İstanbulKeşfet

Rami Kütüphanesi – Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti ve Diğer Detaylar

Rami Kütüphanesi Nerede?

Rami Kütüphanesi, tarihi Rami Kışlası’nın restore edilerek kütüphane haline getirilmesi sonucu hayata geçirilmiş olup İstanbul’un en büyük kütüphanesi özelliği taşımaktadır. 2023 senesi itibariyle hizmete girmiş bu kütüphane yaklaşık 220 bin metrekare üzerinde yer almaktadır. Oldukça büyük bir arazi üzerinde yer alan yapının içerisinde birçok salon, kütüphane, kafe, kitap satış yerleri ve kütüphaneler yer almaktadır. Bu içeriğimizde de Rami Kütüphanesi nerede, kütüphaneye nasıl gidilir, giriş ücreti var mıdır gibi sorulara yanıt aranmıştır.

Rami Kütüphanesi’nin Tarihçesi

Geçmişi 18. yüzyılın ortasına uzanan Rami Kışlası, özüne uygun bir biçimde restore edilerek yeniden inşa edilmiş ve inşa çalışmalarının tamamlanmasının arından Türkiye’nin ve İstanbul’un en büyük kütüphanesi olmuştur. Modern kütüphanecilik hizmetinin yanı sıra, “Yaşayan Kütüphane” anlayışı ile İstanbul’un; bilim, sanat ve kültür yaşamının odak noktası haline gelmiştir. Kütüphane, kadim bilgiyi modern araştırmalarla buluşturup geleceğin dünyasını inşa edeceklere kaynaklık etmektedir.

Rami Kütüphanesi

Günümüzde İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde yer alan bu alan; Osmanlı Sultanı II. Mustafa zamanında sadrazamlık yapan Rami Mehmed Paşa’ya, II. Mustafa tarafından çiftlik olarak hediye edilmiştir. Kayıtlara Rami Kışlası Çiftliği olarak geçen bu arazi Sultan III. Mustafa zamanında orduya lojistik hizmetler sunan bir alan olarak kullanılmıştır. 1826 senesinde Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması ile askeri kışla olarak kullanılmış ve Rami Kışlası olarak anılmaya başlamıştır. I. Dünya Savaşı sürecinde bir kısım yerleri tahrip olan kışla, Cumhuriyet Dönemi’nde işlevini korumuş ve 1971 senesine kadar askeri amaçlarla kullanılmıştır. Bu tarihten sonra ise kışla, mülki idareye devredilmiştir.

250 seneyi aşkın bir tarihi olan Rami Kışlası’nın bir kütüphane olarak yapılandırılması fikri ise “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” çalışmalarına dayanmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmaları ile 2014 senesinde başlanan restorasyon süreci 3 aşamada tamamlanmış ve 2023 senesinde ziyarete açılmıştır.

Rami Kütüphanesi, dikdörtgen plana sahiptir. Kışlanın merkezinde yer alan avluda, kapsamlı bir peyzaj çalışması yürütülmüş ve böylelikle İstanbul’a soluk aldıracak yemyeşil bir alan kazandırılmıştır. Kışla içerisinde yer alan ve tahrip halde bulunan cami de onarılmış, kullanıma açılmıştır. 220 dönümlük bir arazi üzerinde yer alan kütüphane, Avrupa’nın sayılı kütüphane komplekslerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

Kütüphaneler

Bebek ve Çocuk Kütüphanesi

Kompleks içerisinde yer alan Bebek ve Çocuk Kütüphanesi, 0-3 yaş aralığındaki bebekler ve 3-6 yaş aralığındaki çocuklar için hizmet veren 2 ayrı alandan oluşmaktadır. Kütüphanede çocukların çeşitli aktiviteler ile okuma alışkanlığı kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda özel koleksiyonlar da yer almaktadır. Burada okuma atölyelerinden boyama etkinliklerine kadar çocukların kitaplarla buluşmasını sağlayacak ve kaliteli vakit geçirmesine olanak tanıyacak etkinlikler düzenlenmektedir.

Gençlik Kütüphanesi

Daha çok ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik hazırlanmış olan Gençlik Kütüphanesi bölümü, öğrencilerin eğitim yaşamında gereksinim duyabileceği kaynaklardan oluşmaktadır. Özel koleksiyonların da yer aldığı bu bölümde rahat ve sessiz bir çalışma alanı da yer almaktadır. Bu kütüphanede hem lise hem de üniversite tercih dönemlerinde, tercihlere yönelik seminerler de organize edilmektedir.

Yetişkin Kütüphanesi

Rami Kütüphanesi

Lisans ve lisansüstü öğrencilerin, araştırmacıların, akademisyenlerin kaynak ihtiyaçlarına yanıt veren kütüphanedir. Yetişkin Kütüphanesi, haftanın her günü 24 saat aralıksız şekilde hizmet vermektedir. Burada hem okuma hem de çalışma salonları bulunmaktadır. Geniş ve özel koleksiyonla farklı bilgiler edinmenize olanak sağlayan bu alan rahat ve konforlu bir çalışma ortamı sunmaktadır.

İhtisas Kütüphaneleri

Rami Kütüphanesi, dünyanın sayılı kütüphanelerinde uygulan ve kaynakları temalarına göre sınıflandıran Dewey Onlu Sınıflama Sistemi’ne uygun olarak tasarlanmıştır. Dolayısıyla kütüphanede 10 ayrı İhtisas Kütüphanesi yer almaktadır. Daha çok akademik araştırmalara yönelik özel koleksiyonların yer aldığı İhtisas Kütüphaneleri’nin kapsamı; Genel Eserler Kütüphanesi, Felsefe-Psikoloji Kütüphanesi, İlahiyat Kütüphanesi, Sosyal Bilimler Kütüphanesi, Dil Bilimleri Kütüphanesi, Bilim ve Teknoloji Kütüphanesi, Güzel Sanatlar – Eğlence ve Spor Kütüphanesi, Edebiyat Kütüphanesi, Tarih Kütüphanesi ve Coğrafya Kütüphanesi şeklindedir.

Atatürk İhtisas Kütüphanesi

Türkiye’nin en büyük Atatürk İhtisas Kütüphanesi olan bu alanda 20 bini aşkın kitap ve koleksiyon parçası yer almaktadır. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu gibi kurumların yurt içinde ve yurt dışında yayımlanan eserleri burada yer almaktadır.

Yazma Eserler Kütüphanesi

El yazması eserlerin yer aldığı bu kütüphanede, kadim bilginin modern araştırmalarda kullanılması ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanmaktadır. Tarih, coğrafya, edebiyat, tıp, astronomi, mantık, musiki ve İslami ilimler gibi alanlarda el yazması ve özel koleksiyon eserleri yer almaktadır.

Rami Kütüphanesi’nde Yer Alan Diğer Bölümler

Kütüphane oldukça büyük bir kompleks alanda oluşmaktadır. İçerisinde; kitap satış mağazası, sıcak – soğuk içeceklerin ve yiyeceklerin bulunduğu kafe, görsel ve işitsel kaynak taramasının yapılmasına olanak tanıyan multimedya bölümü, çocukların ve gençlerin keşfetme arzusunu destekleme amacıyla tasarlanmış olan atölyeler, 7-24 açık olan çalışma ve okuma salonları, engelli bireylerin kütüphane deneyimini yaşamaları için tasarlanmış olan tam erişilebilir engelli merkezi, güzel sanatlardan geri dönüşüm ürünlerine kadar geniş bir yelpazede sergilerin sunulduğu sergi salonları ve seminer salonları yer almaktadır.

Rami Kütüphanesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Rami Kütüphanesi

Haftanın her günü ücretsiz şekilde ziyarete açık olan Rami Kütüphanesi’nde okuma salonları 24 saat boyunca aralıksız hizmet vermektedir. Bununla birlikte diğer salonlarda çalışma saatleri değişiklik gösterebilmektedir.

  • F2 Çalışma salonu 7 gün 24 saat açıktır.
  • F3 salonu her gün saat 09.00 ile 21.00 arasında açıktır.
  • Lise Hazırlık Kitaplığı ve Üniversite Hazırlık Kitaplığı her gün saat 09.00 ile 21.00 arasında açıktır.
  • Bebek Kütüphanesi (Masal 0-3 yaş) her gün saat 10.00 ile 18.00 arası açıktır.
  • Çocuk Kütüphanesi (6-14 yaş) her gün saat 09.30 ile 19.00 arası açıktır.
  • Atatürk İhtisas Kütüphanesi haftanın her gününde saat 09.00 ile 19.00 arasında açıktır.
  • İhtisas Kütüphaneleri haftanın her gününde saat 09.00 ile 19.00 arasında açıktır.
  • Kitap Şifahanesi bölümü ise haftanın her gününde saat 09.00 ile 20.00 arasında açıktır.

Rami Kütüphanesi Ulaşım – Rami Kütüphanesi’ne Nasıl Gidilir?

Otobüsle Ulaşım: Kütüphaneye; 37A, 37E, 37Y ve 38B hat numaralı otobüsleri kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz. Otobüsle gidecek olanlar Talimhane Caddesi durağında inmeli ve 5 dakika kadar yürümelidir.

Metroyla Ulaşım: M1A ve M1B metrolarını kullanarak kütüphaneye oldukça yakın bir konumda inebilirsiniz.

Minibüsle Ulaşım: A-27 ve A-74 numaralı minibüsleri kullanarak ve Rami Kışlası Caddesi’nde inerek kütüphaneye kolayca ulaşabilirsiniz.

Tramvayla Ulaşım: T4 Topkapı – Mescid-i Selam Tramvay Hattı ile Rami durağında inerek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Adres: Rami Kışla Müdürlüğü, Yeni Rami Mahallesi, Rami Kışla Caddesi, No. 98/1 Eyüpsultan / İstanbul.

Bu içeriğimizde Rami Kütüphanesi’ne ilişkin birçok detay yer almaktadır. Buna benzer daha birçok gezi ve tatil içeriği için YouTube kanalımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca bu yazımızda ilginizi çekebilir: Efes Antik Kenti – İzmir’de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri