Bursa

Bursa Gezi Rehberi: Bursa Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Bursa’da Gezilebilecek En Güzel Yerler

Ülkemizin nüfus bakımından en büyük 4. şehri olan Bursa hem tarihi yapıları hem de doğal güzellikleriyle ilgi çekici destinasyonlar arasındadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olması sebebiyle köklü bir tarihi vardır. Kervansarayları, külliyeleri, camileri, hanları, hamamları ve tarihi sokaklarıyla gezilecek çok sayıda alternatif içermektedir. Bursa gezilmesi ve görülmesi gereken yerler denildiğinde insanların aklına daha çok tarihi noktalar gelse de doğal güzellikler bakımından da zengin olanaklar sunmaktadır. İşte Bursa’ya yolu düşecek olanlar için detaylı bir şekilde hazırlanmış olan Bursa gezi rehberi…

Ulu Camii

Bursa gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Bursa’nın en önemli tarihi sembollerinden olan Ulu Camii, şehir merkezinde Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır. Çok ayaklı cami şemasının en klasik örneklerinden biri olan bu eser, Yıldırım Bayezid tarafından Niğbolu Zaferi’nin ardından yaptırılmıştır. Yapımı 1399 senesinde tamamlanmıştır. Günümüze kadar pek çok kez doğal afetler sebebiyle zarar görmüş olsa da yapılan onarım çalışmaları sayesinde ihtişamını korumayı başarmıştır. Osmanlı mimarisinin çok kubbeli camileri arasında en büyük ve en anıtsal olanı Ulu Camii’dir. Bu yönüyle de özel bir yere sahiptir. Osmangazi ilçesinin Heykel semtinde yer alan camiye otogardan hareket eden otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Tramvaylar ile buraya ulaşım sağlanamamaktadır. Ayrıca 38 numaralı otobüsler de camiye ulaşım sağlamaktadır.

Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu

Bursa gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Bursa’nın eğlence ve kültür hayatının merkezi olan Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu, 1980’li yılların başından itibaren hizmet vermektedir. Burası ilk açıldığı yıllarda Uluslararası Bursa Festivali’ne ev sahipliği yapması amacıyla kullanılmıştır. Zamanla şehirdeki tüm etkinlikleri bünyesinde toplamıştır. Günümüzde, Açık Hava Tiyatrosu’nda sinema, tiyatro, festival, konser gibi çok sayıda organizasyon düzenlenmektedir. Tiyatronun 3 bin 500’ü oturma yerli olmak üzere 5 bin kişilik seyirci kapasitesi bulunmaktadır. Yaklaşık 40 hektarlık yeşil bir alan üzerinde yer almaktadır. 2006 senesinde yapılan çevre düzenlemesiyle birlikte yeni bir görünüm kazanmıştır. İçerisinde binlerce ağaç, yürüyüş parkurları, bisiklet parkurları, lunapark, oturma ve dinlenme alanları, çocuk oyun alanları ve çeşitli anıtlar – heykeller bulunmaktadır. Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu, Osmangazi ilçesinde, Altıparmak Caddesi üzerinde yer almaktadır. Toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanabilmektedir. Girişler ücretsizdir ancak etkinlikler genellikle ücretli ve biletli olmaktadır.

Koza Han

Bursa gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Bursa’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında önemli bir yere sahip olan Koza Han ya da eski bilinen isimleriyle Yeni Han, Simkeş, Han-ı Cedid, İpek Han şehrin göbeğinde yer almaktadır. Yapımı 1491 senesinde tamamlanan han, o dönemlerde ipek böceği koza satışı için kullanılmaktaydı. Türkmenler söz konusu dönemde ipek böceği ticaretiyle ilgilenmekteydi. Bu durum günümüzde Bursa’nın tekstilde önemli bir marka olmasında etkili olmuştur. Koza Han, 2 katlı bir yapıdır ve 95 tane odası bulunmaktadır. Dikdörtgen biçimindeki avlusunun orta bölümünde taştan yapılmış bir mescit bulunmaktadır. Hanın üst katında ipek ürünleri satılmaktadır. Alt katı ise daha çok dinlenme alanı olarak kullanılmaktadır. Bu bölümde soluklanabilir, bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Şehirde tarihi bir yer görmek ve bir yandan da alışveriş yapmak, hediyelik bir şeyler satın almak istiyorsanız Koza Han güzel bir tercih olabilir.

Irgandı Köprüsü

Bursa gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Bursa gezi rehberi içeriğimizin hem tarihi hem de doğal güzellik bakımından öne çıkan yerlerinden bir tanesi Irgandı Köprüsü’dür. Köprü, 1442 senesinde Pir Ali’nin oğullarından Müslihiddin tarafından inşa ettirilmiştir. Gökdere civarında bulunan bu köprü Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlamaktadır. Konumu itibariyle dönemin önemli geçiş güzergahlarından biri olmuştur. Dört arastalı köprülerden dünyada sadece 4 tane vardır ve bunlardan bir tanesi de Bursa’da bulunan Irgandı Köprüsü’dür. Bu yönüyle bile görülmeye değer bir yerdir. İlk yapıldığı dönemlerde köprü üzerinde onlarca iş yerinin, mescidin ve ahırın bulunduğu bilinmektedir. 19. yüzyılın sonlarında gerçekleşen büyük bir deprem neticesinde köprü büyük hasar gördü. Ancak yakın tarihte ciddi bir restorasyon sürecinden geçti ve bölgenin önemli turizm noktalarından biri haline getirildi. Köprü, günümüzde çeşitli sanatsal çalışmalara ve atölyelere ev sahipliği yapmaktadır. Şehreküstü Meydanı’na geldikten sonra buradan 35C otobüsüne binerek köprüye kolayca ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Gökdere metro istasyonunda inerek de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Atatürk Kent Ormanı

Bursa gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bulunan Atatürk Kent Ormanı, yeşilin her tonunu görebileceğiniz doğa harikası bir yerdir. Şehir merkezine yakın olması sebebiyle de ulaşımı kolay ve rahattır. Bursalıların tatil günlerinde adeta akın ettiği yerler arasındadır. Her ne kadar kalabalık olsa da sessiz ve huzurlu bir ortamı vardır. Orman içerisinde yürüyüş parkurları, bisiklet rotaları, piknik alanları, barbekülü yağmur barınakları, parke yollar, ahşap köprüler, kamelyalar, gözlem kuleleri, çocuk oyun alanları, seyir terasları ve voleybol sahaları bulunmaktadır. Şehrin kargaşasından uzaklaşmak, doğayla iç içe vakit geçirmek, piknik yapmak ya da trekking turlarına çıkmak istiyorsanız Atatürk Kent Ormanı güzel bir tercih olacaktır. Ormana girişler haftanın her günü saat 08.00 ile 22.00 arasındadır. Girişler ücretlidir.

Hünkar Köşkü Müzesi

Bursa gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Bursa gezilmesi ve görülmesi gereken yerler içerisinde tarihi yapılardan bir diğeri de Hünkar Köşkü Müzesi’dir. Burası 1844 senesinde Abdülmecit Han’ın Bursa gezisi esnasında konaklaması için yapılmıştır. 19 gün kadar kısa bir süreçte tamamlanan yapı esasında bir av köşküdür. Daha sonları ise Abdülaziz Han, 5. Mehmet Reşat, Mustafa Kemal Atatürk gibi önemli isimleri ağırlayan tarihi bir yapıya dönüşmüştür. Günümüze gelene kadar çok sayıda restorasyondan geçmiş ve günümüzde ise restorana dönüştürülmüştür. Mevcut durumda hem müze hem de restoran olarak hizmet vermektedir. Tarihi dokusu ise hala etkileyicidir. Tarihi bir ortam içerisinde güzel bir öğün geçirmek isterseniz köşkü ziyaret edebilirsiniz. Restoran bölümü, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesisidir. Kahvaltı, akşam yemeği, çeşitli içecek ve tatlılar olmak üzere çok çeşitli menüleri bulunmaktadır. Burada denemeniz gereken en güzel lezzet şüphesiz ki Hünkar Kebabı olacaktır. Osmanlı saray mutfağının önemli lezzetlerini burada denemeniz mümkündür. Restoran saat 08.00 ile 23.00 arasında hizmet vermektedir.

Sukay Park

Bursa gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Bursa gezi rehberi içeriğimizin son sırasında ülkemizin ilk kablolu su kayağı tesisi olan Sukay Park yer almaktadır. 100 dönümlük bir arazi üzerinde bulunan Sukay Park keyifli bir spor ve yaşam merkezidir. Alan içerisinde gölet, ada, çocuk oyun parkı, yürüyüş ve koşu yolları, restoran ve kafeler, su kayağı okulu bulunmaktadır. Göletin ortasında yer alan ada yıl boyunca çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Parkın hem açık hem de kapalı alanları bulunmaktadır. Burada; Kneeboard, çift kayak, mono kayak, WakeSkate, Disk ve WakeBoard gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Su kaykayı için 15 yaş sınırı gözetilmektedir. Kaykay seansı 1 saattir ve saatteki hızı 28 – 35 km arasındadır. Saat 08.00 ile 23.00 arasında hizmet vermektedir. Alana giriş ücretsizdir ancak aktivitelerin tamamı ücretlidir.

Bu içeriğimizde ülkemizin en özel şehirlerinden olan Bursa gezilmesi ve görülmesi gereken yerler hakkında öneriler sıralanmıştır. Bursa geziniz esnasında farklı yerler görmek, yeni mekanlar keşfetmek istiyorsanız bu içeriğimiz size rehberlik edebilir. Buna benzer daha birçok farklı gezi ve tatil içerikleri için YouTube kanalımıza da göz atabilirsiniz.

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri