neredeyse merkezi olacak bir yer. Alaçatı gezilecek yerler arasında ziyaret etmeniz gereken koylardan biri de Delikli koy. Delikli koy, serin suyu ile oldukça meşhur. Burada herhangi bir işletme bulunmadığından; şemsiyenizi, kamp sandalyelerinizi alıp koyun keyfini çıkarabilirsiniz.
Alaçatı Limanı
Limanda (Alaçatı Port’ta) birbirinden lüks 250-260 tekne bağlı durumda. Alaçatı’yı gezen turistler manzarası, güzel kokular yayan bistroları ve restoranları için limanı gezmekte. Gündüz de gece de oldukça hareketli olan limanın etrafında ev kiralayabilmeniz de mümkün.
Ayios Kostantinos Kilisesi/ Pazaryeri Camii
Bu camii, içinde kilise barındıran bir camii olması nedeniyle pek de karşılaşma imkanınız olmayan türden bir camii. Cumhuriyet’in ilanından sonra oldukça artan Müslüman nüfus için kilise camiiye dönüştürülmüş, ancak Hristiyan nüfus için bir şapel de bırakılmıştır.
Alaçatı Boyunca Gidilecek Koylar ve Sahiller
Birçok aktivite ve sosyal etkinlikleri gerçekleştirebileceğiniz Çark Plajı, içinde yeme-içme imkanları barındıran ve sörf yapabileceğiniz bir plajdır. Giriş ücreti olduğunu hatırlatalım.
Giriş ücreti vermeyeyim, ama güzel vakit geçireyim diyorsanız da Alaçatı Halk Plajı size göre. Alaçatı gezilecek yerler ile berrak ve temiz suyu ile hem güzel vakit geçireceğiniz, hem de ücret vermeden denizin keyfini çıkaracağınız bir plaj. Ancak yaz sezonu boyunca Alaçatı’nın ne kadar kalabalık olduğunu göz önünde bulundurursak, halk plajı için de aynı şeyleri söyleyeceğimizi tahmin edebilirsiniz.
Piyade koyu ise birçok işletmeye sahip olmakla ve işletmelere göre giriş ücretleri değişmekle beraber; sunduğu görsel şölen ile turistleri oldukça etkilemekte. Farklı konseptlere sahip alanlar yaratan işletmeler, turistlere Karayiplerdeymiş hissini yaşatmakta.
Sakin plajları seviyorsanız ise Boyalık plajını tercih edebilir; burada sevdiklerinizde vakit geçirebilirsiniz. 2 km boyuca uzanan bir sahil şeridine sahip plaj; misafirlerini temiz suyu ile ağırlıyor.
Alaçatı İçin Tavsiyeler
- Alaçatı denince akla ilk gelen şeylerden biri sörf olduğundan, burada sörf dersleri alabilirsiniz. Hatta azımsanmayacak oranda insan, yalnızca sörf dersleri almak için Alaçatı gezisi planlıyor.
- Alaçatı’da birçok sanat galerisi mevcut. Geziniz sırasında mutlaka galeriden birini ziyaret edin deriz.
- Otlu ve zeytinyağlı yemekleri, mezeleri mutlaka deneyin. Ayrıca Alaçatı Ot Festivali zamanına denk gelen bir Alaçatı gezilecek yerler sizin için bulunmaz bir lezzet şöleni yaratacaktır. Çeşme’ye uğrayacaksanız ise tabii ki kumru yemelisiniz.
- Alaçatı’da el yapımı birçok ürün satılmakta. Hatıra olabilecek buzdolabı magnetleri, belki tablolar, heykeller vb ürünler satın alabilirsiniz.
- Alaçatı gece hayatıyla da ünlü bir yer olduğunda, akşamları cıvıl cıvıl olan sokaklarda birçok farklı mekanda vakit geçirebilirsiniz.
Buna ek olarak daha fazla yer keşfetmek ve farklı tatil fikirleri edinmek için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.