Maşukiye gezilecek yerler için hazırlıklarınız tamamlandı mı? Gezi listeleri oluşturuldu mu? Biz rotamızı belirledik, siz de hazırsanız Maşukiye’ye doğru unutulmaz bir yolculuk başlasın!
Başlıklar
Maşukiye Hakkında
Maşukiye, 1864 yılında son bulmuş Kafkas – Rus savaşlarından sonraki dönemde Anadolu’ya göç eden Çerkez topluluğu tarafından kurulmuştur. Topluluğun başındaki isim Öçbe Murat Bey’dir. Maşukiye’nin kurulduğu ilk tarihlerde Voçbe Hable olarak geçiyormuş. Ancak Osmanlı Dönemi’nde bölgenin adı aşık anlamına gelen “maşuk” olarak konulmuş. Bunun sebebi ise o zamanlarda herkesten ve gözlerden uzakta vakit geçirmek isteyen aşıkların geldikleri yer olmasıymış. Ayrıca Maşukiye konum olarak Kocaeli il merkezine çok yakında bulunmakta ve Kartepe bölgesindeki birçok konak dönemin Osmanlı sivil mimarisinin tüm özelliklerini taşımaktadır.
Maşukiye birçok topluma ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Örneğin 93 Harbi sırasında Batum tarafından Mahbe adlı bir grup bölgeye yerleşirken, Cumhuriyet döneminde de Doğu Karadeniz bölgesinden de köye doğru büyük bir göç yaşanmıştır. Yani Maşukiye sadece sakin yapısı ve doğal güzellikleri ile ün kazanmamış aynı zamanda geniş yelpazeye sahip kültürü ve mutfağı ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Misi köyü gezisi yazımızı da okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Maşukiye Gezisi Ne Zaman Yapılmalı?
Aslında bu sorunun cevabını net olarak vermek mümkün değil. Maşukiye gezilecek yerler her dönemde yapılabilir. Çünkü Maşukiye yılın her mevsiminde farklı bir atmosfere bürünen bir havaya sahip. Bölge genel olarak hem Akdeniz hem de Karadeniz ikliminin özelliklerini taşıdığı için İlkbahar aylarında tam manasıyla bir renk cümbüşü yaşandığını söyleyebiliriz. Yani fotoğraf çekmeyi seven ve bunun için manzara kovalayan biriyseniz ilkbahar, buraya gelmek için doğru zaman olabilir. Ayrıca sonbaharda da bölge eşsiz romantik bir havaya bürünmekte. Yaprak döken ağaçlar ortama eşsiz bir hüzünlü güzellik katıyor demek mümkün.
Kış mevsimi için ayrı bir parantez açmamız gerekir. Bölgenin hemen üst tarafında yer alan Kartepe, kış sezonunda kayak tutkunlarının ve mevsim sevdalılarının gidebileceği en güzel yerlerden biri haline gelmekte. Yaz mevsiminde ise Maşukiye’den başlayıp yakın bölge olan Adapazarı, Sapanca’ya kadar bir rota oluşturmak güzel bir fikir olacaktır. Hem tarihi ve doğal güzellikleri gezip görme fırsatı hem de Sapanca Gölü’nün kıyısında oturarak çayınızı içebilir ve dinlenme moduna geçme fırsatı elde edebilirsiniz. Yani Maşukiye, yaz ve kış mevsimleri için de gidilip gezilmeye uygun hava koşullarına sahiptir. Bu dönemlerde de rotanızı buraya çevirip birkaç gününüzü burada geçirerek kendinize bir dinlenme tatili hediye edebilirsiniz.
Maşukiye’de Gezilecek Yerler
Maşukiye gezisi sırasında birçok doğal güzelliği görme imkanınız bulunmakta. Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı doğanın en güzel merkezlerinden biri olan yerleşke, yaylaları ile ün kazanmıştır. Bu yaylalara örnek vermemiz gerekirse;
Kirazlı Yaylası
Ulaşımın kolay olması neticesinde Maşukiye bölgesinde ilgi gören yaylalardan ilki Kirazlı yaylasıdır. Kirazlı, ayrıca serin havası ve huzurlu konumuyla ziyaretçilerinin gözde piknik alanlarından biri haline gelmiştir. Aynı zamanda konum olarak İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü’nün manzaralarını da burada izlemek ve muhteşem fotoğraflar çekilmek için tercih edilebilecek bir yayladır. Özellikle yaz aylarında büyük bir ziyaretçi kitlesine sahiptir. Yani buraya yaz ayında gelmek gibi bir planınız varsa, gezinizi hafta içine denk getirmelisiniz. Bu şekilde çok daha keyifli bir gezi sağlayabilirsiniz.
Kuzu Yaylası
Kuzu yaylası, bir milli park içinde yer almasıyla Kirazlı’dan daha farklıdır. Milli park içinde yer aldığından dolayı giriş için belli bir ücret alınmakta fakat bizce bu ücret içerideki güzellikleri görmeye fazlasıyla değer. Yayla konumu bakımıyla dev kayın ağaçlarının arasında yer almakta ve havanın puslu olduğu dönemlerde eşsiz manzaralarla karşılaşmanızı sağlamakta. Ayrıca aşırı sessiz bir bölge olan Kuzu yaylası için cennetten bir parça ifadesini kullanmak sanıyoruz ki hiç yanlış olmayacaktır.
Geziniz sırasında ayrıca ziyaret etmenizi önerdiğimiz birkaç yayla; Çiğdem, Soğucak ve Dikmen yaylalarıdır. Bu bölgelere de uğrayarak doğal güzellikleri görebilirsiniz. Bunların dışında Maşukiye merkezi, genel olarak yeme – içme olanaklarıyla ilgi çeken bir yerleşim merkezi olarak akıllara yerleşmiştir. Geziniz sırasında, sıraladığımız yerlere uğrayarak gezinizi daha canlı hale getirebilirsiniz.
Sapanca
Maşukiye gezilecek yerler sırasında mutlaka uğramanız gereken noktalardan biri ise Sapanca’dır. Bölgede birçok hediyelik eşya bulabileceğiniz dükkanlar, oturup dinlenebileceğiniz çay bahçeleri ve fotoğraf çekilmek için eşsiz bir seçenek olan Sapanca Gölü bulunmaktadır. Gölün kıyısında oturup manzara karşısında çayınızı yudumlayabilirsiniz. Yalnız bir tavsiye vermemiz gerekirse, yerinizi hızlıca bulmalısınız çünkü özellikle yaz sezonunda bölgeye birçok ziyaretçi akın etmekte ve kalabalık arasında kıyıda yer bulabilmek çok zor olmaktadır.
Masukiye Alabalık Restoranları ve Maşukiye’de Kahvaltı
Aygır Deresi, bölgeye canlılık ve doğal güzellik katmakla birlikte Kartepe zirvelerinden akan buz gibi suyla birlikte alabalık geleneğinin devam etmesini de sağlamakta. Burada derenin çevresinde toplanmış kahvaltı salonları ve restoranlar bulunmaktadır. Yani geziniz sırasında burada bulunan restoranlardan birine gelip güne zengin ve akan derenin huzurlu sesiyle bir kahvaltı yaparak başlayabilirsiniz. Günün ilerleyen saatlerinde ise alabalık restoranlarına giderek kiremit kap içinde pişen mantarın, alabalığın ve leziz köy peynirinin tadına bakabilirsiniz. Bağımlılık yapacak düzeyle lezzetli olan bu restoranlardan birkaç öneride bulunmamız gerekirse:
- Saklıbahçe Restaurant
- Akasya Alabalık
- Saklı Vadi Restaurant
- Cansu Restaurant
Buna ek olarak daha fazla yer keşfetmek ve farklı tatil fikirleri edinmek için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz. Bu yazımızda ilginizi çekebilir : Kocaeli Gezi Rehberi: Kocaeli Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler