Türkiye’nin doğa harikası şehirlerinden olan Artvin gezilip görülecek yerleri ile ziyaretçilerine keyifli bir gezi deneyimi vadediyor. Doğu Karadeniz’in en güzel şehirlerinden olan Artvin yalnızca doğasıyla değil; tarihi, kültürü, insanları da görülmeye değer bir şehirdir. Bu içeriğimizde Karadeniz’i keşfetmek isteyenler için Artvin’in Şavşat ilçesi tanıtılmıştır. İşte GeziLinki okurları için Şavşat gezilecek yerler listesi:
Başlıklar
Şavşat Tarihçesi
İlçenin adı Gürcüce bir isim olan Şavşeti’den gelmektedir. Şavşeti isminin birçok kaynakta “Siyah” anlamına geldiği yazmaktadır. Şavşat kasabası tarihsel Şavşeti bölgesinin yerleşim alanları içerisindedir. Bu bölge Orta Çağ’da Gürcü prensler ve Gürcü krallar tarafından yönetilmiştir. 9. yüzyıldan itibaren bölgede çok sayıda kilise ve kale inşa edilmiştir. 11. yüzyılda ise Melik Şah askerleri ile birlikte burayı işgal etmiştir. 40 yıl boyunca Büyük Selçuklular hakimiyetinde kalmıştır. 1. Dünya Savaşı’nın sonlarına gelindiğinde Şavşat, Gürcistan sınırları içerisinde kalmıştır. 1921 senesinde ise Ankara Hükümeti Ardahan’ı, Batum’u ve Artvin’i ele geçirmiştir.
Şavşat Tarihi ve Turistik Yerler
Şavşat Karagöl
Artvin’de Şavşat denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri Karagöl’dür. Burası aynı zamanda Doğu Karadeniz’deki en popüler kamp alanları arasındadır. Günümüzün bakir kalmayı başarabilmiş nadide güzelliklerinden biridir. Sahara Karagöl Milli Parkı içerisinde bulunan Karagöl karavan ve çadır kampı için bu bölgede tercih edebileceğiniz en doğru yerdir. Göl kenarında özel bir tesise ait 20 kişilik bir pansiyon ve restoran bulunmaktadır. Alan tamamen ormanlık bir araziden oluşmaktadır. Köknar ve meşe ağaçlarının gölgesinde, oksijen dolu bir ortamda huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz. 27 – 33 metre aralığında bir derinliği olduğu düşünülen Karagöl bir çöküntü neticesinde oluşmuştur. Gölde 11 çeşit akvaryum balığı yaşamaktadır. Burada kamp yapmayı düşünürseniz çadırınızı ve tüm kamp ekipmanlarınızı yanında getirmelisiniz. Kamp ücreti günlük olarak alınmakta olup ücretler gayet makul düzeydedir. Kamp haricinde Karagöl’de; trekking yapabilir, dağ bisikleti sürebilir, olta balıkçılığı yapabilir, doğaya zarar vermeden piknik yapabilirsiniz. Şavşat ilçe merkezinden yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunur. Ulaşımı oldukça rahat ve kolaydır.
Arsiyan Yaylası
Artvin Şavşat’ta nereler gezilir sorusu için verilebilecek yanıtlardan biri de Arsiyan Yaylası’dır. Yaylanın kuzeybatısında Gürcistan sınırı, güneyinde Pınarlı Köyü ve Cindağı, doğusunda Kol Köyü konumlanmıştır. Yayla; otuyla, suyuyla, balığıyla birçok yayladan farklıdır. Maden bakımından da zenginlik sunmaktadır. Burada tuz kayaları kömür madeni ve farklı boyutlarda çermik de bulunmaktadır. Yaylanın bir diğer ön plana çıkan özelliği de turfanda meyvelerinin yetişmesidir. Yaylayı geziye çıktığınızda bir sürü sarı cennet çiçekleri ya da bir diğer bilinen ismiyle nego görebilirsiniz. Sarı cennet çiçekleri bu yörede bir hayli popülerdir. Bu çiçekten oldukça şifalı ve lezzetli çorbalar da pişirilmektedir. Yaylada çok eski yerleşim yerleri ve göller de bulunmaktadır. Göller Bölgesi olarak adlandırılan bir bölgede Postanın Gölü adında bir göl yer alır. Bu göle bu ismin veriliş nedeni Cumhuriyet öncesi dönemde askeri amaçla kullanılan bir Posta Karakolu’nun yer almasıdır. Şavşat ilçe merkezinden yaklaşık 25 km uzaklıkta konumlanmıştır. Giriş ücretsizdir.
Papart Vadisi (Papart Deresi)
Şavşat gezilecek yerler kapsamında Papart Vadisi, ÖDA yani Önemli Doğa Alanı sınırları içerisinde kabul edilen tamamen doğal bir alandır. Büyük ölçüde volkanik kayaçlardan oluşan bir dağ sisteminin uzantısıdır. Karçal Dağları’nın doğusunda yer alır. Vadide kısa mesafede ani yükselti değişimleri belirgin bir biçimde görülmektedir. Bu durum ekosistem çeşitliliği yaratmıştır. Aynı zamanda yüksek endemik bitki oranı ve zengin yaban hayatıyla da dikkat çekmektedir. Burada 70’i aşkın endemik bitki türünün barındığı bilinmektedir. Vadi, Gürcistan’a sınır olmasına rağmen bu düzeyde bir endemik bitki zenginliğinin görülmesi özel bir durumdur. Papart Vadisi, Şavşat ilçesinin Meydancık Köyü sınırlarında yer alır. 2010 senesinde 1. derece sit alanı olarak ilan edilmiştir. İçerisinde anıt nitelikli onlarca ağaç bulunmaktadır. Bölgenin en önemli bal üretim merkezi olarak bilinmektedir. Vadide yöreye özgü tasarımıyla dikkat çeken evleri gezip görebilirsiniz. İlçe merkezine olan uzaklığı yaklaşık 45 km’dir.
Balıklı Göl
Pınarlı Köyü yakınlarında bulunan Balıklı Göl, adeta farklı bir diyardaymış gibi hissedeceğiniz bir alandır. Bakir kalmayı başarmış, kendini izole etmiş bir yapısı vardır. Çiçeklerle ve dağ çilekleriyle çevrelenmiş bir alandır. Eskiden kenarında küçük bir boş kulübe ve küçük bir tesis bulunsa da şu an çeşitli tadilatlar yürütülmektedir. Bölgenin etkin bir biçimde turizme kazandırılması amaçlanmaktadır. Burada sevdiklerinizle birlikte kafa dinleyebilir, kamp atabilir, piknik yapabilir ya da gölde balık tutabilirsiniz. Çevrede alışveriş yapabileceğiniz bir yer olmadığından hazırlıklı gitmenizde fayda vardır.
Yavuzköy Seyir Terası – Şavşat Evi
Ardahan güzergahı üzerinde bulunan Şavşat Evi olarak da adlandırılan Yavuzköy Seyir Terası, manzarasıyla dinlendirici bir rotadır. Göz alabildiğince uzanan vadiler, tepeler ve sonsuz bir yeşillik burada sizleri beklemektedir. Sonbaharda seyir terasının sunduğu manzara fazlasıyla görülmeye değerdir. Seyir terasının arka tarafında kalan ve bölgeye has mimariyle tasarlanmış olan ev de gezilip görülebilmektedir. İç kafe olarak işletilen bu mekanda bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
Maden Köyü – Cancir Yaylası
Gürcüce ismi Bazgiret olan Maden Köyü, Şavşat’ın en popüler köylerinden biridir. Ulaşımı biraz zorlu olsa da gittiğinize değecek bir alandır. Şavşat’ın meşhur ahşap evlerinin sayısız örneğini burada görebilirsiniz. Bu evler tamamen ahşap tekniği kullanılarak tasarlanmış ve hiç çivi kullanılmamıştır. Doğada keyifli bir vakit geçirmek isterseniz 1800 rakımlı Cancir Yaylası güzel bir seçenek olabilir.
Şavşat’ta Ne Yenir?
Şavşat’a geldiğinizde; peynir kuymağı, katmer, silor börek, dağ pancarı, pazı kavurması, ebegümeci, purşuk çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, yatık döner, cağ kebabı, kapuska ve kapama gibi yöresel lezzetleri deneyebilirsiniz.
Şavşat Konaklama
Şavşat’ta genellikle modern oteller tercih edilse de bungalov evler ve dağ evleri de ön plana çıkmaktadır. İlçede her bütçeye uygun konaklama seçenekleri mevcuttur.
Şavşat’a Nasıl Gidilir?
İlçe merkezinin şehir merkezine olan uzaklığı yaklaşık olarak 70 km’dir. Buna ek olarak Şavşat; Trabzon’a 280 km, Rize’ye 210 km, Borçka’ya 95 km, Giresun’a 415 km, Rize – Artvin Havalimanı’na 180 km, Hopa‘ya 120 km, Murgul‘a 110 km, Arhavi‘ye 140 km, Ardanuç‘a 53 km uzaklıkta yer almaktadır. Buna benzer daha birçok tatil ve gezi önerileri için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ayrıca; Artvin yöresel yemekleri ve Artvin müze rehberi gibi içeriklerimiz için tıklayın.